Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

TV Samsung UE48JU6440 plus soundbar Yamaha YAS-107

(Temat utworzony: 10-05-2018 06:18 PM)
7013 Wyświetlenia
b4siac
Journeyman
Opcje

Witam wszystkich forumowiczów :smiling-face:
Pytanie odnosnie połączenia dwóch urządzeń z tematu, czyli TV Samsung UE48JU6440 i soundbar Yamaha YAS-107.
Zależy mi, aby głośność z soundbara można było regulować pilotem od telewizora.
Obczytałam dokładnie instrukcje jednego i drugiego urządzenia + przejrzałam google, i wnoski są takie: powinnam podłączyć soundbar przez HDMI ACR.  Robię wszystko wg instrukcji, czyli podłączam kabel HDMI pod odpowiednie wejścia (HDMI ACR), funkcja anynet+ (HDMI-CEC) jest włączona,ale niestety telewizor na liście głośników nie widzi urządzenia Yamaha. Przez Bluetooth soundbar działa bardzo ładnie, ale uciążliwe jest sterowanie odrębnym pilotem i włączanie i wyłączanie za każdym razem kiedy chce go użyć.
Próbowałam również wyłączać z prądu obydwa urządzenia na kilka minut i ustawiać od nowa, nadal bez rezultatu. W anynet+ przy wyszukiwaniu urządzeń podłączonych do TV pokazuje informacje po krótkim skanowaniu, że brak podłączonych urządzeń.
Co robię źle? Czy jeszcze jakaś dodatkowa opcja w tv powinna być włączona? Ślęczę nad tematem już kilka dni i bez pozytywnego rezultatu, więc będę przewdzięczna za pomoc.

Z dodatkowych informacji, telewizor jest podłączony do tv kablowej kablem antenowym + karta z kablówki w module CAM, jest także połączony z internetem przez wifi, ma wgrane najnowsze oprogramowanie.

0 Like
Przejdź do rozwiązania
46 Odpowiedzi
Kidler
First Poster
Opcje

w Samsungu miałem najnowsze oprogramowanie a w soundbarze właśnie zaktualizowałem jednakże nic to nie dało.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Kidler Czy wybrałeś sterowanie przez HDMI, czy optyczny ? Czy sprawdzałeś wpisać ręcznie model ATS 2070 ?

0 Like
Kidler
First Poster
Opcje
Mam wybrany kabel optyczny gdyż jak wybiorę hdmi to nie mogę sterować głośnością za pomocą pilota tv. Tak, wpisywałem podczas konfiguracji model soundbara. Telewizor znalazł mój model i nawet z poziomu menu "test kompatybilności" test funkcji zasilania przebiega prawidłowo - soundbar się włącza i wyłącza.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Kidler Sprawdziłem, na listwie Samsunga nie ma możliwości włączania i wyłączania  automatycznego po optycznym. Ale bez problemu działa po HDMI włączania i wyłączania  automatycznego i sterowanie głośnością na modelu UE40JU6740 i UE43RU7472.

Na zdjęciu masz możliwość załączenia i wyłączenia po optycznym 

20191101_192948.jpg

0 Like
Kidler
First Poster
Opcje

To w takim razie może ja coś źle robię?

Yamaha podłączona jest HDMI do wejścia HDMI2 na TV, natomiast na soundbarze HDMI OUT.

Na TV wchodzę w konfiguracja uniwersalnego pilota --> uruchom --> ok  --> system kina domowego  -->  yamaha --> HDMI2/DVI --> test funkcji:zasilanie --> wpisuje w wyszukiwarce model 2070 --> wybieram ATS2070 --> klikam "test funkcji zasilanie" - soundbar się wyłącza, klikam ponownie - soundbar się włącza --> potwierdza że zestaw kina się włącza i wyłącza --> wybieram tylko kino domowe --> klikam wyjdź

przy próbie zmiany głośności "TV wykorzystuje zewnętrzne głośniki. Dostosuj głość bezpośrdnio w podłączonych głośnikach".

Co istotne jak kliknę TOOLS na pilocie to w pozycji "wybór głośników" mam tylko wyjście audio i telewizyjne. Nie ma tam wyjścia HDMI. Może to dlatego że TV nie ma HDMI ARC?? ale jakim cudem soundbar wyłącza/włącza się podczas testów  a przy włączaniu tv ju z nie?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Kidler  Nie będzie u ciebie działo, gdy nie masz, HDMI ARC w TV a test będzie przechodził pozytywnie.

0 Like
aabrr
First Poster
Opcje
Przytrzymanie przycisku hdmi przez 3sek pomogło....dziekuje
0 Like