Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Głośna praca lodówki - przyczyny

(Temat utworzony: 02-02-2018 01:00 PM)
164808 Wyświetlenia
Opcje

Cześć wszystkim,

Dzisiejszy post dotyczy lodówek i ich pracy na początku użytkowania (i nie tylko).

Głośna praca lodówki może wynikać z kilku przyczyn. Wstępnie należy je zweryfikować samodzielnie.

1. Wypoziomowanie lodówki - sprawdź, czy lodówka jest pochylona do tyłu o około 5 stopni. Potrzebne jest to do prawidłowej pracy.

OleksiiA_0-1629895464642.png

2. Odległości - sprawdź, czy odległości urządzenia od zabudowy są zachowane zgodnie z instrukcją obsługi.

- Modele wolnostojące

OleksiiA_1-1629895537508.png

- Modele Kitchen Fit

OleksiiA_2-1629895895702.png

- Modele do pełnej zabudowy z serii BRB

OleksiiA_3-1629896304836.png
Więcej informacji o odległościach znajdziecie w tym poście:

https://eu.community.samsung.com/t5/Sprz%C4%99t-Gospodarstwa-Domowego/Lod%C3%B3wki-do-zabudowy-cieka...

3. Silnik Digital Inverter pracuje cały czas - zatem nie będzie się on włączał i wyłączał, a jedynie modyfikował swoją moc na 7-miu trybach. Jest to normalne i dużo bardziej energooszczędne.

OleksiiA_4-1629896434803.png

4. Czas podłączenia/pracy lodówki.  Od razu po podłączeniu do prądu lodówka będzie pracowała mocniej i głośniej, by dostosować temperatury. Proces dostosowania się do warunków pracy może trwać klika dni i jest to prawidłowe.

5. Uszczelka urządzenia - ocenić, czy prawidłowo przylega i nie jest nigdzie zdeformowana. Gdy nie będzie idealnie oddzielać wnętrza lodówki od otoczenia, ciepłe powietrze cały czas będzie dostawać się do środka i praca urządzenia będzie się wytężać.

OleksiiA_5-1629896754854.png

6. Lodówka mocniej pracować będzie również po dołożeniu jednorazowo dużej ilości produktów, aby jak najszybciej je schłodzić.

7. Źródła ciepła - głośna praca wynikać może również z umieszczenia lodówki w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kaloryfer, piekarnik itp.

Zatem przyczyn głośnej pracy może być wiele, ale tu ważna UWAGA:

Jeżeli taka praca nie wpływa na zmiany temperatury w urządzeniu, to nie ma podstaw do obaw. Urządzenie powinno się ustabilizować i działać prawidłowo.

Podziękowania dla @JolaŁ za aktualizację postu! 💪

398 Odpowiedzi
RybarK
First Poster
Opcje

Czesc

zapoznałem się, ale ten temat nie rozwiązuje mojego problemu

0 Like
barteks
Journeyman
Opcje

Hej nie udało mi się zniwelować tego problemu, poprostu od spodu trochę ja wyciszyłem pianka wygłuszająca, co najlepsze osób które mają problem jest więcej co chwilę dostaje wiadomości e-mail z takim samym problemem, nigdy więcej lodówki Samsung! Pomoc ze strony Samsunga to kpina i olewanie, podejście Samsunga wygląda mniej więcej "mrozi, chłodzi ? Więc działa więc szkoda nerwów 

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@barteks  problem został zgłoszony do serwisu lub przez formularz?

0 Like
Opcje

Cześć @RybarK ,

Jeśli dział techniczny uznał pracę urządzenia za właściwą, to raczej tak jest. Możesz jeszcze ewentualnie skontaktować się bezpośrednio z serwisem, by sprawdzili działanie urządzenia.

Jeśli chciałabyś skorzystać z tej opcji, podeślij mi na priv swój kod pocztowy. Odszukam dane do najbliższego serwisu.

xenex
Apprentice
Opcje

U mnie to samo. Wentylator lodówki ciągle chodzi pomimo tego ze temp. w lodowce jest niższa niż ustawiona.

