02-02-2018
01:00 PM
– ostatnio edytowany
25-08-2021
03:57 PM
przez
JustynaM
Cześć wszystkim,
Dzisiejszy post dotyczy lodówek i ich pracy na początku użytkowania (i nie tylko).
Głośna praca lodówki może wynikać z kilku przyczyn. Wstępnie należy je zweryfikować samodzielnie.
1. Wypoziomowanie lodówki - sprawdź, czy lodówka jest pochylona do tyłu o około 5 stopni. Potrzebne jest to do prawidłowej pracy.
2. Odległości - sprawdź, czy odległości urządzenia od zabudowy są zachowane zgodnie z instrukcją obsługi.
- Modele wolnostojące
- Modele Kitchen Fit
- Modele do pełnej zabudowy z serii BRB
Więcej informacji o odległościach znajdziecie w tym poście:
3. Silnik Digital Inverter pracuje cały czas - zatem nie będzie się on włączał i wyłączał, a jedynie modyfikował swoją moc na 7-miu trybach. Jest to normalne i dużo bardziej energooszczędne.
4. Czas podłączenia/pracy lodówki. Od razu po podłączeniu do prądu lodówka będzie pracowała mocniej i głośniej, by dostosować temperatury. Proces dostosowania się do warunków pracy może trwać klika dni i jest to prawidłowe.
5. Uszczelka urządzenia - ocenić, czy prawidłowo przylega i nie jest nigdzie zdeformowana. Gdy nie będzie idealnie oddzielać wnętrza lodówki od otoczenia, ciepłe powietrze cały czas będzie dostawać się do środka i praca urządzenia będzie się wytężać.
6. Lodówka mocniej pracować będzie również po dołożeniu jednorazowo dużej ilości produktów, aby jak najszybciej je schłodzić.
7. Źródła ciepła - głośna praca wynikać może również z umieszczenia lodówki w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kaloryfer, piekarnik itp.
Zatem przyczyn głośnej pracy może być wiele, ale tu ważna UWAGA:
Jeżeli taka praca nie wpływa na zmiany temperatury w urządzeniu, to nie ma podstaw do obaw. Urządzenie powinno się ustabilizować i działać prawidłowo.
Podziękowania dla @JolaŁ za aktualizację postu! 💪
20-02-2021 12:07 AM
Miesiąc temu kupiłem lodówkę SAMSUNG RB34T674EB1 Nofrost. Sprzedałem Boscha w idealnym stanie z roku 2007 i zaczynam żałować. Nowa lodówka chodzi jak spawarka, deklaracje o ustabilizowaniu się hałasu to jakaś bzdura. Wszystko działa prawidłowo itp ale hałas jest nie do zniesienia. Poprzedniej lodówki nie było słychać przez 14 lat a ta działa na nerwy max a wieczorem w ciszy nie da się wysiedzieć. Co można zrobić żeby ten wyjący silnik się wyciszył bo zaczynam mocno żałować tego zakupu a tania nie była.
20-02-2021 11:18 AM
Jesli halas pochodzi z kompresora tak jak w moim przypadku to obawiam się, że nic nie poradziszm. Wygłuszenie raczej odpada bo nie będzie chłodzenia.
Innym użytkowniką z problemem glosnej pracy proponuje sprawdzić zuzycie prądu za pomocą jakiegoś prostego miernika podlaczonego pod gniazdko. Może się okazać że tak jak u mnie zużywa 2 x więcej prądu niż deklarowany a to może być powod do reklamacji.
20-02-2021 02:54 PM
@mtechnic, prześlij nagranie przez formularz kontaktowy, link znajdziesz TUTAJ. Pamiętaj też, że ostatecznie to, jak brzmi lodówka zależy również od ustawienia, temperatury ustawionej w lodówce, temperatury pomieszczenia oraz nawet jego akustyki. U każdego może wyjść inaczej.
@avast460, pomiary zużycia energii też są uśrednione i zależą od tego, w jakich warunkach lodówka pracuje. Jeżeli niepokoi Cię praca sprzętu, również zachęcam do kontaktu z infolinią lub przez podany wyżej formularz.
