Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problemem z rejestracją pralki WD90N740NOA w aplikacji SmartThings na koncie Samsung - błąd 15-200

(Temat utworzony: 30-05-2022 08:21 AM)
1855 Wyświetlenia
Mariusz76
Explorer
Opcje

Witam

Bardzo proszę o pomoc związaną z problemem rejestracji pralki Samsung WD90N740NOA na koncie Samsung - błąd 15-200. Problem wystąpił po zmianie routera (na TP-Link C6) w domu. Pralka wcześniej była już zarejestrowana i nie było żadnych problemów. Pojawiły się one po zmianie routera, który podobnie jak poprzedni (też TP-Link) został uruchomiony na ustawieniach fabrycznych. Błąd pojawią się w ostatniej fazie rejestracji, czyli przy rejestracji na koncie Samsung. Podczas procesu dodawania urządzenia przez telefon Samsung S20  w aplikacji SmartThings następuje bez problemu połączenie z pralką (pralka w trybie AP), znajduje sieć, łączy się i po dłuższym czasie podczas dodawania jej do konta Samsung wyskakuje błąd: 15-200.

Dodam, że zmiana routera nastąpiła podczas prania z włączoną funkcją Smart Control. Po zmianie routera raz udało się zarejestrować pralkę przez nowy router ale wyświetlało ikonę pralki z czasem 15 min bez możliwości podglądu co się w niej dzieje ... Tak jakby pralka dalej funkcjonowała w "chmurze" Samsung ...  Po czym nastąpiło rozłączenie komunikacji i już nie mogę ponownie dodać pralki do konta Samsung, błąd 15-200.

Połączenie z siecią domową WiFi 2,4GHz działa idealnie, połączenie "ze światem" poprzez światłowód, ustawiona prosta nazwa sieci i hasło, szyfrowanie WPA2/AES.

Pozdrawiam, Mariusz

0 Like
dawwwidb
Journeyman
Opcje
Czy udało się naprawić błąd ? Mam dokładnie taka sama sytuację, za pierwszym razem udało się połączyć, ale po zmianie routera ten sam błąd.
0 Like
Mariusz76
Explorer
Opcje
Witam serdecznie, niestety poddałem się i zostawiłem stary router, który obsługuje tylko pralkę. Z nowym routerem, mimo że tego samego producenta pralka odmówiła współpracy. Dlugo z tym walczyłem ale poległem.
Gdyby Panu się to udało prośba o taką informację w tej komunikacji.
Pozdrawiam serdecznie
0 Like
dawwwidb
Journeyman
Opcje
Chyba się udało, podłączyłem stary router (router LTE) ustawiłem na nim taka sama nazwę sieci i takie same hasło do sieci wifi jak na tym nowym, rejestracja poszła bez problemu i wtedy włączyłem już nowy router i pralka się połączyła z wifi, jednak trzeba było jeszcze w aplikacji Smarthings wejść w ustawienia i tam jest taka opcja aktualizacji routera jeśli zmieniliśmy sprzęt lub nazwę sieci i wtedy dopiero zaczęło wszystko działać. Nie ma co bardzo intuicyjne :winking-face: Pomoc techniczna Samsunga niestety w tym temacie poległa i od dwóch tygodni nie potrafili pomóc.
Mariusz76
Explorer
Opcje

Bardzo się cieszę, że Panu się udało i dziękuję za opis rozwiązania problemu. Z tymi jednakowymu nazwami i hasłem próbowałem wczesniej ale bezskutecznie. Jednak kluczem może vuc tą aktualizacja routera" w aplikacji Smartthings. Nie mogę tego znaleźć, czy może Pan dokładnie opisać? Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

P.s.
U mnie pomic techniczna, te zgłoszenia przez aplikację ... to była jedna wielka porażka i co zmienił się konsultant, pisał to samo traktując użytkownika jak kompletnego *****.

0 Like
dawwwidb
Journeyman
Opcje
W aplikacji Smarthings trzeba kliknąć na pralkę i w oknie w którym widzimy bęben pralki u góry po prawej stronie klikamy na 3 kropeczki i tam są Ustawienia i w momencie jak pralka nie jest połączona jest aktywna opcja Wi-Fi (nad menu Add-Wash) i tam jest aktualizacja połączenia.
https://photos.app.goo.gl/k4zfCYRihXtTPUNX7
dawwwidb
Journeyman
Opcje
W linku screenshot z aplikacji.
Mariusz76
Explorer
Opcje
Super, szukałem w samej aplikacji. Dzięki Wielkie za wskazówkę, dziś wieczorem spróbuję to zrobić i dam znać. Pozdrawiam serdecznie
0 Like
Members_2wNATLR
First Poster
Opcje

Witam,

próbowałem dodać  Pralkę SAMSUNG WW90T504DAT i Suszarkę SAMSUNG DV90T5240AT do Smart Things. Telefon wykrył urządzenia w pobliżu, po skanowaniu kodu QR rozpoczął łączenie, poinformowano że będzie tworzona sieć tymczasowa WiFi [dryer]... oraz [washer]... , na urządzeniach wyświetlane jest AP, ale niestety a ostatnim etapie "Rejestrowanie urządzenia" jest komunikat "Prawie gotowe! Trwa dodawanie urządzenia Pralka do SmartThings", telefon przeskaskuje wtedy na Wi-Fi [washer]..., następnie przy ikonce WiFi telefonu pojawia się wykrzynik i od razu telefon łączy się z powrotem z główną siecią 2,4 GHz, ten etap trwa jeszcze kilka minut po czym wyskakuje błąd 15-200 - pralka nie może nawiązać połączenia z siecią.

Nazwa i hasło sieci nie zawiera znaków specjalnych, szyfrowanie WPA2, IPv4, ruter PLAY BOX

Próbowałem wielokrotnie, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. 

EDIT:
Dodam jeszcze, że chwilę później próbowałem w aplikacji dodać jeszcze piekarnik Samsunga i pomyślnie przeszedłem przez wszystkie etapy z tą samą siecią, piekarnik dodany. Próbowałem po dodaniu piekarnika jeszcze raz dodać pralkę i suszarkę ale to samo, na ostatnim etapie rejestrowania urządzenia kilka minut łączenia i błąd 15-200. 

0 Like
MarcinCho
Troubleshooter
Opcje
Podczas parowania wyłącz dane komórkowe i spróbuj w ten sposób
0 Like
Members_2wNATLR
First Poster
Opcje

Bez różnicy, na wcześniejszych etapach wyświetla od razu błąd ze brak połączenia z siecią, a na tym ostatnim etapie Rejestrowanie Urządzenia, jak wyłączę Wi-Fi to po prostu też próbuje łączyć parę minut aż do wyskoczenia błędu, różnica jest taka że wyskakuje błąd 15-300

0 Like