Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Głośna praca lodówki - przyczyny

(Temat utworzony: 02-02-2018 01:00 PM)
164338 Wyświetlenia
Opcje

Cześć wszystkim,

Dzisiejszy post dotyczy lodówek i ich pracy na początku użytkowania (i nie tylko).

Głośna praca lodówki może wynikać z kilku przyczyn. Wstępnie należy je zweryfikować samodzielnie.

1. Wypoziomowanie lodówki - sprawdź, czy lodówka jest pochylona do tyłu o około 5 stopni. Potrzebne jest to do prawidłowej pracy.

OleksiiA_0-1629895464642.png

2. Odległości - sprawdź, czy odległości urządzenia od zabudowy są zachowane zgodnie z instrukcją obsługi.

- Modele wolnostojące

OleksiiA_1-1629895537508.png

- Modele Kitchen Fit

OleksiiA_2-1629895895702.png

- Modele do pełnej zabudowy z serii BRB

OleksiiA_3-1629896304836.png
Więcej informacji o odległościach znajdziecie w tym poście:

https://eu.community.samsung.com/t5/Sprz%C4%99t-Gospodarstwa-Domowego/Lod%C3%B3wki-do-zabudowy-cieka...

3. Silnik Digital Inverter pracuje cały czas - zatem nie będzie się on włączał i wyłączał, a jedynie modyfikował swoją moc na 7-miu trybach. Jest to normalne i dużo bardziej energooszczędne.

OleksiiA_4-1629896434803.png

4. Czas podłączenia/pracy lodówki.  Od razu po podłączeniu do prądu lodówka będzie pracowała mocniej i głośniej, by dostosować temperatury. Proces dostosowania się do warunków pracy może trwać klika dni i jest to prawidłowe.

5. Uszczelka urządzenia - ocenić, czy prawidłowo przylega i nie jest nigdzie zdeformowana. Gdy nie będzie idealnie oddzielać wnętrza lodówki od otoczenia, ciepłe powietrze cały czas będzie dostawać się do środka i praca urządzenia będzie się wytężać.

OleksiiA_5-1629896754854.png

6. Lodówka mocniej pracować będzie również po dołożeniu jednorazowo dużej ilości produktów, aby jak najszybciej je schłodzić.

7. Źródła ciepła - głośna praca wynikać może również z umieszczenia lodówki w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kaloryfer, piekarnik itp.

Zatem przyczyn głośnej pracy może być wiele, ale tu ważna UWAGA:

Jeżeli taka praca nie wpływa na zmiany temperatury w urządzeniu, to nie ma podstaw do obaw. Urządzenie powinno się ustabilizować i działać prawidłowo.

Podziękowania dla @JolaŁ za aktualizację postu! 💪

398 Odpowiedzi
Dar-o
First Poster
Opcje

Witam od wczoraj posiadam lodówkę samsung RB31HSR2DSA i pracuje i pracuje , temperatura w lodowce jak i w zamrazarce ok , natomiast bok lodówki jest gorący ze nie idzie w jednym miejscu dotknąć no tak chyba nie powinno być ?

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
@Dar-o
Nowe lodówki oddają/wymieniają ciepło przez boczne ściany, stąd właśnie to nagrzewanie. Gdy tylko praca się ustabilizuje temperatura zewnętrznych ścian powinna się obniżyć.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Mareckisztos
First Poster
Opcje

Witam. Zeby nie zakladac nowego tematu napisze tutaj. Dwa miesiace temu kupilem lodowke samsung nowa , z przodu u gory ma naklejke dd 10 year warranty. Problem polega na tym ze jak cos gotuje to gorne polki w lodowce sa lekko zaparowane a jak cos robie w piekarniku to nawet mialem dwa razy taka sytuacje ze jak otworzylem lodowke czy tam zamrazalnik to az taka para zimna wylatywala ze srodka. Oczywiscie wszystkie produkty w pudelkach i ladnie posegregowane . Czyli tak gotuje gotuje i np po godzinie pierwszy raz lodowke otwieram i wtedy sa polki od gory zaparowane i te boczne nad podajnikiem wody wiec nie ma mozliwosci ze np podczas gotowania otwieralem lodowke i wtedy dostawala sie para czy tez cieple powietrze. Oczywiscie po gotowaniu jakies 2h polki znow sa w normalnym stanie. Tak to pracuje normalnie lodowka. Temp jakie mam ustawione na wyswietlaczu nie pamietam jakie ale sa na srodku czyli nie za malo nie za duzo z reszta jak zmienialem temp to nic sie nie zmienilo z para. Pozdrawiam

0 Like
Opcje

Cześć @Mareckisztos,

Jak sam słusznie zauważyłeś "para" gromadzi się na półkach po gotowaniu. Oznacza to nic innego jak nagłe zderzenie dwóch skrajnych temperatur plus jakaś para z gotowania i taki efekt gotowy. Nie jest to napewno usterka urządzenia także spokojnie. 

0 Like
paniczklos
Pioneer
Opcje

@Aleksandra_S_W Cześć, niedlugo będizemy montować lodówkę w zabudowie, jak mamy zachować to 5 stopniowe pochylenie ? Są do tego jakeiś specjalne elementy, czy to co jest w komplecie? Stolarz przyjedzie z średnidaleka więc nie chcę robić dodatkowych przebiegów :smiling-face:  5 stopnii to jakieś 15 cm przesunięcia pomiędzy dolem, a górą lodówki. 

0 Like
Opcje

Cześć @paniczklos ,

Mogę prosić o model urządzenia? Lodówka jest do zabudowy czy wolnostojąca?

0 Like
paniczklos
Pioneer
Opcje

@Aleksandra_S_W do zabudowy : BRB260030WW

@Aleksandra_S_W nie to nie ma sensu, te 5 stopnii, skąd takie info ?

Na obrazku - zielone lodówka - szare szafka o typowych rozmiarach 60x60x200

Czy aby na pewno moja lodówka teraz jest bezpieczna sotjąc w ten sposób ? Bo póki co bez zabudowy

pięć.PNG

0 Like
pogo2
First Poster
Opcje

Witam.

Mam pytanie odnośnie tempa schładzania się nowozakupionej lodówki. Model RL37EX po 24h głośnej/intensywnej pracy, wg. wskazań termometra ma wewnąrz ok.15/16 stopni. Czy jest to normalne? Rozumiem, że stabilizacja pracy urządzenia może trochę potrwać, ale czy po 24h temperatura nie powinna być zdecydowanie niższa?
Dziękuję za ew. odpowiedź.
Pozdrawiam

Łukasz

0 Like
Opcje

Cześć @pogo2 ,

Stabilizacja pracy dotyczy raczej dźwięków i intensywności pracy lodówki. Temperaturę powinna osiągnąć szybciej.

Myślę, że po 24 godzinach temperatura powinna już spaść.

Jeśli czujesz, że w urządzeniu jest chłodniej, to daj jej jeszcze czas.

Jeśli natomiast temperatura cały czas jest pokojowa, to skontaktuj się proszę z infolinią.

Konsultanci zaproponują Ci najlepsze rozwiązanie.

Cześć @paniczklos ,

Bardzo słusznie zwróciłeś uwagę na odchylenie o którym wspomniałam w artykule.

Nie sprecyzowałam swojej wypowiedzi - otóż odchylenie do tyłu dotyczy urządzeń wolnostojących. W przypadku tych do zabudowy ani instrukcja ani logika nie wskazują na takie rozwiązanie 

Zatem w zabudowie poziomujemy na prosto.

0 Like