02-02-2018
01:00 PM
– ostatnio edytowany
25-08-2021
03:57 PM
przez
JustynaM
Cześć wszystkim,
Dzisiejszy post dotyczy lodówek i ich pracy na początku użytkowania (i nie tylko).
Głośna praca lodówki może wynikać z kilku przyczyn. Wstępnie należy je zweryfikować samodzielnie.
1. Wypoziomowanie lodówki - sprawdź, czy lodówka jest pochylona do tyłu o około 5 stopni. Potrzebne jest to do prawidłowej pracy.
2. Odległości - sprawdź, czy odległości urządzenia od zabudowy są zachowane zgodnie z instrukcją obsługi.
- Modele wolnostojące
- Modele Kitchen Fit
- Modele do pełnej zabudowy z serii BRB
Więcej informacji o odległościach znajdziecie w tym poście:
3. Silnik Digital Inverter pracuje cały czas - zatem nie będzie się on włączał i wyłączał, a jedynie modyfikował swoją moc na 7-miu trybach. Jest to normalne i dużo bardziej energooszczędne.
4. Czas podłączenia/pracy lodówki. Od razu po podłączeniu do prądu lodówka będzie pracowała mocniej i głośniej, by dostosować temperatury. Proces dostosowania się do warunków pracy może trwać klika dni i jest to prawidłowe.
5. Uszczelka urządzenia - ocenić, czy prawidłowo przylega i nie jest nigdzie zdeformowana. Gdy nie będzie idealnie oddzielać wnętrza lodówki od otoczenia, ciepłe powietrze cały czas będzie dostawać się do środka i praca urządzenia będzie się wytężać.
6. Lodówka mocniej pracować będzie również po dołożeniu jednorazowo dużej ilości produktów, aby jak najszybciej je schłodzić.
7. Źródła ciepła - głośna praca wynikać może również z umieszczenia lodówki w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kaloryfer, piekarnik itp.
Zatem przyczyn głośnej pracy może być wiele, ale tu ważna UWAGA:
Jeżeli taka praca nie wpływa na zmiany temperatury w urządzeniu, to nie ma podstaw do obaw. Urządzenie powinno się ustabilizować i działać prawidłowo.
Podziękowania dla @JolaŁ za aktualizację postu! 💪
04-02-2018 07:28 AM
Witam od wczoraj posiadam lodówkę samsung RB31HSR2DSA i pracuje i pracuje , temperatura w lodowce jak i w zamrazarce ok , natomiast bok lodówki jest gorący ze nie idzie w jednym miejscu dotknąć no tak chyba nie powinno być ?
04-02-2018 01:34 PM
17-02-2019 08:36 PM — edytowano 17-02-2019 08:38 PM
Witam. Zeby nie zakladac nowego tematu napisze tutaj. Dwa miesiace temu kupilem lodowke samsung nowa , z przodu u gory ma naklejke dd 10 year warranty. Problem polega na tym ze jak cos gotuje to gorne polki w lodowce sa lekko zaparowane a jak cos robie w piekarniku to nawet mialem dwa razy taka sytuacje ze jak otworzylem lodowke czy tam zamrazalnik to az taka para zimna wylatywala ze srodka. Oczywiscie wszystkie produkty w pudelkach i ladnie posegregowane . Czyli tak gotuje gotuje i np po godzinie pierwszy raz lodowke otwieram i wtedy sa polki od gory zaparowane i te boczne nad podajnikiem wody wiec nie ma mozliwosci ze np podczas gotowania otwieralem lodowke i wtedy dostawala sie para czy tez cieple powietrze. Oczywiscie po gotowaniu jakies 2h polki znow sa w normalnym stanie. Tak to pracuje normalnie lodowka. Temp jakie mam ustawione na wyswietlaczu nie pamietam jakie ale sa na srodku czyli nie za malo nie za duzo z reszta jak zmienialem temp to nic sie nie zmienilo z para. Pozdrawiam
19-02-2019 12:30 PM
Cześć @Mareckisztos,
Jak sam słusznie zauważyłeś "para" gromadzi się na półkach po gotowaniu. Oznacza to nic innego jak nagłe zderzenie dwóch skrajnych temperatur plus jakaś para z gotowania i taki efekt gotowy. Nie jest to napewno usterka urządzenia także spokojnie.
17-04-2019 08:49 AM
@Aleksandra_S_W Cześć, niedlugo będizemy montować lodówkę w zabudowie, jak mamy zachować to 5 stopniowe pochylenie ? Są do tego jakeiś specjalne elementy, czy to co jest w komplecie? Stolarz przyjedzie z średnidaleka więc nie chcę robić dodatkowych przebiegów 5 stopnii to jakieś 15 cm przesunięcia pomiędzy dolem, a górą lodówki.
17-04-2019 01:02 PM
Cześć @paniczklos ,
Mogę prosić o model urządzenia? Lodówka jest do zabudowy czy wolnostojąca?
17-04-2019 01:12 PM – ostatnio edytowany 26-08-2020 01:59 PM przez EwaK
@Aleksandra_S_W do zabudowy : BRB260030WW
@Aleksandra_S_W nie to nie ma sensu, te 5 stopnii, skąd takie info ?
Na obrazku - zielone lodówka - szare szafka o typowych rozmiarach 60x60x200
Czy aby na pewno moja lodówka teraz jest bezpieczna sotjąc w ten sposób ? Bo póki co bez zabudowy
17-04-2019 05:59 PM
Witam.
Mam pytanie odnośnie tempa schładzania się nowozakupionej lodówki. Model RL37EX po 24h głośnej/intensywnej pracy, wg. wskazań termometra ma wewnąrz ok.15/16 stopni. Czy jest to normalne? Rozumiem, że stabilizacja pracy urządzenia może trochę potrwać, ale czy po 24h temperatura nie powinna być zdecydowanie niższa?
Dziękuję za ew. odpowiedź.
Pozdrawiam
Łukasz
18-04-2019 11:43 AM – ostatnio edytowany 26-08-2020 02:00 PM przez EwaK
Cześć @pogo2 ,
Stabilizacja pracy dotyczy raczej dźwięków i intensywności pracy lodówki. Temperaturę powinna osiągnąć szybciej.
Myślę, że po 24 godzinach temperatura powinna już spaść.
Jeśli czujesz, że w urządzeniu jest chłodniej, to daj jej jeszcze czas.
Jeśli natomiast temperatura cały czas jest pokojowa, to skontaktuj się proszę z infolinią.
Konsultanci zaproponują Ci najlepsze rozwiązanie.
Cześć @paniczklos ,
Bardzo słusznie zwróciłeś uwagę na odchylenie o którym wspomniałam w artykule.
Nie sprecyzowałam swojej wypowiedzi - otóż odchylenie do tyłu dotyczy urządzeń wolnostojących. W przypadku tych do zabudowy ani instrukcja ani logika nie wskazują na takie rozwiązanie
Zatem w zabudowie poziomujemy na prosto.