13-07-2019 03:50 PM
Samsung przygotował dla tabletu Galaxy Tab S5e dedykowaną klawiaturę o nazwie Keyboard Cover, która przy okazji pełni rolę etui ochronnego. Magnesowa obudowa "przykleja" się do tylnej części naszego tabletu. Po zamocowaniu etui dzieli nas już tylko krok od podłączenia klawiatury do tabletu.
Na jednej z krawędzi tabletu znajdują się piny, które służą właśnie do wpięcia klawiatury. Wystarczy "złamać" etui pod tabaletem, aby wpiąć go do klawiatury. Złącze jest również magnesowe, dzięki czemu unikniemy przypadkowych wypięć.
Po podłączeniu klawiatury do etui automatycznie włączy się tryb Samsung DeX, o którym dokładnie napisał @kamil40013 w tym wątku. Użytkownik może zdecydować czy tryb ten ma się automatycznie włączać po podłączeniu klawiatury.
Początkowo miałem problem z wpisywaniem polskich znaków, ale po chwili wszystko wróciło do normy. Do pisania na tak małej klawiaturze trzeba się przyzwyczaić. W szczególności trzeba wyrobić odruch przy wpisywaniu polskich znaków ponieważ w miejscu klawisza alt znajduje się klawisz Lang. Kciuk musi nieco dalej powędrować, aby wcisnąć odpowiedni przycisk.
Skok klawiszy jest odpowiedni co zwiększa przyjemność korzystania z akcesorium. Klawiatura jest porządnie wykonana i sprawia wrażenie wytrzymałej. Jedynym minusem jest wspomniany wcześniej klawisz Lang. Jeżeli zamierzacie pracować w nocy to niestety klawisze nie są podświetlane.
Jeżeli macie jakieś pytania lub wątpliwości to pytajcie. Postaram się na nie odpowiedzieć. Na koniec wrzucam dwa zdjęcia z zamkniętym etui.
03-05-2020 09:31 PM
@gjp, czy tablet i klawiatura pochodzi z polskiej dystrybucji? Jaką posiadasz wersję oprogramowania w tablecie? Napisz jaką posiadasz wersję oprogramowania oraz wariant urządzenia (informacje zaznaczone w zielonych ramkach na poniższym zrzucie ekranowym). Aby sprawdzić przejdź kolejno do: Ustawienia > Tablet - informacje > Informacje o oprogramowaniu.
04-05-2020 09:32 AM
04-05-2020 09:36 AM
@gjp, dla modelu T720 jest dostępna nowsza wersja oprogramowania o numerze T720XXS1ATC5. Zainstaluj aktualizację i daj znać czy coś się zmieniło. Przyznam, że kończą mi się pomysły na rozwiązanie tego problemu.
04-05-2020 09:45 AM
04-05-2020 10:05 AM
04-05-2020 10:16 AM
@gjp, tak jak wspomniałem wcześniej nie przychodzi mi do głowy żadne inne rozwiązanie. Możesz wykonać hard reset urządzenia, ale nie wiem czy to rozwiąże problem. Jeżeli zdecydujesz się na resetowanie to nie przywracaj kopii zapasowej ponieważ zdarza się, że wraz z kopią przywracane są błędy. Możesz również zgłosić błąd za pomocą aplikacji Samsung Members.
04-05-2020 10:33 AM
Dzięuję za poświęcony czas i pomoc. Choć jak Pan nie wie co zrobić, to nie rozumiem o co chodzi. Pytanie, czy ta klawiatura powinna miec polskie znaki, czy nie. Jeśli tak, to zgłoszę to w ramach rękojmi, nich Samsung się tym zajmuje, nie rozumiem, dlaczeg omam tracić tyle czasu
04-05-2020 10:41 AM
@gjp, teraz sprawdziłem i polskie znaki działają wyłącznie z prawym klawiszem Alt.
04-05-2020 04:36 PM
Ale mi nie działają ani z prawym, ani z lewym. Nie działa też (nie ma żadnej reakcji) klawisz LANG
04-05-2020 04:49 PM
@gjp Może klawiatura swiftkey ?