22-07-2019 05:32 PM
Witam,
mam problem z kostkarką. Lodówka jest od 5 miesięcy w domu. Są, według instrukcji, przestrzenie z tyłu (20 cm) i po bokach (5 cm).
Problem ogólnie na zdjęciu wygląda tak:
Co 3 tygodnie trzeba było lodówkę rozmrażać w miesiącach wiosennych. Ponieważ tworzyły się pełne kulki, które przymarzały (na zdjęciu powyżej po prawej stronie u góry). Problem ponawiał się rzadziej, gdy wyłączyłem oszczędzenie energii lodówki.
Teraz przyszło lato. Kostkarka jest w ruchu cały czas. Zaczął pojawiać się szron. Ale dzisiaj po otworzeniu kostkarki oniemiałem. Kulki i szron na 1,5 cm.
Czy jestem coś w stanie zrobić z mojej strony, żeby ten problem rozwiązać?
13-09-2019 12:00 PM – ostatnio edytowany 07-10-2019 12:11 PM przez MonikaGS
03-12-2019 05:46 PM
Niestety w moim przypadku wymiana filtra na oryginalny nie pomogła i po ok 2 mc nadal pojawia się szron na kostkarce oraz z gotowych kostek robi się jedna bryła
03-12-2019 06:03 PM — edytowano 03-12-2019 06:04 PM
@Golab napisał(a):Niestety w moim przypadku wymiana filtra na oryginalny nie pomogła i po ok 2 mc nadal pojawia się szron na kostkarce oraz z gotowych kostek robi się jedna bryła
Trzeba tu rozróżnić dwa przypadki
1. Lód, który przymarzł zanim opadł do pojemnika (u góry jest taka półeczka z jakimś metalowym elementem z wypustkami (stamtąd spada lód)).
2. Lód, który opadł do pojemnika.
Przypadek 1. zdarzał mi się cały czas na starym filtrze. Do tego szron. Wymagało to rozmrożenia kostkarki.
Po wymianie filtra czyli od lipca przypadek 1. mi się nie zdarzył.
Jakieś 2 tygodnie temu postanowiłem sprawdzić ponownie jak wygląda sytuacja w środku. Nadmieniam, że przez ostatnie ok. 2 miesiące mało używałem kostkarki, ale jej nie wyłączyłem przyciskiem Off. Otworzyłem i zobaczyłem trochę szronu na górze oraz bryłę sklejonych, przymarzniętych kostek. ALE nie było przypadku 1. Postanowiłem opróżnić pojemnik i wyłączyć kostarkę na zimę. Zrobiony lód dałem do worków i włożyłem do zamrażarki na zapas.
Przyznam, że jestem spokojny, bo najbardziej stresował mnie przypadek 1. Teraz poczekam do wiosny, aby ponownie uruchomić kostarkę. Gdzieś kiedyś usłyszałem, że jak się jej nie używa to się powinno wyłączyć, ale nie jestem pewien.
Moim zdaniem nie da się uniknąć ciepłego powietrza, które dostaje się do lodówki (kiedy się ją otwiera) i lekko rozmraża ten lód, który ponownie się mrozi.
04-12-2019 03:31 PM
Cześć @Golab ,
Dzięki za informacje. Czy Twoje urządzenie również jest na gwarancji (do 24 miesięcy od zakupu)? Model urządzenia to RF56J9041SR?
10-12-2019 06:54 AM
Niestety jest już po gwarancji , a model dokładnie ten.
10-12-2019 04:56 PM
21-06-2023 09:31 AM
Witam! Pojawił mi się dokładnie ten sam problem. Najpierw tak zamarzła kostkarka, że po wyłączeniu jej dopiero po miesiącu można było wyciągnąć szufladę kostkarki. Rozmroziło się wszystko, zamontowaliśmy spowrotem szufladę. Kostki zaczęły się robić. Po jakimś czasie problem wrócił, ale na tyle szybko został zauważony, że szufladę można było wyciągnąć. Ponownie rozmroziliśmy kostkarkę, włożyliśmy szufladę. Nie wiem, czy źle wkładamy tę szufladę, ale no nei ma tam zbytnio żadnej filozofii.. czy ten filtr czy coś w samej kostkarce się popsuło bo znów mamy ten sam objad, oblodzodze urządzenie a szuflada na lód pusta. Pomocy.
21-06-2023 10:51 AM
@ka_wo Cześć!
Wygląda to na usterkę kostkarki, co po prostu trzeba zgłosić do serwisu. Jeśli lodówka jest na gwarancji, to skontaktuj się z działem obsługi klienta. Sprawy pogwarancyjne zgłaszaj bezpośrednio w serwisie -> https://www.samsung.com/pl/support/service-center/
Nic więcej tutaj nie wymyślimy, jeśli po rozmrożeniu kostkarka się ponownie obladza.