02-02-2018
01:00 PM
– ostatnio edytowany
25-08-2021
03:57 PM
przez
JustynaM
Cześć wszystkim,
Dzisiejszy post dotyczy lodówek i ich pracy na początku użytkowania (i nie tylko).
Głośna praca lodówki może wynikać z kilku przyczyn. Wstępnie należy je zweryfikować samodzielnie.
1. Wypoziomowanie lodówki - sprawdź, czy lodówka jest pochylona do tyłu o około 5 stopni. Potrzebne jest to do prawidłowej pracy.
2. Odległości - sprawdź, czy odległości urządzenia od zabudowy są zachowane zgodnie z instrukcją obsługi.
- Modele wolnostojące
- Modele Kitchen Fit
- Modele do pełnej zabudowy z serii BRB
Więcej informacji o odległościach znajdziecie w tym poście:
3. Silnik Digital Inverter pracuje cały czas - zatem nie będzie się on włączał i wyłączał, a jedynie modyfikował swoją moc na 7-miu trybach. Jest to normalne i dużo bardziej energooszczędne.
4. Czas podłączenia/pracy lodówki. Od razu po podłączeniu do prądu lodówka będzie pracowała mocniej i głośniej, by dostosować temperatury. Proces dostosowania się do warunków pracy może trwać klika dni i jest to prawidłowe.
5. Uszczelka urządzenia - ocenić, czy prawidłowo przylega i nie jest nigdzie zdeformowana. Gdy nie będzie idealnie oddzielać wnętrza lodówki od otoczenia, ciepłe powietrze cały czas będzie dostawać się do środka i praca urządzenia będzie się wytężać.
6. Lodówka mocniej pracować będzie również po dołożeniu jednorazowo dużej ilości produktów, aby jak najszybciej je schłodzić.
7. Źródła ciepła - głośna praca wynikać może również z umieszczenia lodówki w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kaloryfer, piekarnik itp.
Zatem przyczyn głośnej pracy może być wiele, ale tu ważna UWAGA:
Jeżeli taka praca nie wpływa na zmiany temperatury w urządzeniu, to nie ma podstaw do obaw. Urządzenie powinno się ustabilizować i działać prawidłowo.
Podziękowania dla @JolaŁ za aktualizację postu! 💪
13-03-2021 07:25 AM
Czesc
zapoznałem się, ale ten temat nie rozwiązuje mojego problemu
14-03-2021 01:17 PM – ostatnio edytowany 15-03-2021 10:15 AM przez EwaK
Hej nie udało mi się zniwelować tego problemu, poprostu od spodu trochę ja wyciszyłem pianka wygłuszająca, co najlepsze osób które mają problem jest więcej co chwilę dostaje wiadomości e-mail z takim samym problemem, nigdy więcej lodówki Samsung! Pomoc ze strony Samsunga to kpina i olewanie, podejście Samsunga wygląda mniej więcej "mrozi, chłodzi ? Więc działa więc szkoda nerwów
14-03-2021 09:58 PM
@barteks problem został zgłoszony do serwisu lub przez formularz?
15-03-2021 03:08 PM
Cześć @RybarK ,
Jeśli dział techniczny uznał pracę urządzenia za właściwą, to raczej tak jest. Możesz jeszcze ewentualnie skontaktować się bezpośrednio z serwisem, by sprawdzili działanie urządzenia.
Jeśli chciałabyś skorzystać z tej opcji, podeślij mi na priv swój kod pocztowy. Odszukam dane do najbliższego serwisu.
27-03-2021 08:25 PM
U mnie to samo. Wentylator lodówki ciągle chodzi pomimo tego ze temp. w lodowce jest niższa niż ustawiona.
Serwisant był, rozkręcił pokrywę w zamrażalniku, włączył program testowy, podłączył sie do interfejsu i powiedział ze tak działają te lodówki. Cytuje 'wentylator zalacza sie przed praca agregatu, w czasie i po' Zostawił dwa próbniki temp. i ma dać znać co z nich wyszło. Ogólnie mediaexpert odrzuciło już moja reklamacje
Tak jak @barteks powiedział, jak chłodzi to ok. Kontaktowałem sie również z supportem na czacie i to samo.
