22-07-2019 05:32 PM
Witam,
mam problem z kostkarką. Lodówka jest od 5 miesięcy w domu. Są, według instrukcji, przestrzenie z tyłu (20 cm) i po bokach (5 cm).
Problem ogólnie na zdjęciu wygląda tak:
Co 3 tygodnie trzeba było lodówkę rozmrażać w miesiącach wiosennych. Ponieważ tworzyły się pełne kulki, które przymarzały (na zdjęciu powyżej po prawej stronie u góry). Problem ponawiał się rzadziej, gdy wyłączyłem oszczędzenie energii lodówki.
Teraz przyszło lato. Kostkarka jest w ruchu cały czas. Zaczął pojawiać się szron. Ale dzisiaj po otworzeniu kostkarki oniemiałem. Kulki i szron na 1,5 cm.
Czy jestem coś w stanie zrobić z mojej strony, żeby ten problem rozwiązać?
22-07-2019 05:52 PM — edytowano 22-07-2019 05:59 PM
@jhnbrwn Dlaczego pojawia się szrom więcej w instrukcji od strony 41
22-07-2019 05:55 PM
23-07-2019 01:11 PM
@jhnbrwn sprawdź, czy urządzenie nie jest przypadkiem w okolicy źródeł ciepła, oraz czy kostkarka została prawidłowo zamontowana po czyszczeniu. Sprawdź również uszczelki i jakie są ustawione temperatury urządzenia. Zbyt wysokie temperatury mogą powodować zgłaszany objaw.
23-07-2019 09:46 PM
@EwaK napisał(a):@jhnbrwn sprawdź, czy urządzenie nie jest przypadkiem w okolicy źródeł ciepła, oraz czy kostkarka została prawidłowo zamontowana po czyszczeniu. Sprawdź również uszczelki i jakie są ustawione temperatury urządzenia. Zbyt wysokie temperatury mogą powodować zgłaszany objaw.
Czy jeśli wszystkie wymienione rzeczy są ok, mogę dzwonić na infolinię samsung po serwis? Czy powinienem rozmrozić lodówkę tak aby nie było szronu i przymarzniętego lodu w koskarce przed przyjazdem serwisu? Czy lepiej zostawić ją w takim stanie jak przyjedzie?
24-07-2019 01:12 PM
@jhnbrwn jeżeli masz gwarancję, to dzwoń jak najbardziej. Przygotuj sobie wcześniej model, numer seryjny z tabliczki znamionowej i datę zakupu. To, jak zostawić urządzenie może zależeć od serwisu. Gdy będą do Ciebie dzwonili w celu ustalenia terminu wizyty, możesz podpytać czy ją rozmrażać, czy nie ma potrzeby.
12-09-2019 08:48 PM
Witam,
Mam identyczny przypadek, stąd moje pytanie
Czy problem został rozwiązany ? i co było tego przyczyną?
12-09-2019 09:00 PM
@Golab napisał(a):Witam,
Mam identyczny przypadek, stąd moje pytanie
Czy problem został rozwiązany ? i co było tego przyczyną?
Witam,
lodówka była z domyślnym filtrem. Filtr trzeba wymieniać z pół roku użytkowania. Po pół roku (w lipcu kupiłem identyczny, oryginalny, nowy filtr z strefafiltrow.pl). Do mojej lodówki pasował: Samsung DA29-00020B HAF-CIN / EXP Oryginalny filtr do lodówki.
Byłem zdziwiony, bo od tego czasu 0 problemów. Woda się nie zbierała obok otworu. Zero przylegającego lodu. Nic.
Nadmieniam, że po ściągnięciu nakrętki z nowego filtra nie wytarłem bezbarwnego smaru pod nią i wkręciłem.
Chciałem napisać tutaj po jeszcze dłuższym czasie, ale skoro napisałeś to mam nadzieję, że ten sposób tobie też pomoże.
pozdrawiam
12-09-2019 09:11 PM — edytowano 12-09-2019 09:12 PM
I jeszcze jedno: wyłączyłem opcję Energy Saver, ale to było wcześniej i problem nadal występował, aż do wymiany filtra.
12-09-2019 11:44 PM