13-07-2019 03:50 PM
Samsung przygotował dla tabletu Galaxy Tab S5e dedykowaną klawiaturę o nazwie Keyboard Cover, która przy okazji pełni rolę etui ochronnego. Magnesowa obudowa "przykleja" się do tylnej części naszego tabletu. Po zamocowaniu etui dzieli nas już tylko krok od podłączenia klawiatury do tabletu.
Na jednej z krawędzi tabletu znajdują się piny, które służą właśnie do wpięcia klawiatury. Wystarczy "złamać" etui pod tabaletem, aby wpiąć go do klawiatury. Złącze jest również magnesowe, dzięki czemu unikniemy przypadkowych wypięć.
Po podłączeniu klawiatury do etui automatycznie włączy się tryb Samsung DeX, o którym dokładnie napisał @kamil40013 w tym wątku. Użytkownik może zdecydować czy tryb ten ma się automatycznie włączać po podłączeniu klawiatury.
Początkowo miałem problem z wpisywaniem polskich znaków, ale po chwili wszystko wróciło do normy. Do pisania na tak małej klawiaturze trzeba się przyzwyczaić. W szczególności trzeba wyrobić odruch przy wpisywaniu polskich znaków ponieważ w miejscu klawisza alt znajduje się klawisz Lang. Kciuk musi nieco dalej powędrować, aby wcisnąć odpowiedni przycisk.
Skok klawiszy jest odpowiedni co zwiększa przyjemność korzystania z akcesorium. Klawiatura jest porządnie wykonana i sprawia wrażenie wytrzymałej. Jedynym minusem jest wspomniany wcześniej klawisz Lang. Jeżeli zamierzacie pracować w nocy to niestety klawisze nie są podświetlane.
Jeżeli macie jakieś pytania lub wątpliwości to pytajcie. Postaram się na nie odpowiedzieć. Na koniec wrzucam dwa zdjęcia z zamkniętym etui.
30-10-2019 11:46 PM
@Zbigg, czyli problem dotyczy klawiatury do modelu S6 a nie do modelu S5e. Niestety nie posiadam tego urządzenia więc ciężko mi się odnieść do problemu jaki zasygnalizowałeś. Według mnie takie zachowanie etui nie powinno mieć miejsca. Być może etui jest wadliwe i dlatego pojawia się taki problem. Na Twoim miejscu podjechałbym do serwisu i zademonstrował wadliwe działanie produktu.
03-05-2020 02:14 PM — edytowano 03-05-2020 02:15 PM
Mi nie działają polskie znaki. Próbowałem się czegoś dowiedzieć na live chat samsunga, ale Pani powiedziała, że "jak nie działają, to widocznie tak jest"... Poważnie. Czy naprawdę nie działają, czy coś jest nie tak? A jak coś jest nie tak, to co mozna zrobić? Klawiatura jest orignalna.
03-05-2020 02:22 PM
@gjp, Polskie znaki działają. Przy podłączonej klawiaturze przejdź do Ustawienia --> Zarządzenie ogólne --> Język i wprowadzanie --> Klawiatura fizyczna i sprawdź, czy masz poprawnie ustawiony język i układ klawiatury.
03-05-2020 02:25 PM — edytowano 03-05-2020 02:30 PM
Mam w ustawieniach wskazane w klawiaturze fizycznej Tab S5e Book cover Keyboard (sam wykrywa), a dalej Klawiatura Samsung - Polski
03-05-2020 02:34 PM
@gjp, pamiętam, że również miałem ten problem. Nie pamiętam już dokładnie co zrobiłem, ale z tego co pamiętam to zainstalowałem zewnętrzną klawiaturę Gboard. Potem zrestartowałem tablet i zmieniłem z powrotem na klawiaturę Samsung i zaczęło działać. Spróbuj wykonać te kroki i daj znać czy się udało.
03-05-2020 02:41 PM
Niestety. Zrobiłem tak jak w opisie, ale nadal nie działa.... (jedyną różnicą, przy zmianie na Gboard było to, że przy naciśnięciu Alt pojawiałao się okno eomitkonek, a Alt+ n dawało znaczek ~)
03-05-2020 02:53 PM
@gjp, wykonaj wipe cache partition. Zabieg ten nie usuwa żadnych danych z telefonu. Odepnij i ponownie wepnij klawiaturę.
03-05-2020 03:28 PM
03-05-2020 03:30 PM
03-05-2020 03:34 PM
Wykonane, ale nic nie pomogło...