Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

GWARACJA? Wciąż pod górkę! Dramat!

(Temat utworzony: 01-08-2021 09:25 PM)
887 Wyświetlenia
Coookie
First Poster
Opcje

Moja sytuacja:
Kupiłem używany tablet który okazał się być kupiony wcześniej w niemieckiej sieci komórkowej.
Tablet po czasie się zepsuł. Przestał się włączać bez przyczyny. Gwarancja jest ALE:
Jeśli mam dowód zakupu z niemieckiej sieci komórkowej to w polskim Samsungu nie chcą go naprawić bo nie mam karty gwarancyjnej.

Napisałem do Niemieckiego działu pomocy. Dostałem odpowiedź że mogę zamówić online naprawę tabletu i naprawią go w Niemczech. 
Czyli pierwsze utrudnienie, wypełnianie wszystkiego w obcym języku + wysyłka.

Wypełniam teraz formularz i na końcu się okazuje że z Polski mogę tablet wysłać ale odsyłają sprzęt tylko na adres Niemiecki.
Przecież nie mieszkam w Niemczech!
Mam sprzęt od międzynarodowej wielkiej firmy która plasuje się w czołówce pod względem sprzedanych produktów. 

To jest jakiś komedio dramat.

Dlaczego w Huawei wystarczy podać nr imei i w każdym salonie na świecie naprawią sprzęt bez cudowania a samsung tego nie umie? Tablet za 4k a gwarancja jak na bazarze.

Dlaczego niemiecki serwis widzi że sprzęt jest na gwarancji a polski nie? 
Dlaczego po naprawie w Niemczech nie możecie odesłać sprzętu do Polski, skąd został wysłany?

0 Like
11 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

W poniższym wątku znajdziesz szczegółowe informacje odnośnie gwarancji również w przypadku kiedy urządzenie zostało zakupione poza granicami Polski.

Naprawa telefonu z UE lub bez dowodu zakupu – czy jest możliwa?
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/naprawa-telefonu-z-ue-lub-bez-dowodu-za...

Jeżeli dobrze rozumiem powyższy wątek to w Twoim wypadku powinien wystarczyć wyłącznie dowód pierwokupu czyli paragon lub faktura od niemieckiego operatora.

Jeżeli zajdzie potrzeba serwisowania w Polsce telefonu zakupionego za granicą (np. w niemieckim MediaMarkt), konieczne będzie okazanie dowodu pierwokupu.

@AgnieszkaG@JustynaM@OleksiiA, czy dobrze rozumiem zapis z powyższego wątku odnośnie bezpłatnej naprawy urządzenia pochodzącego z rynku europejskiego? Ponadto w tabelce podsumowującej znajduje się informacja, że wymagana jest karta gwarancyjna lub dowód pierwokupu. Możliwe, że do tamtego wątku wkradł się błąd, dlatego warto to wyjaśnić.

Coookie
First Poster
Opcje

Telefonicznie kontaktowałem się z serwisem to powiedzieli mi że muszę mieć dowód zakupu i kartę gwarancyjną. Dowód zakupu mam. Jutro udam się osobiście do serwisu. Dam znać co mi powiedzą.

0 Like
JustynaM
Moderator
Moderator
Opcje

@mirudo24 Sprawdzę jeszcze jak to dokładnie wygląda, ale zajrzałam w zasady gwarancji obowiązujące od 2020 i znalazłam tam taki zapis:

"Uprawnienia gwarancyjne są realizowane na podstawie dowodu zakupu, umożliwiającego identyfikację modelu Produktu oraz numeru seryjnego lub numeru IMEI oraz daty zakupu i danych identyfikacyjnych sprzedawcy. Jeśli dowód zakupu nie umożliwia identyfikacji Produktu, uprawnienia gwarancyjne są realizowane na podstawie takiego dowodu zakupu wraz z wypełnioną i oznakowaną przez sprzedawcę oraz podpisaną przez klienta kartą gwarancyjną (...)"

Nie pamiętam dokładnie zasad opisujących kiedy wymagana jest karta gwarancyjna a kiedy nie i zamierzam wrócić z informacjami na ten temat, ale po przeczytaniu powyższego fragmentu karty zaczęłam zastanawiać się, czy wymóg karty przy naprawach urządzeń zza granic Polski nie jest zwyczajnie zabezpieczeniem na wypadek, gdyby dowód zakupu nie spełniał opisanych wymagań. 

