Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Połączenie soundbara z tv i resztą sprzętu.

(Temat utworzony: 28-01-2022 05:32 PM)
865 Wyświetlenia
rabusiak
Navigator
Opcje
Kupiłem soundbar q950a, mam do tego ue65ks7000, ps5 i dekoder telewizji satelitarnej. Z telewizora wychodzę tym one connect boxem. Soundbar podpinam w port HDMI(arc). Wszelkie poradniki mówią żebym resztę podpinał w soundbar, ale wtedy nic nie działa 😕 Gdy ps5 i dekoder wepnę w connect boxa. To jakoś to działa, tzn jest ciągła szarpanina z kablami. Soundbar jest ustawiony na dynamic in i łapie tv arc. Ale jak przełączam się między telewizją, ps5 czy netflixem na tv to wszystko się rozjeżdża i najczęściej działa tylko dekoder. Ręczna zmina source na tv nie pomaga i żeby wrócić na ps5 na przykład muszę wyłączyć dekoder z prądu i wypiąć/wpiąć hdmi w ps5... Jak to ustawić prawilnie? :winking-face:
0 Like
12 Odpowiedzi
rabusiak
Navigator
Opcje

A przy okazji może ktoś mi od razu powie czy jest szansa żeby bez wymiany tv posłuchać w dolby atmos z płyt blueray uhd na ps5? Co bym nie ustawił w ustaweniach audio na tv czy ps5 łapiej mi tylko dolby audio-dd lub dolby audio truehd (zależy czy w audio na tv ustawię bitrate czy pcm)

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@rabusiak Witam Ja podłączyłbym to inaczej soundbar z tv przez kabel HDMI do wejścia ARC. Dodatkowo kablem optycznym. A reszta sprzętu podłączył do pozostałych wejść HDMI w telewizorze. Dolby Atmos dzieła przeważnie na Netflixie i w Grach. Kanały telewizyjne nie nadają dźwięku w Dolby Atmos.
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@rabusiak Bez wymiany TV nie skorzystasz z Dolby Atmos jak na razie PS5 też nie ma Dolby Atmos.

rabusiak
Navigator
Opcje
Na YouTubie pełno jest filmików jak z ps5 działa dolby atmos z płyt uhd. Ja nie twierdzę, że mój staruszek telewizor miałby obsługiwać czy dekodować cokolwiek, ale powinien chociaż przepuścić bezstratnie do soundbara'a...
0 Like
rabusiak
Navigator
Opcje
Tak właśnie mam poza tym optykiem. Tylko po co to dodatkowe połączenie dla samego audio? W ten sposób na stałe rozdzieli się sygnał audio i obraz? Przez niego nigdy nie złapię atmos - optyk podobno nie obsługuje.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@rabusiak  Jak dźwięk nie jest przekazywany do soundbara  to jest zalecane podłączenie kabla HDMI i optycznego.

Zrzut ekranu 2022-01-29 103412.jpg

rabusiak
Navigator
Opcje

Dla potomnych.

Zrobiłem drugie podejście i teraz mam tv z soundbarem połączone przed hdmi (arc), a ps5 i dekoder jest wpięty po hdmi w soundbar i działa! W tv jako source musi być ustawiony soundbar na sztywno, a soundbar nie może być w "dynamic in", bo jakimś cudem nic nie pokazuje tylko ręcznie wskazany source (któryś z hdmi).

Jak znowu dorwę jakąś płytę UHD to sprawdzę czy przy takim ustawieniu soundbar odtworzy dolby atmos z ps5 i dam znać.

EDIT1: Przy takim ustawieniu jak powyżej apka netflixa na tv nie puszcza dźwięku przez soundbar tylko głośnikami tv. Muszę korzystać z apki na ps5

Maciek999
Apprentice
Opcje
Witam jak podłączyć dekoder tv vectra, ps5 i soundbar q600a do telewizora samsung który ma tylko dwa wyjścia hdmi. Zależy mi żeby odbierać dźwięki i jakość obrazu w najlepszych rozdzielczościach
0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Dekoder i PS5 do soundbara, soundbar do wejścia ARC lub eARC. Który to slot, musisz zajrzeć do instrukcji swojego TV.