Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przenoś przedmioty i osoby do telefonu z aplikacją Skaner 3D

(Temat utworzony: 19-09-2019 11:25 AM)
5440 Wyświetlenia
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Samsung przygotował aplikację Skaner 3D, dzięki której możemy skanować przedmioty z naszego otoczenia oraz twarze osób i przenosić je do telefonu jako trójwymiarowe modele. Aplikacja korzysta z technologii ToF co oznacza, że telefon musi posiadać odpowiedni czujnik.

DepthVision Camera czyli czujnik ToF w Galaxy Note10+DepthVision Camera czyli czujnik ToF w Galaxy Note10+

Kompatybilne telefony:

• Galaxy A80
  • Galaxy Note10+
  • Galaxy S20+, Galaxy S20 Ultra

Jak skanować osoby?

• Poproś osobę, aby usiadła na krześle naprzeciwko Ciebie. Skanowana osoba nie może się ruszać. Uwaga: osoba powinna zdjąć okulary, nakrycie głowy oraz błyszczące akcesoria.
  • Trzymaj aparat w odległości cm od skanowanej osoby. Zanim rozpoczniesz skanowanie, upewnij się, że klatka piersiowa i głowa osoby znajduje się w kadrze.
  • Okrąż całą osobę, aż wszystkie obszary podświetlone na niebiesko zmienią kolor na szary. Nie zapomnij o zeskanowaniu głowy tej osoby.

skanowanie-osoby.jpg

Jak skanować przedmioty?

• Umieść obiekt o wysokości co najmniej 20 cm na dużej powierzchni. Uwaga: nie używaj obiektów ani powierzchni, które są ciemne, bardzo cienkie, przezroczyste lub odbijają światło.
  • Trzymaj aparat w odległości 20 - 80 cm od skanowanego obiektu. Uwaga: skanuj obiekt na podłodze lub płaskiej powierzchni, która jest większa od skanowanego obiektu.
  • Okrąż cały obiekt, aż wszystkie obszary podświetlone na niebiesko zmienią kolor na szary. Nie zapomnij o zeskanowaniu obiektu z góry.

skanowanie-przedmiotu.jpg

Co możemy zrobić z zeskanowymi modelami?

• Możemy przeglądać w aplikacji Skaner 3D jako trójwymiarowe modele.
  • Możemy wykesportować modele do animowanych plików GIF.
  • Możemy robić zdjęcia lub nagrywać filmy w modelami.
  • Możemy nadać ruch obiektom za pomocą aparatu i naszego ciała.
  • Możemy udostępnić model znajomym, rodzienie lub wydrukować go na drukarce 3D.

Aplikację 3D Scanner możecie pobrać ze sklepu Galaxy Store. Pochwalcie się Waszymi osiągnięciami w formacie aniomowanych plików GIF :winking-face:

Ostatnia aktualizacja: 2020.06.13

11 Odpowiedzi
Wronsky
Apprentice
Opcje
Aplikacja dziala tragicznie skanuje jedynie pluszaki, taki plik jeśli uda nam się coś dobrze zaskanować a to jest czasem niemożliwe, można wyeksportowac tez do programów 3d, było by świetnym narzędziem dla grafikow lub projektantów wnętrz, czekam z utęsknieniem na aktualizacje moze cos w tej materii sie zmieni
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Wronsky, muszę się z Tobą zgodzić. Dawno nie używałem tej aplikacji, ale po Twoim komentarzu spróbowałem zeskanować kilka przedmiotów w nadziei, że działanie aplikacji zostało ulepszone. Niestety na kilkanaście prób tylko w jednym przypadku byłem zadowolony z osiągniętych efektów. Aplikacja zdecydowanie wymaga kolejnych usprawnień.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Wronsky, przed chwilą pojawiła się aktualizacja aplikacji Skaner 3D do wersji 1.0.42.14. Dodano możliwośc skanowania twarzy oraz wprowadzono poprawki w obrębie modeli 3D. Daj znać czy zauważyłeś jakąś poprawę. W wolnej chwili również sprawdzę jak sprawuje się nowa wersja aplikacji.

Screenshot_20200109-104921_3D Scanner.jpg

Zaktualizowałem przy okazji pierwszą wiadomość dodając odpowiednie informacje o nowościach.

Wronsky
Apprentice
Opcje

Moje obserwacje są jak najbardziej pozytywne aktualizacja zdecydowanie na + . Skanowanie twarzy jeśli chodzi o profesjonalne zastosowania daje szereg możliwości, tworzy model, który jest całkiem szczegółowy,  resztę można dopracować np. w blenderze. Teksturę musiałem usunąć by nie publikować wizerunku żony :), widać też jeszcze pewne problemy z teksturowaniem przez aplikacje, ale myślę, że przy dobrych warunkach można osiągnąć niezłą jakość. Co świadczy o tym, że skan twarzy jest dość ciekawą alternatywą dla twórców 3d oszczędzając sporo godzin pracy, porównując czas na stworzenie tego modelu a stworzeniem takiego samego za pomocą aplikacji 3d jest nieoceniony :winking-face: Niestety jak na razie nie miałem czasu na porządne testy, ale myślę, że nie raz z niej skorzystam w pracy i dla zabawy. Mam wielką nadzieję że Samsung nie odpuści i stworzy coś wyjątkowego bo widać potencjał, który chętnie wykorzystam. Czekam na kolejne nowości z jeszcze wielkim utęsknieniem :smiling-face:

Opracowane na podstwie pliku OBJ wygenerowanego z aplikacjiOpracowane na podstwie pliku OBJ wygenerowanego z aplikacji

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Wronsky, to bardzo dobre wiadomości! Nie zdążyłem jeszcze sprawdzić najnowszej aktualizacji, ale weekend się zbliża więc będzie czas na testowanie poprawionego skanera. Podejrzewam, że Samsung będzie w dalszym ciągu rozwijał aplikację tym bardziej, że czujnik ToF ma się znaleźć w najnowszych modelach Galaxy S20 :winking-face:

0 Like
Desmondeagle
Student
Opcje
W note 20 Ultra 5G aplikacji nie ma w sklepiec czy poprawiają ją czy jest zaimplementowana gdzie indziej?
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Modele Note20 oraz Note20 Ultra nie posiadają czujnika ToF a to oznacza, że nie będzie można skorzystać z aplikacji Skaner 3D.

ArkadiuszSmart
Voyager
Opcje

Witam,  czy to w ogóle jeszcze jest ? Ja w note 20 ultra nie widzę?

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Smartfon musi posiadać odpowiedni czujnik. Zaledwie kilka telefonów firmy Samsung posiada taki czujnik. Pełną listę znajdziesz w pierwszej wiadomości.