Niezależnie od tego czy dobrze się wstrzeliłam ze swoją teorią czy nie, posprawdzam jeszcze jak to wygląda i wrócę z jakąś konkretną odpowiedzią :]

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

igorioo
Navigator
Opcje
A po co kupowales w niemczech? Czy oprocz zapewne ceny byly jeszcze jakies inne wskazania?
0 Like
Pabloooooo
First Poster
Opcje
Jeżeli tablet pochodzi z rynku niemieckiego(wg bazy Samsunga) i masz oryginalny dowód zakupu od niemieckiego sprzedawcy(czyli niemiecki adres sklepu i ogólnie powinno być raczej po niemiecku) to karta gwarancyjna nie jest wymagana.Ktoś w serwisie wprowadził Cię w błąd.Uzupełniona i podbita pieczątką przez sprzedawcę karta gwarancyjna wymagana jest w przypadku gdy urządzenie pochodzi z rynku zagranicznego UE a faktura jest wystawiona przez Polską firmę(np. różne internetowe sklepy)
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@JustynaM, dziękuję za odpowiedź. Z zacytowanego fragmentu zasad gwarancyjnych wynika, że w przypadku kiedy dowód pierwokupu zawiera wszystkie niezbędne informacje to nie powinno być problemów z przyjęciem urządzenia na gwarancję. Zaczekajmy jednak na potwierdzenie tych informacji.

@Coookie, daj znać po wizycie w serwisie czy dowód zakupu wystarczył do przyjęcia urządzenia na bezpłatną naprawę.

JustynaM
Moderator
Moderator
Opcje

@mirudo24 Podpytałam kilka osób i wygląda na to, że to, co napisała Agnieszka w swoim artykule jest zgodne z prawdą :face-with-stuck-out-tongue-and-winking-eye: Już tłumaczę - produkt zakupiony z zagraniczną dystrybucją kupiony poza granicami Polski będzie wymagał wyłącznie dowodu zakupu, a produkt z zagraniczną dystrybucją kupiony w Polsce dodatkowo będzie potrzebował karty gwarancyjnej. 

Co do tego, że w tabelce jest napisane "karta gwarancyjna lub dowód pierwokupu"; wypełniona karta gwarancyjna teoretycznie może być takim samym dowodem zakupu jak paragon, w końcu takim dowodem zakupu może być też na przykład dokument potwierdzający zlecenie przelewu jeśli ktoś płacił kartą.  Kwestia tego, jakie informacje się na niej znajdują, więc zakładam, że o to chodzi w tym wierszu tabeli.  

Najbezpieczniej i najprościej jest zadbać o wypełnienie, podpisanie i opieczątkowanie karty gwarancyjnej od razu przy zakupie urządzenia, jeśli nie jest one z polskiej dystrybucji. Nigdy nie wiadomo, kiedy może się przydać. Obawiam się, że nie jest to jednak ostatnie moje słowo w tym temacie, ponieważ dostałam właśnie kawałek lektury do przeczytania, do którego będę musiała odkurzyć LEXa i posprawdzać ustawy :face-with-stuck-out-tongue-and-winking-eye: Jak dowiem się czegoś nowego dam znać.

Witaj na Forum Samsung!
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Coookie
First Poster
Opcje

Właśnie jestem pod serwisem we Wrocławiu. Urządzenie chcieli przyjąć. Podłączyli pod kabel, stwierdzili zwarcie na obudowie. Pytam się czy dane na urządzeniu zostaną. Odpowiedź NIE. Bez jakiejkolwiek próby sprawdzenia czy jest to możliwe do wykonania. NIE ODDAM urządzenia jeśli dane na nim mają zostać utracone. W huawei kolega tydzień temu oddał telefon. Nie obiecali ze się uda ale powiedzieli ze się postarają zrobić tak aby wszystko zostało. I im się udało. NIGDY WIĘCEJ samsunga!!! W takim przypadku mam urządzenie na gwarancji jeszcze rok ale musze iść do zewnętrznego serwisu i płacić aby zrobili to z troską o klienta i zostawili dane.

0 Like
JustynaM
Moderator
Moderator
Opcje

@Coookie w 7 punkcie karty gwarancyjnej jest zapis "Uprawniony z Gwarancji zobowiązany jest do sporządzenia kopii zapasowej wszelkich treści i danych przechowywanych w Produkcie". Z tego co wiem, Serwis zawsze aktualizuje soft urządzenia przy naprawie, a to usuwa wszystkie dane. 

Witaj na Forum Samsung!