Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak połączenia HDMI ARC

(Temat utworzony: 17-11-2021 06:05 PM)
15827 Wyświetlenia
MarcinFC
Journeyman
Opcje

Witam.

Mam Telewizor Samsung UE55MU7052 do którego ponad miesiąc temu dokupiłem soundbar HW-Q60T. Podłączyłem i tv od razu wykrył soundbar i zaczął odtwarzać dźwięk. Po jakiś 3 tygodniach nagle tv przestał wykrywać soundbar po ARC. Dzięki leciał tylko przez tv. 

Soundbar wyświetla zamiast połączenia TV ARC tylko D.IN.

Odłączyłem kable, podłączyłem i za którymś razem takiego odłączania i podłączania znów zaczęło działać.

Minęły kolejne jakieś 3 tygodnie i znów to samo. Brak połączenia ARC. Odłączanie i podłączanie kabli nic nie dało.

- wymieniłem kable hdmi - bez powodzenia.

- zrobiłem reset i aktualizacje soundbar - bez powodzenia

- Zadzwoniłem na infolinie. Soundbar na gwarancji, tv już niestety nie. Pani połączyła się z tv, zrobiła jego reset ale dalej nic to nie dało.

- zawiozłem soundbar do brata. Tv Samsung ale bez one connect. Tv od razu wykrył soundbar i zaczął działać.

- kupiłem na Allegro używany moduł one connect. Dziś podłączyłem i dalej nic to nie dało.

- tv ma najnowsze aktualizacje.

W tv jest włączona funkcja Anynet+ (HDMI-CEC)

Po podłączeniu soundbara do gniazda hdmi 4. Na tv cały czas wykrywa jako NIEZNANY.
Jak robię Konfiguracja uniwersalnego pilota na tv i tam wybieram zestaw kina domowego -> Samsung -> Test zasilania, to soundbar się włącza i wyłącza. Znaczy jakieś połączenie jest.

Co może być przyczyną takiego zniknięcia połączenia TV ARC?

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Wargodlock
Navigator
Opcje
Miałem ten sam problem. Czy jak odłączysz dekoder to działa normalnie?
U mnie problemem był dekoder vectry. Zmieniłem ustawienia dekodera i już działa wszystko.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

33 Odpowiedzi
MarcinFC
Journeyman
Opcje

Ps. Obecnie mam połączenie Przez bluetooth i tu działa.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Czy w TV masz taki firmware wersja 1300? Czy próbowałeś dodać ręcznie sounbar po marce i modelu?

0 Like
MarcinFC
Journeyman
Opcje

003AF206-FDED-4CE1-B51B-A0AC49D6995A.jpeg

Tak na tv jest 1300. Dodawany tez ręcznie tak jak pisałem wyżej. I tez nic. Na końcu konfiguracji ręcznej jest test zasilania i jak robię ten test to soundbar się wyłącza. Znów naciskam test i się włącza także jakiś połączenie jest. Ale brak ARC.

połaczylem właśnie kablem optycznym bo jakiś znalazłem i tez działa. No tylko to nieszczęsne ARC.

dodam jeszcze ze do hdmi 1 mam podłączony dekoder C+. Soundbar oczywiście do 4 gniazda ARC.

0 Like
Rozwiązanie
Wargodlock
Navigator
Opcje
Miałem ten sam problem. Czy jak odłączysz dekoder to działa normalnie?
U mnie problemem był dekoder vectry. Zmieniłem ustawienia dekodera i już działa wszystko.
MarcinFC
Journeyman
Opcje

Jeszcze nie próbowałem. Ale próbowałem podłączyć dekoder przez soundbar i nie działało ARC. Po wybraniu hdmi na soundbarze był obraz z dekodera ale dźwięk tylko z tv.

sprawdzę bez dekodera tylko dziecko musi iść spać bo teraz mnie nie dopuści do tv bo bajki ogląda :smiling-face: :smiling-face: :smiling-face:

0 Like
MarcinFC
Journeyman
Opcje

Odłączyłem dekoder, odłączyłem tv i soundbar na 30 min z prądu.

podłączylem tv i soundbar do prądu. DZIAŁA !! Jest ARC !

Podlaczylem ponownie dekoder i dalej działa.

Co zmieniałeś w ustawieniach dekodera ? W tym od c+ zbytnio nie ma co zmieniać w ustawieniach.

Wargodlock
Navigator
Opcje
Cos w stylu "sterowanie telewizora z poziomu dekodera". Coś takiego szukaj. Wiem, że c+ ma podobnie, ponieważ inny post kiedyś z c+ nakierował mnie na to rozwiązanie
0 Like
MarcinFC
Journeyman
Opcje

Jedyne co znalazłem na dekoderze to:

Ustawienia -> Ustawienia telewizora -> Ustawienia SD -> Sterowanie telewizorem -> NIE.

Mam cały czas ustawione na NIE. 

Samsung mógłby się bardziej zająć tym problemem. Znalazłem właśnie tez na tym forum sporo takich problemów i to w rożnej konfiguracji ale zawsze z telewizorem Samsung.

cos mi się wydaje ze to jakiś globalny problem.

0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

Cześć,

Niewłaściwe działanie HDMI ARC zazwyczaj jest spowodowane przez dekoder C+ 4k. Nie miałem tego problemu z dekoderem lokalnej kablówki, czy też Polsatu. 

0 Like