07-02-2019 08:44 AM
Dzień dobry,
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem telewizora UE55NU8042, a od dłuższego już czasu posiadaczem telefonu iPhone. Postanowiłem więc przetestować "Dwukierunkowe dublowanie telewizora i urządzenia mobilnego przy użyciu aplikacji SmartThings" (e-Manual wersja polska str. 34).
Po zainstalowaniu aplikacji SmartThings w telefonie oraz połączeniu telefonu z telewizorem:
- telefon wykrywa w aplikacji telewizor oraz działa prawidłowo jako pilot, nie mogę natomiast znaleźć żadnej funkcji przekazywania zawartości ekranu i dźwięku
- telewizor w ogóle nie wykrywa w aplikacji telefonu, lista podłączonych urządzeń jest pusta
Proszę o informacje w jaki sposób prawidłowo połączyć telefon z telewizorem żeby możliwe było "Dwukierunkowe dublowanie telewizora i urządzenia mobilnego".
Dziękuję i pozdrawiam.
08-02-2019 04:15 PM — edytowano 08-02-2019 04:23 PM
Cześć jah_uk
Jeżeli chodzi o funkcję "Dwukierunkowe dublowanie telewizora i urządzenia mobilnego przy użyciu aplikacji SmartThings", o którą pytasz, jest ona dostępna w Twoim telewizorze. Do poprawnego działania wymaga kompatybilnego urządzenia. Zgadzam się z Tobą, że funkcja pilota może działać, co nie oznacza, że wszystkie inne funkcję będą dostępne.
Wyraźnie o tym mówi zapis w instrukcji obsługi (instrukcja) na stronie 34:
Możesz również skierować oficjalne zapytanie poprzez formularz zgłoszeniowy do wsparcia technicznego Samsung.
Dla Twojej wygody podaję link:
https://www.samsung.com/pl/support/erms1
Jestem pewny, że otrzymasz pomoc w tym temacie
09-02-2019 08:22 AM
Cześć Wszystkim,
Szewcu72 poniżej aplikacja SmartThings na moim telewizorze:
Po uruchomieniu pojawia się lista urządzeń zarejestrowanych w SmartThings (o której wspominałem wcześniej) na której niestety nie widzę mojego telefonu (który został wcześniej połączony z telewizorem i działa jako pilot):
Z tego co czytałem nowsze (nie wiem dokładnie od którego roku, pewnie od 2018 kiedy powstała aplikacja) modele telewizorów zarówno UHD jak i QLED powinny mieć dostępne SmartThings. Nie potwierdzam tej informacji dla Twojego QLED, wiem tylko że u mnie jest 😉
vdsl2 potwierdzam że mam zainstalowany najnowszy firmware w telewizorze (1202.3) i najnowszy iOS w telefonie (12.1.4). Nie jestem pewien w jakim celu podałeś mi link do informacji na temat przesyłania plików pomiędzy iPhone a telefonem z Androidem android iphone jak przeslac plik ?
MichałM znam zapis z e-Manual'a ("Ta funkcja może nie być obsługiwana w zależności od modelu telewizora lub urządzenia mobilnego"), natomiast w tym wątku pytam właśnie gdzie mogę znaleźć listę kompatybilnych urządzeń? Czy nie uważasz że Samsung/SmartThings powinien tę informację podać w sposób ogólnodostępny?
Dziękuję za przesłany link: https://www.samsung.com/pl/support/erms1 już wcześniej tam zaglądałem niestety nie mogę wybrać mojego modelu telewizora (UE55NU8042)...
Dziękuję i pozdrawiam
09-02-2019 08:41 AM
@jah_uk A mi się udało wybrać twój model TV
09-02-2019 09:02 AM
Cześć vdsl2
Dziękuję za wiadomość, dziwnie działa ta strona pomocy technicznej 😉
Wcześniej wybrałem: Typ (Telewior) -> Podtyp (UHD) (żyłem z przeświadczeniem że mój telewizor to UHD) i nic się nie wyświetla:
Teraz wybrałem tylko Typ (Telewizor) i poodobnie jak u Ciebie mój model jest dostępny:
Działam dalej, oczywiście dam znać jak czegoś się dowiem.
Dziękuję i pozdrawiam
09-02-2019 09:16 AM
@jah_uk Jak już wcześniej Ci podawałem link do strony .
12-02-2019 01:39 PM
hej jah_uk,
Moim zdaniem ciężko taką listę urządzeń kompatybilnych stworzyć, ponieważ specyfikacja zmienia się z każdą aktualizacją softu w telefonach czy innych urządzeniach.
04-06-2019 03:19 PM
Nie chciałem zakładać nowego tematu. Więc mam pytanie do eksertów @MarcinL jeśli na liscie Smart Thing nie ma mojego TV to znim się nie połacze ? Mój model UE40JU6740.
04-06-2019 03:47 PM
04-06-2019 03:55 PM
04-06-2019 09:26 PM — edytowano 04-06-2019 09:33 PM
@vdsl2 mój qled też nie ma wydzielonej apki smart things a jest wyszukiwany, odbiera i wyświetla komunikaty z innych urządzeń. Mogę też nim sterować z poziomu aplikacji ST w innych urządzeniach. Aplikacja zastąpiła starsze aplikacje służace do sterowania /piloty/. Myślę jednak, że twój nie "zagra", gdy będzie trzeba przesłać na niego informację zpralki, piekarnika lub lodówki.