10-05-2018 06:18 PM
Witam wszystkich forumowiczów
Pytanie odnosnie połączenia dwóch urządzeń z tematu, czyli TV Samsung UE48JU6440 i soundbar Yamaha YAS-107.
Zależy mi, aby głośność z soundbara można było regulować pilotem od telewizora.
Obczytałam dokładnie instrukcje jednego i drugiego urządzenia + przejrzałam google, i wnoski są takie: powinnam podłączyć soundbar przez HDMI ACR. Robię wszystko wg instrukcji, czyli podłączam kabel HDMI pod odpowiednie wejścia (HDMI ACR), funkcja anynet+ (HDMI-CEC) jest włączona,ale niestety telewizor na liście głośników nie widzi urządzenia Yamaha. Przez Bluetooth soundbar działa bardzo ładnie, ale uciążliwe jest sterowanie odrębnym pilotem i włączanie i wyłączanie za każdym razem kiedy chce go użyć.
Próbowałam również wyłączać z prądu obydwa urządzenia na kilka minut i ustawiać od nowa, nadal bez rezultatu. W anynet+ przy wyszukiwaniu urządzeń podłączonych do TV pokazuje informacje po krótkim skanowaniu, że brak podłączonych urządzeń.
Co robię źle? Czy jeszcze jakaś dodatkowa opcja w tv powinna być włączona? Ślęczę nad tematem już kilka dni i bez pozytywnego rezultatu, więc będę przewdzięczna za pomoc.
Z dodatkowych informacji, telewizor jest podłączony do tv kablowej kablem antenowym + karta z kablówki w module CAM, jest także połączony z internetem przez wifi, ma wgrane najnowsze oprogramowanie.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
10-05-2018 09:52 PM
11-05-2018 05:50 PM
12-05-2018 09:54 PM
12-05-2018 09:56 PM
12-05-2018 10:47 PM
A pod innym portem HDMI jest widoczny?
13-05-2018 09:19 AM
Szewcu72, niestety pod żadnym portem hdmi telewizor nie wykrywa tej Yamahy 😞
13-05-2018 11:32 AM
16-05-2018 10:20 PM — edytowano 17-05-2018 12:10 AM
Podłączam do HDMI OUT (ARC) https://stat-m4.ms-online.pl/media/cache/gallery/rc/oybhbbbr/images/20/20495358/yas107-8.jpg
Ok, udało mi się to ogarnąć Gdyby ktoś miał podobny problem z tymi dwoma urządzeniami to myk jest taki, że na wyłączonym soundbarze Yamahy należy przytrzymać na pilocie przycisk "HDMI" przez 3 sekundy aż się włączy. Wszystko powinno zacząć działać, z tym, że w urządzeniach Anynet+ na TV nadal Yamaha nie będzie widoczna.
Szewcu72 dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy Pozdrawiam.
03-02-2019 04:57 PM — edytowano 03-02-2019 05:13 PM
Witam, podłączę się do tematu. Ja mam natomiast inny problem. Po podłączeniu TV z Yamahą poprzez przewód optyczny nie słychać dzwięku w soundbarze. TV mam spięty z Cyfrowym Polsatem poprzez HDMI ARC i wszstko śmiga. wyłączanie wszystkiego z jednego pilota jak i glośność, to wszystko działa jak powinno. Nie moge tylko słuchać muzyki na soundbarze z jakiej kolwiek aplikacji w TV (youtube, netflix, player itd) zewnętrznego USB z muzyką ani z innych źródeł podłączonych poprzez przewód optyczny. Oczywiście jak przełączę w TV wybór głośników na telewizyne to działa. Na soundbarze oczywiście też zmieniam źródło TV i dalej cisza. Nie umiem sobie z tym poradzić. Czy ktoś może ma jakiś pomysł jak uruchomić dźwięk z TV na soundbarze ?