Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przerywany dźwięk soundbar Q700a

(Temat utworzony: 16-05-2022 11:03 AM)
8226 Wyświetlenia

Też mam ten problem

Marecki1991
Apprentice
Opcje

Cześć, zakupiłem soundbar Q700a, podłączyłem pod HDMI 2.1 z eARC i problem polega na tym, że co jakiś czas przerywa dźwięk tak na ok 10 sekund. Na początku mniej więcej po ok 15 min. Po włączeniu tv, później w dalszych odstępach czasu, np po godzinie użytkowania. Oprogramowanie w soundabrze jest najnowsze (próbowałem aktualizować ale wyskakuje komunikat, że jest najnowsze, do tego sprawdziłem na stronie Samsunga i rzeczywiście zgadza się). Dodam, że posiadam PlayStation 5 również podłączone pod HDMI 2.1 i tam wszystko jest ok. Tv to Philips PUS9206. 

Spotkał się ktoś z podobnym problemem? 

Pozdrawiam

Marek

MatiJ
Expert
Opcje

Cześć,

@Szczupak86 Wykonaj reset soundbara do ustawień fabrycznych poprzez jednoczesne przytrzymanie na nim przycisków "+" oraz "-" przez 5 sekund, soundbar powinien wyświetlić napis "INIT" i się wyłączyć.

Chociaż jeżeli dotyczy to filmów z aplikacji, to stawiałbym raczej na problemy po stronie Netflix-a.

pawelzkrk
First Poster
Opcje

Dzień dobry 

Ponawiam temat. Sekundowe zaniki dźwięku w soundbarach samsung. Mój setup:

Philips OLED854/12 + Samsung HW-Q930b. Oba po ostatnich aktualizacjach, podłączone przez hdmi arc.

Setup drugi:

Samsung S95b + Samsung HW-Q800b. Oba po ostatnich aktualizacjach, podłączone przez hdmi earc.

Przy oglądaniu przez aplikację Netflix, HBO max, Disney+, Prime Video, SkyShowtime co jakiś czas występują sekundowe zaniki dźwięku. Dziwne że w aplikacji YouTube problem ten nie występuje. 

Z tego co się dogrzebałem to problem ten występuje od paru lat. Na pomoc ze stron firmy Samsung nie ma co liczyć, ale może znajdzie się ktoś kto ma lekarstwo na te dolegliwości. Nie uśmiecha mi się oddawać soundbara do serwisu i po trzech tygodniach dowiedzieć się że z ich strony wszystko działa poprawnie. 

0 Like
Szpyrek
First Poster
Opcje
Mi w zestawie Philips oled 707 + soundbar Samsung q800 pomogło wyłączenie w ustawieniach tv opcji eARC. Wówczas dźwięk przestał zanikać na kilka sekund.
0 Like
pawelzkrk
First Poster
Opcje

Dokładnie tak.

0 Like
pawelzkrk
First Poster
Opcje

Niestety mój philips ma wyjścia tylko arc 😞

0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

@pawelzkrk Serwis na pewno podłączy sobie kilka zestawów z Twoim soundbarem i z pewnością nie będzie w stanie zreprodukować twojego problemu.

Piszesz, że problem występuje od kilku lat. Pytanie, ile faktycznie przypadków widziałeś i czy jesteś w stanie podać konkretne konfiguracje sprzętowe?

Jeżeli masz zamiar posiłkować się kilkoma wątkami z forów zagranicznych, to nie ma żadnego realnego odniesienia i sam objaw nie wskazuje na charakter globalny.

Spróbuj podłączyć Soundbar do innego telewizora, bo skoro zjawisko nie występuje na YouTube, to oznacza na pewno problem programowy po stronie telewizora.

pawelzkrk
First Poster
Opcje

Eh... Typowy pan "ekspert". Czytanie ze zrozumieniem boli i to bardzo. Skoro napisałem że ten sam problem występuje w dwóch różnych konfiguracjach:

Philips OLED854/12 + Samsung HW-Q930b

oraz

Samsung S95b + Samsung HW-Q800b

To gdzie tu widzisz problem po stronie oprogramowania telewizora!?!

0 Like
Szpyrek
First Poster
Opcje
Ja szukając rozwiązania problemu przerywanego dźwięku zostałem zaskoczony jednym faktem - mając tv Philips oled 707 + soundbar Samsung q800b z przerywającym dźwiękiem, zdecydowałem się na zakup nowego soundbara, ale tym razem od Philipsa, doszukując się przyczyny w tym, że firmy się "gryzą". Kupiłem nowy soundbar Philips Fidelio b97 licząc, że zarówno tv jak i soundbar będą z jednej firmy to problemy ustaną. Ku mojemu zdziwieniu na konfiguracji tv Philips i soundbar Philips występował ten sam problem z przerywanym dźwiękiem co wskazuje na problem z tv, a nie soundbarem. Tak jak wspominałem wcześniej, zrezygnowany, ale nie poddając się spróbowałem wyłączyć eARC w ustawieniach tv i o dziwo pomogło. Kilka miesięcy temu pojawiło się nowe oprogramowanie dla tv i z ciekawości włączyłem ponownie funkcję eARC w tv i dźwięk już nie zanika. Także uważam, że problem leżał po stronie software'u tv Philipsa. Natomiast Rodzicie mają tv Samsung s95b i soundbar Samsung q930b i nic im nie przerywa dźwięk.
0 Like
pawelzkrk
First Poster
Opcje

A rodzice kozystaja z aplikacji telewizora np. Disney+ lub Netflix, czy raczej dekoder Polsatu lub innej firmy? Tak jak wspomniałem efekt ten występuje w niektórych aplikacjach. Podczas oglądania telewizji naziemnej lub YouTube nie zauważyłem by urywało dźwięk. 

A to że software Philipsa jest delikatnie mówiąc beznadziejny to inna inszość. 

0 Like
Szpyrek
First Poster
Opcje
Rodzice krzystają z Netflixa, YouTube oraz mają dekoder Polsatu (połączenie satelitarne, a nie internetowe) i wszystko jest ok, nic nie przerywa zgodnie z relacją Taty. Choć jeszcze przy okazji najbliższych świąt będę miał okazję sam się upewnić.
0 Like