Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Skaczącą temperatura w lodówce

(Temat utworzony: 06-08-2024 06:45 PM)
562 Wyświetlenia
KrLe
First Poster
Opcje
Cześć,
Pacjent to 3 letnia RB38T774DB1 EF. 
Od niedługiego czasu zauważyłem, że temperatura wewnątrz lodówki jest zbyt niska niż zadana. Czasami zdarzyło.sie, ze coś było na jednej z półek przymrożone. 

Temperatura zadana to 5st.

Włożyłem termometry z zapisem pomiarów na górną, środkową i dolną półkę. Wyszło, że na różnych półkach są różne temperatury, a rozpiętości temperatur na tej samej półce w 13 godzin sięga od -4,7st C do 4,9st C.
Mogło się zdarzyć, że w godzinach 21-23 i 6-7 lodówka była na chwilę otworzona.

Na obrazku całość pomiarów.

Pytania: 
Czy to normalne, że temperatura wewnątrz ma takie rozpiętości między półkami?
Czy te skoki od prawie + 5 do -5 to jest ok?
Jaki może być powód spadania temp poniżej zera?

Dodam, że wcześniej odłączyłem lodówkę na 20 min w celu resetu.

image

0 Like
8 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@KrLe  Dzień Dobry

Najważniejsze pytanie. Czy to był termometr do lodówek?

0 Like
KrLe
First Poster
Opcje
Nie wiem czy dedykowane do lodówek, pewnie nie, a przynajmniej nie do tego je kupiłem.
Jaką powinien miec specyfikacje by uznac ze potrafi poprawnie zmierzyc temp w lodowce? Mogę zapytać producenta.
Pomijając kwestie dokładności pomiaru to wiemy, że rzeczy zamarzają , w sumie na półce gdzie temp spada ponizej 0, a na najniższej i w szufladach nic nie zamarzło.
Zamieniałem termometry między półkami i zachowanie było identyczne, czyli góra duzo ponizej zera, dół nie.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@KrLe Ma Pan zachowane po 3 cm od boków i 10 cm od góry?

0 Like
KrLe
First Poster
Opcje
2,5cm po bokach i 17cm od gory.

W tym samym miejscu stoi 3 lata. Te zamarzanie zauważyłem jakoś w lipcu tego roku.
0 Like
TenTaki
Helping Hand
Opcje
Termometr do lodówek.....ale wymyśliłeś....
Termometr nie musi być dedykowany.... wystarczy odpowiedni zakres pomiarowy.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@KrLe  Temperatury na dole lodówki się różnią od tych na górze, ponieważ ma Pan szuflady, w których można ustawić mniejszą temperaturę niż w komorze chłodziarki jest aktualna.

0 Like
KrLe
First Poster
Opcje
To zrozumiałe, tylko czy różnicę mogą być tak duże, szczególnie w tych samych miejscach sięgające prawie 10st? A generalnie dlaczego na 3 półkach od gory, skaczac temp, spada ponizej zera przy nastawieniu 5st
0 Like
JustynaM
Moderator
Moderator
Opcje

@KrLe, a przy wyższej temperaturze ustawionej w lodówce? Ewentualnie serwis, skoro reset prądowy nie pomógł.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like