Serwisant był, rozkręcił pokrywę w zamrażalniku, włączył program testowy, podłączył sie do interfejsu i powiedział ze tak działają te lodówki. Cytuje 'wentylator zalacza sie przed praca agregatu, w czasie i po' :face-with-tears-of-joy: Zostawił dwa próbniki temp. i ma dać znać co z nich wyszło. Ogólnie mediaexpert odrzuciło już moja reklamacje :face-with-tears-of-joy: Tak jak @barteks  powiedział, jak chłodzi to ok. Kontaktowałem sie również z supportem na czacie i to samo.

Zastanawiam sie ile energii taka ciągła praca pochlania 😕 Lodówka stoi w otartej kuchni wiec dosyć skutecznie zakłóca cisze.

W innym mieszkaniu mamy praktycznie ta samą lodówkę tylko ze z metalowa ścianka wewnątrz i chodzi jak marzenie. 

0 Like
Tupek
First Poster
Opcje

Hej czy udało Ci się coś ustalić w tym temacie? U mnie wygląda to tak samo, ewidentnie za głośno chodzi. Na 10 min się lodówka wycisza maksymalnie a potem przez około 25 min tak buczy jak u ciebie. Nie jest to normalna praca, jeśli to jak eksperci mówią silnik inwertorowy który działa w 7 stopniowej skali to ewidentnie działa tylko na 1 i 7 biegu bez żadnych pośrednich. Ale według mnie to jakby wentylator lub sprężarka w jakiś rezonans wpadały

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje
katmie33
First Poster
Opcje

Ja wysłałam nagrania przez formularz kontaktowy. Dodatkowo sprawdziłam zużycie prądu przez 2 tygodnie i wyszło mi dzienne zużycie ok. 1,4 kWh. Producent deklarował zużycie roczne 389 kWh( ok. miesiąca temu zmienili na trochę ponad 400), a u mnie wychodziło 511kWh. Po wymianie wielu maili, gdzie pytano mnie po kilka razy o to samo i pisano, że odgłosy są prawidłowe ( w instrukcji wyraźnie pisze, że ustają po wyrównaniu ciśnienia, temperatury ) i tak powinno być, wysłano do mnie pana z serwisu z nowym wentylatorem. Pan bardzo miły, wymienił wentylator, bo takie było zlecenie, powiedział, że miały wadę, ale już o nadmiernym zużyciu prądu i ciągłej słyszalne pracy nie chciał rozmawiać. Lodówka faktycznie już tak nie warczy, jest cichsza, ale nadal prawie cały czas cicho buczy,  szumi. Zużycie prądu wzrosło do 1,5- 1,6 kWh dziennie. Zadzwoniłam na infolinię i usłyszałam, że producent robi testy w innych warunkach i to jest ok.                 Kupiłam lodówkę, która miała być super. Niestety...

0 Like
PeterplSam
First Poster
Opcje

Witam,

W czwartek dotarła do nas lodówka Samsung rb34t635ebn w kolorze czarny połysk. Lodówka reklamowana jako "cicha jak szept" i z tego właśnie powodu została zakupiona do aneksu kuchennego. Podłączona została następnego dnia po kilkunastu godzinach stania, dla bezpieczeństwa. Wypoziomowana, odpowiednia odległość od ściany i lekko pochylona w tył, jak w instrukcji. Niestety od samego początku wydobywa z siebie głośny warkot. Lodówka wydaje z siebie ciche piknięcia, załącza się, przez chwilę słychać, że pracuje ale jest dosyć cicho, po chwili zaczyna głośno warczeć w trybie ciągłym (nie wydaje mi się, żeby to był kompresor), po jakimś czasie zaczyna warczeć w trybie przerywanym, warczy, na moment cichnie, warczy itd. Następnie się wyłącza, 30 minut spokoju i potem ok 50m pracy i warczenia. Myślałem, że może się ułoży, ale trwa to już 4 dzień. Jakie mogą być tego przyczyny.

Zaczynam sądzić, że dostałem produkt ze zwrotu, który został ponownie fabrycznie zapakowany i sprzedany dalej. Szczególnie, że lodówka od razu miała na drzwiach ryski, który wyglądają jak powstałe od wycierania.

0 Like
HubertK
Expert
Opcje

@PeterplSam Cześć!

Czy mógłbyś przesłać nam nagranie prezentujące pracę lodówki? Możesz skorzystać z formularza na stronie: http://tnijurl.com/2c194a252a62/

Czy otwieranie bądź zamykanie drzwi wpływa w jakiś sposób na nadmierny hałas?