07-02-2019 08:44 AM
Dzień dobry,
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem telewizora UE55NU8042, a od dłuższego już czasu posiadaczem telefonu iPhone. Postanowiłem więc przetestować "Dwukierunkowe dublowanie telewizora i urządzenia mobilnego przy użyciu aplikacji SmartThings" (e-Manual wersja polska str. 34).
Po zainstalowaniu aplikacji SmartThings w telefonie oraz połączeniu telefonu z telewizorem:
- telefon wykrywa w aplikacji telewizor oraz działa prawidłowo jako pilot, nie mogę natomiast znaleźć żadnej funkcji przekazywania zawartości ekranu i dźwięku
- telewizor w ogóle nie wykrywa w aplikacji telefonu, lista podłączonych urządzeń jest pusta
Proszę o informacje w jaki sposób prawidłowo połączyć telefon z telewizorem żeby możliwe było "Dwukierunkowe dublowanie telewizora i urządzenia mobilnego".
Dziękuję i pozdrawiam.
07-02-2019 08:59 AM — edytowano 07-02-2019 09:12 AM
07-02-2019 11:34 AM
Cześć vdsl2
Dziękuję za odpowiedź i sugestie rozwiązania problemu, potwierdzam że już wcześniej zapoznałem sie z opisem możliwości aplikacji SmartThings, znam również aplikacje o których wspominasz dostępne na iPhone do przekazywania zawartości ekranu i dźwięku.
Niemniej jednak, zgodnie z informacjami zawartymi w e-Manual'u na stonie 34, SmartThings powinien umożliwiać "Dwukierunkowe dublowanie telewizora i urządzenia mobilnego":
Czy wiesz może z jakiego powodu te funkcje mogą nie być dla mnie dostępne?
Dziękuję i pozdrawiam
07-02-2019 11:46 AM — edytowano 07-02-2019 12:15 PM
07-02-2019 12:19 PM
Cześć vdsl2
Dziękuję za odpowiedź i potwierdzam że już wcześniej zapoznałem sie z materiałami do których się odwołujesz, żaden z nich nie odpowiada jednak na moje zapytania.
Dla potwierdzenia używam dwa urządzenia dla których dostępna jest aplikacja SmartThings i którą na nich zainstalowałem: (1) telefon iPhone SE oraz (2) telewizor Samsung UE55NU8042.
Jak wspomniałem wcześniej po zainstalowaniu aplikacji SmartThings w telefonie oraz połączeniu telefonu z telewizorem telefon wykrywa w aplikacji telewizor oraz działa prawidłowo, ale TYLKO jako pilot, nie mogę natomiast znaleźć w aplikacji żadnej funkcji przekazywania zawartości ekranu i dźwięku.
Nie znalazłem natomiast nigdzie informacji że aplikacja SmartThing dla niektórych urządzeń działa TYLKO częściowo.
Logicznym wydaje mi się że jest gdzieś dostępny katalog urządzeń obsługiwanych przez SmartThings.
Czy wiesz może gdzie mogę gdzieś znaleźć informacje które opcje aplikacji są dostępne w których urządzeniach i w jakim zakresie?
Dziękuję i pozdrawiam
07-02-2019 12:49 PM — edytowano 07-02-2019 01:03 PM
@jah_uk Tylko jest jeden problem że aplikacja Iphona nie ma takich możliwości jedynie do sterowania TV i kontrolowania. A pytasz się o "Mirroring" gdzie możesz oglądać obraz z TV na telefonie i odwrotnie. Jeszcze raz napiszę ta aplikacja tego nie umożliwia od Apple.
https://support.apple.com/pl-pl/HT204289
07-02-2019 01:08 PM
Cześć vdsl2
I to już jest odpowiedź na moje zapytania, natomiast pojawia się pytanie skąd masz tę wiedzę i dlaczego te informacje nie są ogólnie dostepne?
Ja nie mogę znaleźć takich szczegółów:
- ani na stronie Apple w opisie funkcji aplikacji SmartThings (zaznaczę że nie jest to aplikacja jak napisałeś "od Apple", tylko aplikacja stworzona przez Samsung Electronics "dla urządzeń Apple"): https://itunes.apple.com/app/samsung-connect/id1222822904?mt=8
- ani na oficjalnej stronie Samsung: https://eu.community.samsung.com/t5/Wideo/SmartThings-Jedna-aplikacja-wiele-mo%C5%BCliwo%C5%9Bci/ba-...
- ani w e-Manual'u dla mojego modelu telewizora który cytowałem wcześniej.
Powtórzę więc pytanie: Czy wiesz może gdzie mogę gdzieś znaleźć informacje które opcje aplikacji SmartThings są dostępne w których urządzeniach i w jakim zakresie?
Dziękuję i pozdrawiam
07-02-2019 01:22 PM — edytowano 07-02-2019 01:36 PM
07-02-2019 01:44 PM
Cześć vdsl2
Zapoznałem się już wcześniej z materiałami do których się odwołujesz, stronę hdtvpolska.com odwiedzam regularnie.
Dosyć pewnie piszesz jakie możliwości daje aplikacja SmartThings dla jakich urządzeń lub modeli urządzeń.
Ja nadal nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie skąd masz taką wiedzę?
Dziękuję i pozdrawiam
07-02-2019 01:56 PM
@jah_uk Aplikacja SmartThings jest tylko do sterowania a Smart view do sterowania, jak i do udostępnia treści. Takie moje hobby a poza tym pracowałem w serwisie Samsunga.