Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Głośna praca lodówki - przyczyny

(Temat utworzony: 02-02-2018 01:00 PM)
164442 Wyświetlenia
Opcje

Cześć wszystkim,

Dzisiejszy post dotyczy lodówek i ich pracy na początku użytkowania (i nie tylko).

Głośna praca lodówki może wynikać z kilku przyczyn. Wstępnie należy je zweryfikować samodzielnie.

1. Wypoziomowanie lodówki - sprawdź, czy lodówka jest pochylona do tyłu o około 5 stopni. Potrzebne jest to do prawidłowej pracy.

OleksiiA_0-1629895464642.png

2. Odległości - sprawdź, czy odległości urządzenia od zabudowy są zachowane zgodnie z instrukcją obsługi.

- Modele wolnostojące

OleksiiA_1-1629895537508.png

- Modele Kitchen Fit

OleksiiA_2-1629895895702.png

- Modele do pełnej zabudowy z serii BRB

OleksiiA_3-1629896304836.png
Więcej informacji o odległościach znajdziecie w tym poście:

https://eu.community.samsung.com/t5/Sprz%C4%99t-Gospodarstwa-Domowego/Lod%C3%B3wki-do-zabudowy-cieka...

3. Silnik Digital Inverter pracuje cały czas - zatem nie będzie się on włączał i wyłączał, a jedynie modyfikował swoją moc na 7-miu trybach. Jest to normalne i dużo bardziej energooszczędne.

OleksiiA_4-1629896434803.png

4. Czas podłączenia/pracy lodówki.  Od razu po podłączeniu do prądu lodówka będzie pracowała mocniej i głośniej, by dostosować temperatury. Proces dostosowania się do warunków pracy może trwać klika dni i jest to prawidłowe.

5. Uszczelka urządzenia - ocenić, czy prawidłowo przylega i nie jest nigdzie zdeformowana. Gdy nie będzie idealnie oddzielać wnętrza lodówki od otoczenia, ciepłe powietrze cały czas będzie dostawać się do środka i praca urządzenia będzie się wytężać.

OleksiiA_5-1629896754854.png

6. Lodówka mocniej pracować będzie również po dołożeniu jednorazowo dużej ilości produktów, aby jak najszybciej je schłodzić.

7. Źródła ciepła - głośna praca wynikać może również z umieszczenia lodówki w pobliżu źródeł ciepła, takich jak kaloryfer, piekarnik itp.

Zatem przyczyn głośnej pracy może być wiele, ale tu ważna UWAGA:

Jeżeli taka praca nie wpływa na zmiany temperatury w urządzeniu, to nie ma podstaw do obaw. Urządzenie powinno się ustabilizować i działać prawidłowo.

Podziękowania dla @JolaŁ za aktualizację postu! 💪

398 Odpowiedzi
Niemafal
First Poster
Opcje

Dzień dobry.

Posiadam lodówkę samsung (RL56GSBMG) już ponad 4 lata i jestem bardzo z niej zadowolony. Dosłownie kilka dni temu usłyszałem, że lodówka zaczęła głośniej pracować. Niezależnie czy w dzień, czy w nocy. Dodam, że jak została postawiona pierwszego dnia, tak nie była ruszana. Oprócz tego, z lewej strony mam ścianę, ale lodówka stoi w odległości od niej minimum 7 cm a z prawej jest otwarta, więc ciepło jest oddawane zgodnie z zaleceniami w instrukcji. Temperatura wewnątrz jest bez zmian, dobrze chłodzi i mrozi, tylko chodzi o tą podwyższoną głośność pracy ( i tak jakby inny dźwięk pracy, wiem, że to może dziwnie brzmi, ale mając jakiś sprzęt tyle czasu jesteśmy w stanie rozróżnić rodzaj dźwięku w jakim pracowała lodów w tym przypadku, a jak pracuje, jeśli się ten dźwięk zmieni ). Moje pytanie, to czy mam się martwić? Czy spodziewać się najgorszego? Ewentualnie co mogę zrobić, żeby wyeliminować ten dźwięk ( poza wyłączeniem z zasilania :winking-face: )

pozdrawiam

0 Like
Opcje

Cześć @Niemafal ,

Jeśli Twoja lodówka chłodzi i mrozi prawidłowo, to trudno będzie zgadnąć czemu jest aktualnie głośniejsza.

Przyczyny głośniejszej pracy mogą być przeróżne.

Możesz skorzystać z pomocy serwisanta i sprawdzić czy coś się niedobrego dzieje z urządzeniem.

Poniżej link do wyszukiwarki serwisów:

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

0 Like
Darek85
First Poster
Opcje

Witam mam pytanie odnośnie głośnej pracy lodówki ale nie chodzi o chalas związany z zwiększoną pracą tylko o ewidentne stukanie w kompresorów co przypomina dźwięk pracującego małego silnika spalinowego, taki chalas trwa jakiś czas i potem cisza. Czy taka praca nie kwalifikuje się na serwis?

0 Like
Opcje

Cześć @Darek85 ,

Jeśli masz możliwość podrzucenia nagrania pracy to poproszę. Przydatny będzie również model urządzenia. Czy lodówka chłodzi i mrozi prawidłowo?

0 Like
Terjan
First Poster
Opcje

By nie powielać, lodówka RS68N8241B1 działa od około 20 sierpnia. Wszystko super do wczorajszego wieczoru. Zrzuciłem lód do szklanki po czym po około 10 minutach hałas. Miernik na telefonie pokazuje około 50-55dB. Zrobiłem filmik by to zaprezentować https://www.youtube.com/watch?v=zgKO8QFD-mA na samym końcu wkładam telefon z tyłu lodówki by było lepiej słychać dźwięk o który mi chodzi.

0 Like
PrzemysławK
Voyager
Opcje

Cześć @Terjan,

posłuchałem trochę twojej lodówki, cały czas tak pracuje? Wygląda na to, że weszła w intensywny tryb, celem szybkiego zamrożenia wody. Powinna wócić do poprzedniej pracy. 

0 Like
Terjan
First Poster
Opcje

@PrzemysławW

Dzięki za zainteresowanie. To pierwszy raz od 3 miesięcy kiedy coś takiego ma miejsce. Opróżniłem pojemnik z lodem już co najmniej 3 razy - tak do spodu i nigdy czegoś takiego wcześniej nie miałem. Odgłos ustaje tylko gdy otworze którekolwiek drzwi - widać to na filmiku, lub na kilka minut po wyrzuceniu kostek lodu.

Tak czy inaczej pojemnik z lodem jest znów pełny od wczoraj wieczorem a lodówka pracuje tak głośno drugą pełną dobę.

0 Like
PrzemysławK
Voyager
Opcje

@Terjan, jeżeli masz zapewnine odstępy na chłodzenie i lodówkę lekko pochyloną do tyłu, a hałas ustaje przy otwarciu drzwi to zgłoś to na infolinii/czacie/mailu Samsung. 

0 Like
Spooki
First Poster
Opcje

@Terjan mozesz dac znac czy udalo Ci sie rozwiazac problem i co bylo przyczyna? Mam dokladnie ten sam model co Ty i dzisiaj lodowka zaczela dokladnie tak samo buczeć. Dodam, że nie uzywamy wogole podajnika do lodu (jest on wylaczony) i buczenie ustaje tylko jesli otworze drzwi chlodziarki (otwarcie drzwi zamrazarki nie przerywa buczenia).

0 Like
MarcinL
Voyager
Opcje

Cześć @Spooki, trzeba to zgłosić na infolinię lub przez czat :winking-face: Link do czatu tutaj.

0 Like