20-02-2021 03:48 PM
Do testów zmieniałem ustawienie lodowki i niezależnie czy stała w miejscu starej czy na środku kuchni dźwięk jest ten sam. Sprawdziłem też na skrajnych nastawach temperatury i jest tak samo. Lodowka cały czas pracuje na wyższych obrotach i pobiera 70 Wat. Co jakiś czas silnik wylacza się ale wtedy pobór wzrasta do 140 Wat - chyba jest to funkcja usuwania szronu. Poprzednia lodowka ze zwyklą sprezarką, w tych samych warunkach, też w klasie energetycznej A++ zużywała 0,8 kWh/24h. Ta pobiera 1,7 kWh/24h. Tym samym miernikiem mierzyłem Amice u rodziców (trochę mniejsza bo 160cm) i zużywała 0,53 kWh na dobę.
06-03-2021 07:39 PM
Moja przygoda z lodówką Samsung RB37K63632C skończyła się jej odsprzedażą jako używana, 2 tygodniowa ze stratą przeszło 400zł. Jej głośna praca przez 24h na dobę nieustannie mnie irytowała gdy tylko przebywałem w salonie więc stwierdziłem, że zdrowie psychiczne jest ważniejsze... Wysokie zużycie energii na poziomie 1,7 kWh/dobę ułatwiło mi podjęcie decyzji o sprzedaży.
Kupiłem teraz lodówkę LG GBB940BMQZT też z silnikiem inwerterowym trochę w ciemno ale nie było podobnych lodówek z czarnym szkłem z tradycyjnym kompresorem.
Po tygodniu użytkowaniu mogę spokojnie polecić lodówkę LG - jest bardzo cicha, cichsza od tradycyjnej lodówki a z Samsungiem nie ma co porównywać, średnie zużycie energii to 0,75 kWh na dobę czyli tyle ile deklaruje producent, sterowanie poprzez WiFi (w Samsungu trzeba dokupić klucz USB za 300zł). Dodatkowym atutem jest serwis - bezpłatna zmiana kierunku otwierania drzwi w ciągu 30 dni od zakupu i pełna 10 letnia gwarancja na silnik wraz z dojazdem i wymianą a nie tak jak w Samsungu tylko na sprzęt ale za dojazd i robociznę trzeba już zapłacić. Podsumowując - NIE POLECAM tego modelu Samsunga.
07-03-2021 02:04 PM
Witam,
Mam dokładnie taki sam problem, salon połączony z aneksem kuchennym, a głośność jej pracy jest przerażająca. W nocy lodówka pracuje ciszej, ale w ciągu dnia, gdy lodówka jest otwierana kilkanaście razy dziennie silnik pracuje na najwyższych obrotach. Udało się Panu jakoś zniwelować opisany problem?
11-03-2021 11:42 PM
Cześć, zakupiłem lodówkę samsung RB38T606DB1
stoi włączona już ponad tydzień, z wyjątkiem momentów kiedy włącza się sprężarka - jest pozbawiona jakichkolwiek szumów. Natomiast, kiedy załącza się inventer a zdarza to się często, wtedy praca staje się bardzo głośna dochodząca do 55dB. Odgłos jest nie do zniesienia. Nie jest to jak w naszym starym samsungu szum, który jest dość przyjemny. Tylko brzęczenie jak na załączonym filmiku który nagrałem.
https://youtu.be/hfDiFh1TUYA
Eksperci proszę pomóżcie, straciłem wiarę, ze dalej się dostosowuje.
12-03-2021 12:46 PM
Cześć @RybarK,
Na dźwięki pracy może mieć wpływ również ustawienie lodówki. Sprawdź, czy ma zachowane odległości po bokach (5 centymetrów z każdej strony) i czy jest wypoziomowana z odchyleniem do tyłu. Jeżeli wszystko jest okej ze strony instalacji, to skontaktuj się z infolinią i prześlij nagranie przez formularz TUTAJ.
12-03-2021 07:40 PM
Cześć
Tak, sprawdziłem to co sugerujesz jest ok. Nawet kiedy nie jest w zabudowie, dźwięk jest taki sam. Drgania wpadają w rezonans. Wysłałem ten film do samsunga przez stronę, wg nich jeśli chodzi i mrozi tzn. ze kompresor działa prawidłowo.
tylko, ze dźwięk jest nie do wytrzymania.. pomocy!
13-03-2021 12:23 AM