Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Soundbar Q700A TV ARC HDMI cichy dźwięk

(Temat utworzony: 09-01-2022 09:32 PM)
2367 Wyświetlenia
psqr
Journeyman
Opcje

Dzień dobry,

ostatnio zakupiłem soundbar Q700A. Pierwotnie podłączyłem go do TV Samsung Q70R za pomocą Bluetooth i Wifi. Wszystko było OK.

Dzisiaj podłączyłem za pomocą kabla HDMI 2.1 przez odpowiednie wejścia/wyjścia  ARC/eARC w soundbar/TV.

Gdy TV jest połączony z soundbar kablem HDMI (źródło D.IN. -> TV ARC) dźwięk jest bardzo cichy (w porównaniu gdy przełączę na połączenie Wifi/Bluetooth).

Czym może to być spowodowane? Czy to kwestia jakis ustawień? Po kablu podobno dźwięk powinien być znacznie lepszy...

EDIT: 

Udało mi się rozszyfrować, że ten bardziej cichy dźwięk dotyczy sytuacji gdy źródło dźwięku to PCM. Gdy jest ustawione DD lub DD+ jest normalnie. Problem w tym, że oglądając zwykle Tv mam większość kanałów PCM i nie mam możliwości zmiany na DD...

Dodatkowo - gdy dźwięk idzie z TV za pomocą aplikacji spotify wszystko jest ok...

Z góry dziękuję za odpowiedź

8 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@psqr Na forum mamy już tematy że po HDMI jest trochę ciszej niż po BT jest normalne.

psqr
Journeyman
Opcje

Z tym, że to nie jest „trochę” ciszej. Przykładowo po BT/Wifi poziom głośności 8 odpowiada po HDMI (na oko, a w zasadzie ucho :)) 60...

Nie wierzę, że mówimy o aż tak drastycznych różnicach...

P.S. Udało mi się rozszyfrować, że ten bardziej cichy dźwięk dotyczy sytuacji gdy źródło dźwięku to PCM. Gdy jest ustawione DD lub DD+ jest normalnie. Problem w tym, że oglądając zwykle Tv mam większość kanałów PCM i nie mam możliwości zmiany na DD...

Dodatkowo - gdy dźwięk idzie z TV za pomocą aplikacji spotify wszystko jest ok...

Może jednak ma ktoś pomysł ...?

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Jeśli masz dekoder z kablówki, to zobacz czy przypadkiem dźwięk nie jest przyciszony na dekoderze.
0 Like
psqr
Journeyman
Opcje

Kablówkę mam przez moduł CI. 

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
A w trybie Adaptive Sound też jest tak cicho?
0 Like
psqr
Journeyman
Opcje

Tak, głównie w tym trybie oglądam.

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
A próbowałeś zmienić ustawienia dźwięku w TV? Jeśli tak, to podejrzewam, że problemem będzie moduł. Jak masz możliwość, to podłącz do TV dekoder tej kablówki.
0 Like
proxx
Student
Opcje
Cześć, dodam tylko dla potomnych bo miałem identyczny problem z telewizorem Samsung qled55c oraz soundbarem q600c. Reset ustawień w telewizorze i ponowna konfiguracja rozwiązała u mnie problem.