16-07-2020 04:06 PM
Witam,
Posiadam pralko-suszarkę eco Bubble. Przy nastawieniu cyklu prania z suszeniem, program prania zakończy się bez problemów ale podczas suszenia (suszenie nastawiam na 1 godzinę) program zatrzyma się na 45 minutach potem na 30 minutach. Po nacisnieciu start suszenie będzie kontynuowane ale jak suszenie dojdzie do 15 minut do końca pokarze się błąd HC2.
Doczytałem że może być problem z grzałka więc ja wymieniłem ale dalej jest to samo.
Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i ma jakieś rady jak można to rozwiązać?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
02-01-2021 12:01 AM — edytowano 02-01-2021 12:02 AM
@PrzemekM - WD80J5A10AW
04-01-2021 08:59 AM
Cześć @marcinrodzyn!
HC2 oznacza błąd grzałki. Sprawdź działanie urządzenia po przełączeniu do innego gniazdka. Jeżeli i to nie pomoże, pozostaje kontakt z serwisem.
04-01-2021 09:25 AM
Witam z tym ze ja wymienilem obie grzalki i dalrj ten sam blad sie pokazuje. Ogolnie ten blad wyskakuje tylko podczas suszenia. Znalazlem gdzies ze to moze byc wadliwy modul ale nie moge znalesc do kupienia nowego i w sumie nie wiem jak go wymienic
04-01-2021 09:38 AM
@Michuga Więc najlepiej będzie skontaktować się z serwisem.
04-01-2021 09:55 AM — edytowano 04-01-2021 10:03 AM
Witam.
Już poradziłem sobie z tym błędem. Może u Ciebie też to pomoże. Ten błąd jest też czasem oznaczany HE2.
Poszperałem przez weekend na zagranicznych forach i udało mi się moją pralko-suszarkę ogarnąć.
Ten błąd z tego co wyczytałem jest związany z grzałką, a dokładniej przegrzaniem systemu suszenia czyli grzałka i czujnik temperatury. Mam nadzieję, że mój opis pomoże Tobie i komuś w przyszłości, kto trafi na to forum.
Czynności, które poczyniłem:
Rozkręciłem górną obudowę i tylną klapę.
Od góry odkręciłem cały kanał suszący tak, żeby móc go odsunąć od strony pleców pralko-suszarki
Trzeba dokładnie możliwie wyczyścić ten kanał z tyłu zarówno z tego miejsca od góry, jak i od strony pleców - trzeba odkręcić gumowy wąż (opaski mocujące na śruby - tutaj trzeba się nagimnastykować żeby do nich dosięgnąć).
Jak je odkręcimy trzeba jakimś wygiętym drutem itp wydłubać resztki suszonego prania, które u mnie blokowało drożność odpływu.
Dodatkowo trzeba odkręcić obudowę od wiatraka z góry i dokładnie wyczyścić wiatrak (po odkręceniu śruby na środku, kluczem nasadkowym, u mnie rozmiar 10).
Na końcu zostaje przełączenie bezpiecznika (trzeba wcisnąć mały cypelek, który wyskakuje przy przegrzaniu całego systemu:
Jeszcze foty ile było syfu w tylnym odpływie:
i w samym wiatraku od góry:
Na koniec zostaje nam złożenie wszystkiego w jedną całość. Wyczyszczenie filtru na dole pralki, kalibracja bębna i mamy kilka stówek w kieszeni zaoszczędzone, spokój na kolejny rok (mam nadzieję), wdzięczność żony i satysfakcję z samodzielnej naprawy.
Pozdrawiam serdecznie.
04-01-2021 11:32 AM — edytowano 04-01-2021 02:09 PM
29-01-2022 01:30 PM
Dzieje się u mnie doklaadnie to samo odjakoeo czasu. Suszenie wstrzymuje się po pewnym czasie. Przy praniu parę razy również się to zdarzyło. Czekam na przyjazd serwisu. Zamówili części. Do wymiany czujnik temperatury suszenia i jakiś moduł,który powoduje to ze pralka się zatrzymuje. Koszt naprawy 1000zl.
19-04-2023 08:02 PM
29-12-2023 01:25 AM
Powiedz proszę gdzie znajduje się drugi termostat w tym urządzeniu ? Pierze cały czas w zimnej wodzie, zero błędów. Wymieniłem grzałkę. Zamówiłem czujnik temperatury który znajduje się przy grzałce na wcisk ale niemoge znaleźć termostatu ?