Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Hw-q60r + SWA-8500S brak dźwięku 5.1 z komputera

(Temat utworzony: 09-12-2023 10:29 PM)
369 Wyświetlenia
szeryf1977
First Poster
Opcje

Witam. Podłączyłem ostatnio komputer do soundbara hw-q60R z tylnimi glośniczkami SWA-8500S przez hdmi i komputer nie wykrywa mi kina tylko pojedynczy głośnik 2-kanałowy i nie da się włączyć dźwięku przestrzennego czy 5.1. Już siwieje przy tym😔. Komputer podłączyłem u kolegi do soundbara "sonos" i od razu dało się włączyć 5.1, 7.1 etc. Próbowałem przez optyka i to samo. Robiłem reset, oprogramowanie aktualne. Netflix z poziomu telewizora idzie w dolby digital a z kompa tylko stereo - pomocy!!! Pozdrawiam 

IMG_20231203_125220.jpg

IMG_20231203_125251.jpg

IMG_20231209_221110.jpg

0 Like
14 Odpowiedzi
NikodemK
Expert
Opcje

Hej @szeryf1977,

Na pierwszym wysłanym przez ciebie zdjęciu widać, że komputer rozpoznaje soundbar jako obsługujący standardy dźwięku przestrzennego, tylko obecnie jest w trybie stereo:

NikodemK_0-1702297826513.png

Zatem tutaj kwestia braku 5.1 będzie pewnie dotyczyła odtwarzanych materiałów i konfiguracji samego systemu, Netflix na przykład określa, że dźwięk przestrzenny dostępny jest tylko w ich aplikacji na Windowsie (informacja z ich supportu: https://help.netflix.com/pl/node/14163), więc najlepiej, jeżeli będziesz próbować odtwarzać wideo za jej pośrednictwem.

Jeżeli chodzi o wyszarzone opcje widoczne na ostatnim zdjęciu, sprawdź, czy nie masz możliwości odblokowania ich w karcie "Dźwięk Przestrzenny" widocznej na drugim zdjęciu, zainstaluj też ponownie sterowniki do karty dźwiękowej (u ciebie widzę, że jest ona wbudowana w kartę graficzną, zatem pewnie o nie będzie chodzić), i jak to nie przyniesie efektu, warto byłoby skontaktować się ze wsparciem producenta karty dźwiękowej, czy nie trzeba takiej obsługi jakoś dodatkowo włączyć 😉.

szeryf1977
First Poster
Opcje

Witam. 

Zależy mi głównie na dźwięku w grach ale tylko dlaczego podłączając do innego zestawu kina komputer od razu widzi 8 kanałów i odblokowane są wybory 5.1 czy 7.1.? Możliwe że to wina kabla od arc? Chociaż komputer jest podpiety bezpośrednio do soundbara. Już nie wiem o co chodzi... 

0 Like
NikodemK
Expert
Opcje

@szeryf1977 

Może to być wina kabla, jeżeli nie spełnia on standardów potrzebnych do przesyłania dźwięku przestrzennego, to może takie połączenie ograniczać, zawsze warto to sprawdzić, może się okazać, że faktycznie o to chodzi.

Ciężko jest mi jednak przewidzieć, czemu zachowanie ze sprzętem znajomego wygląda inaczej, u ciebie w przypadku Q60R komputer też widzi, że może on odtwarzać dźwięk przestrzenny, tylko nie chce z jakiegoś powodu tego dźwięku wysłać, musiałbyś poszukać rozwiązania gdzieś właśnie po stronie karty dźwiękowej/ustawień systemu, sam soundbar nie ma żadnych opcji, które mogłyby to blokować.

Dodam tylko w kwestii gier, że one również dźwięk przestrzenny muszą wspierać, zależy od konkretnego tytułu, a ze wsparciem tej opcji na komputerach bywa różnie 😒.

0 Like
szeryf1977
First Poster
Opcje

Witam. Niestety nic nie pomogło, kable powymieniane i nadal nic. 

Mam wrażenie, że komputer widzi samą belkę soundbara (bez suba i tylnych głośniczków) i dlatego wysyła tylko dźwięk 2-kanałowy. Jak to rozwiązać? To jakaś masakra... 

0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

Cześć,

@szeryf1977 Ile to już konfiguracji sprzętu nie przerobiłem, to wiem, że poszczególne karty dźwiękowe, czy karty graficzne lubią coś popsuć z poszczególnymi urządzeniami zewnętrznymi. Napisz też, czy Netflix to osobna aplikacja instalowana ze sklepu Microsoft, czy może wersja z przeglądarki? Jaka przeglądarka?

Podaj także proszę jaką masz konfiguracje komputera, a może i tu coś uda się pokombinować.

0 Like
szeryf1977
First Poster
Opcje

Cześć.

Netflix akurat ogladam z poziomu telewicora z aplikacji smart tv. Jak włączam Netflix to w ustawieniach dźwięku na tv jest dolby digital. Mój komputer to:i7 6700k;gtx 1080 gaming 8gb;płyta Z170 gamepro. Gdy skrzynkę podpiąłem o kolegi to od razu we właściwościach odtwarzania było dostępne 8 kanałów a u mnie maks 2. Tak jakby pc widział tylko belkę soundbara a głośniczków i suba już nie. One się łączą się z  soundbarem bezprzewodowo, chyba bluetooth - może to jest wina... 

0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

@szeryf1977 W aplikacji Netflix jeżeli ścieżka jest w Dolby Atmos (najczęściej angielska), to powinna belka odtworzyć taki dźwięk pod warunkiem podłączenia Soundbara przez HDMI do telewizora złączem HDMI ARC.

Jeżeli chcesz podłączyć belkę do komputera, to wtedy aplikacje uruchamiasz na komputerze. Z poprzednich zdjęć wynikało jasno, że wsparcie dla wielokanałowego  dźwięku na twoim komputerze jest obsługiwane.

0 Like
szeryf1977
First Poster
Opcje

Chodzi mi głównie o gry a netfliksa używam tylko z telewizora. Mam podłączone przez hdmi jak w instrukcji do hdmi in soundbara. A z soundbara arc out do tv. Ogóle dźwięk z pc wychodzi 2-kanałowy. 

0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

@szeryf1977  Sprawdź jeżeli masz taką możliwość z innym komputerem. Zwykle nie miałem problemu z podłączeniem Soundbara ze swoim laptopem w podobny sposób.

0 Like