19-09-2019 11:25 AM — edytowano 13-06-2020 10:49 PM
Samsung przygotował aplikację Skaner 3D, dzięki której możemy skanować przedmioty z naszego otoczenia oraz twarze osób i przenosić je do telefonu jako trójwymiarowe modele. Aplikacja korzysta z technologii ToF co oznacza, że telefon musi posiadać odpowiedni czujnik.
DepthVision Camera czyli czujnik ToF w Galaxy Note10+
Kompatybilne telefony:
Jak skanować osoby?
Jak skanować przedmioty?
Co możemy zrobić z zeskanowymi modelami?
Aplikację 3D Scanner możecie pobrać ze sklepu Galaxy Store. Pochwalcie się Waszymi osiągnięciami w formacie aniomowanych plików GIF
Ostatnia aktualizacja: 2020.06.13
06-01-2020 10:33 AM
06-01-2020 03:25 PM
@Wronsky, muszę się z Tobą zgodzić. Dawno nie używałem tej aplikacji, ale po Twoim komentarzu spróbowałem zeskanować kilka przedmiotów w nadziei, że działanie aplikacji zostało ulepszone. Niestety na kilkanaście prób tylko w jednym przypadku byłem zadowolony z osiągniętych efektów. Aplikacja zdecydowanie wymaga kolejnych usprawnień.
09-01-2020 10:56 AM — edytowano 09-01-2020 11:11 AM
@Wronsky, przed chwilą pojawiła się aktualizacja aplikacji Skaner 3D do wersji 1.0.42.14. Dodano możliwośc skanowania twarzy oraz wprowadzono poprawki w obrębie modeli 3D. Daj znać czy zauważyłeś jakąś poprawę. W wolnej chwili również sprawdzę jak sprawuje się nowa wersja aplikacji.
Zaktualizowałem przy okazji pierwszą wiadomość dodając odpowiednie informacje o nowościach.
10-01-2020 01:30 PM
Moje obserwacje są jak najbardziej pozytywne aktualizacja zdecydowanie na + . Skanowanie twarzy jeśli chodzi o profesjonalne zastosowania daje szereg możliwości, tworzy model, który jest całkiem szczegółowy, resztę można dopracować np. w blenderze. Teksturę musiałem usunąć by nie publikować wizerunku żony :), widać też jeszcze pewne problemy z teksturowaniem przez aplikacje, ale myślę, że przy dobrych warunkach można osiągnąć niezłą jakość. Co świadczy o tym, że skan twarzy jest dość ciekawą alternatywą dla twórców 3d oszczędzając sporo godzin pracy, porównując czas na stworzenie tego modelu a stworzeniem takiego samego za pomocą aplikacji 3d jest nieoceniony Niestety jak na razie nie miałem czasu na porządne testy, ale myślę, że nie raz z niej skorzystam w pracy i dla zabawy. Mam wielką nadzieję że Samsung nie odpuści i stworzy coś wyjątkowego bo widać potencjał, który chętnie wykorzystam. Czekam na kolejne nowości z jeszcze wielkim utęsknieniem
Opracowane na podstwie pliku OBJ wygenerowanego z aplikacji
10-01-2020 01:43 PM
@Wronsky, to bardzo dobre wiadomości! Nie zdążyłem jeszcze sprawdzić najnowszej aktualizacji, ale weekend się zbliża więc będzie czas na testowanie poprawionego skanera. Podejrzewam, że Samsung będzie w dalszym ciągu rozwijał aplikację tym bardziej, że czujnik ToF ma się znaleźć w najnowszych modelach Galaxy S20
27-09-2020 12:12 AM
27-09-2020 10:31 AM
Modele Note20 oraz Note20 Ultra nie posiadają czujnika ToF a to oznacza, że nie będzie można skorzystać z aplikacji Skaner 3D.
01-04-2022 10:55 PM
Witam, czy to w ogóle jeszcze jest ? Ja w note 20 ultra nie widzę?
03-04-2022 11:01 PM
Smartfon musi posiadać odpowiedni czujnik. Zaledwie kilka telefonów firmy Samsung posiada taki czujnik. Pełną listę znajdziesz w pierwszej wiadomości.