Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Współpraca urządzenia Tuya w SmartThings

(Temat utworzony: 12-01-2021 11:32 PM)
16024 Wyświetlenia
Tom3k69
Journeyman
Opcje
Cześć, jak rozwiązać problem w aplikacji SmartThings, która mimo możliwości dodania urządzeń typu gniazdka wifi Tuya Smart kompletnie ich nie widzi , w najlepszym wypadku pokazuje stworzone sceny, z oryginalnej app Tuya ale i tak nie działają. Co ciekawe przy dodawaniu Tuya wyświetla się info że brak certyfikatu w kraju Polska cokolwiek to znaczy 🤔 ktoś więc jak rozmawiać ten problem?
34 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Tom3k69  Tuya posiada własne dedykowane aplikacje. Mowa tu o Tuya Smart i Smart Living

0 Like
Tom3k69
Journeyman
Opcje
tak mam je ale chodził tam samo jak dodałem je do google home i steruje głosem to chce roweniz mieć SmartThings na Galaxy watch i sterować gdy nie mogę głosem.
0 Like
Maciejwl
Navigator
Opcje

@Tom3k69  cześć, również szukałem rozwiązania. Szczególnie, że integracja Tuya i SmartThings została ogłoszona w SDC dość dawno, bo w 2019.
tuya_smartthings.jpg

Podczas prób dodania czegoś z Tuya, mam to samo, o ile coś się pojawi w SmartThings, to są to tylko ustawione automatyzacje z aplikacji TUYA/SmartLife, które i tak nie działają.

Myślę, że problem tkwi w samych urządzeniach Tuya, które zwyczajnie nie są kompatybilne z SmartThings. Kupując żarówkę, przełącznik czy gniazdko, masz w opisie informację, iż dany produkt jest obsługiwany np. przez Asystenta Google. Tym samym widzimy owy produkt w Google Home. Raz zakupiłem żarówkę Tuya, która nie miała obsługi Asystenta Google i mimo, jak wiemy, że Google Home ma integrację z Tuya, owa żarówka nie pojawiła mi się na liście urządzeń w Google Home. Ze SmartThings pewnie jest podobnie, a że jego pozycja jest mizerna na rynku SmartDom, większość korzysta z Asystenta Google lub Alexi, to też chińskim producentom, póki co, nie chce się wypuszczać produktów kompatybilnych z samsungowym systemem. 

Niedawno mignął mi gdzieś wpis, że listwa zasilająca (pod system komunikacji zigbee - konieczna bramka) ze sklepu on-line Lidla, która wnętrzności ma od Tuya (w aplikacji Tuya jest widoczna, nie trzeba instalować lidlowej apki), jest właśnie kompatybilna ze SmartThings, ale nie wiem ile jest w tym prawdy.

Tom3k69
Journeyman
Opcje
tak, zgadza się produkty tuya możesz sterować przez Google home i tak mam ale niestety Galaxy watch nie, również te same produkty możesz używać przez app smartlife czy gosund - wygląd ich jest niemal identyczny, próbowałem dodać na 3 aplikacjach do smartthing i można ale znów pisze brak wsparcia i produkty się nie pojawiają w SmartThings
BuaPL
Apprentice
Opcje

Ja mam problem taki - w SmartThings dodaję urządzenia Tuya (widzi tylko automatyzację, lub tap to run) po dodadniu- wszystko działa jak należy, scenariusze, itd, ale po jakichś 5 minutach wszystko co z Tuya jest wygaszone i niedostępne - z ikonką przekreślonej chmury. Po usunięciu integracji z Tuya i dodaniu jej ponownie przez chwilę działa, a po kilku minutach znowu wszystko wygaszone - wiecie może co jest nie tak?

BuaPL
Apprentice
Opcje

Dobra, problem rozwiązany. A raczej zrobiłem jakby obejście.

jak macie jakiś włącznik tuya, ewentualnie gniazdko tworzycie „TapToRun” w appce tuya/smartlife - np. Robicie TTR typu „Salon - światło on off” - po imporcie do Smartthings ten TTR będzie widoczny, ale po chwili będzie niedostępny, żeby tego uniknąć robicie „Scenę” w aplikacji SmartThings - podobną jak ta w tuya, wybieracie TTR utworzony w tuya/smartlife i tyle.

U mnie działa już dobę i chyba będzie ok. Z poziomu aplikacji, lodówki działa bez problemu.

jakby co to pytajcie - służę pomocą.

Maciejwl
Navigator
Opcje
Automatyzację również działają - dzięki! U mnie coś takiego np. poszło: w nocy, kiedy włączamy tv, zapalała się również światło na ścianie telewizyjnej.

Jedyny minus, jaki widzę aktualnie, to te przykładowe TTR, które wpadły na listę urządzeń w SmartThings, wyświetlają się w Google Home. Jest to zbędne, bo Tuya w Google jest widoczna i teraz mam zdublowane po części urządzenie Tuya - no ale to już inny problem
0 Like
BuaPL
Apprentice
Opcje

Dokładnie, ale możesz sobie usunąć to wszystko, ja mam tego od groma i ciut ciut :smiling-face: więc jest trochę zabawy, ale ważne, że działa - włączyć światło w salonie lodówką - bezcenne. Hehe