Zastanawiam sie ile energii taka ciągła praca pochlania 😕 Lodówka stoi w otartej kuchni wiec dosyć skutecznie zakłóca cisze.
W innym mieszkaniu mamy praktycznie ta samą lodówkę tylko ze z metalowa ścianka wewnątrz i chodzi jak marzenie.
13-05-2021 08:14 AM
Hej czy udało Ci się coś ustalić w tym temacie? U mnie wygląda to tak samo, ewidentnie za głośno chodzi. Na 10 min się lodówka wycisza maksymalnie a potem przez około 25 min tak buczy jak u ciebie. Nie jest to normalna praca, jeśli to jak eksperci mówią silnik inwertorowy który działa w 7 stopniowej skali to ewidentnie działa tylko na 1 i 7 biegu bez żadnych pośrednich. Ale według mnie to jakby wentylator lub sprężarka w jakiś rezonans wpadały
13-05-2021 10:01 AM
14-05-2021 10:00 AM
Ja wysłałam nagrania przez formularz kontaktowy. Dodatkowo sprawdziłam zużycie prądu przez 2 tygodnie i wyszło mi dzienne zużycie ok. 1,4 kWh. Producent deklarował zużycie roczne 389 kWh( ok. miesiąca temu zmienili na trochę ponad 400), a u mnie wychodziło 511kWh. Po wymianie wielu maili, gdzie pytano mnie po kilka razy o to samo i pisano, że odgłosy są prawidłowe ( w instrukcji wyraźnie pisze, że ustają po wyrównaniu ciśnienia, temperatury ) i tak powinno być, wysłano do mnie pana z serwisu z nowym wentylatorem. Pan bardzo miły, wymienił wentylator, bo takie było zlecenie, powiedział, że miały wadę, ale już o nadmiernym zużyciu prądu i ciągłej słyszalne pracy nie chciał rozmawiać. Lodówka faktycznie już tak nie warczy, jest cichsza, ale nadal prawie cały czas cicho buczy, szumi. Zużycie prądu wzrosło do 1,5- 1,6 kWh dziennie. Zadzwoniłam na infolinię i usłyszałam, że producent robi testy w innych warunkach i to jest ok. Kupiłam lodówkę, która miała być super. Niestety...
24-05-2021 03:33 PM
Witam,
W czwartek dotarła do nas lodówka Samsung rb34t635ebn w kolorze czarny połysk. Lodówka reklamowana jako "cicha jak szept" i z tego właśnie powodu została zakupiona do aneksu kuchennego. Podłączona została następnego dnia po kilkunastu godzinach stania, dla bezpieczeństwa. Wypoziomowana, odpowiednia odległość od ściany i lekko pochylona w tył, jak w instrukcji. Niestety od samego początku wydobywa z siebie głośny warkot. Lodówka wydaje z siebie ciche piknięcia, załącza się, przez chwilę słychać, że pracuje ale jest dosyć cicho, po chwili zaczyna głośno warczeć w trybie ciągłym (nie wydaje mi się, żeby to był kompresor), po jakimś czasie zaczyna warczeć w trybie przerywanym, warczy, na moment cichnie, warczy itd. Następnie się wyłącza, 30 minut spokoju i potem ok 50m pracy i warczenia. Myślałem, że może się ułoży, ale trwa to już 4 dzień. Jakie mogą być tego przyczyny.
Zaczynam sądzić, że dostałem produkt ze zwrotu, który został ponownie fabrycznie zapakowany i sprzedany dalej. Szczególnie, że lodówka od razu miała na drzwiach ryski, który wyglądają jak powstałe od wycierania.
25-05-2021 12:17 PM
@PeterplSam Cześć!
Czy mógłbyś przesłać nam nagranie prezentujące pracę lodówki? Możesz skorzystać z formularza na stronie: http://tnijurl.com/2c194a252a62/
Czy otwieranie bądź zamykanie drzwi wpływa w jakiś sposób na nadmierny hałas?