Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Problem z ładowaniem Galaxy Note 9

(Temat utworzony: 05-12-2018 09:50 AM)
4352 Wyświetlenia
Kutniko
First Poster
Opcje

Witam, doszło dzisiaj do sytuacji w której mój note 9 został zamoczony i oczywiście pojawił się komunikat o wykryciu wilgoci w porcie służącym do ładowania który po około godzinie znikł. Po około 8 godzinach podłączyłem telefon do ładowania i telefon zaczął się ładować ale tylko przez sekundę i od razu przestał, nie wyświetla się żaden komunikat poprostu telefon przestaje się ładować, czy mogło dojść do uszkodzenia portu? Czy może to standardowa procedura albo zabezpieczenie? Nie udało mi się znaleźć w internecie informacji na ten temat. Dodam że telefon kupiłem 2 tygodnie temu w salonie Samsung i nie było z nim do tej pory żadnych problemów oraz że ten sam przewód bez problemu ładuje mojego Galaxy S8

0 Like
6 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Sprzydało by się podłączyć inną ładowarkę , zobaczyć czy będzie reakcja.  Wcześniej dokładnie osuszyć port USB. 

Jeżeli dalej nie będzie ładować to pewnie woda podeszła tam gdzie nie powinna i cały moduł będzie do wymiany.

Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Taki komunikat pojawił się również w moim telefonie Galaxy S8+. Telefon był przecierany wilgotną szmatką i widocznie niewielka ilość wody dostała się do portu ładowania. Po podłączeniu ładowarki telefon poinformował mnie, że należy osuszyć port i spróbować ponownie. Przy pomocy suszarki osuszyłem port i odczekałem kilkanaście minut. Ponowna próba ładowania zakończyła się sukcesem.

Obawiam się, że w Twoim przypadku doszło do uszkodzenia z powodu nadmiernej ilości wody. W takim wypadku pozostaje zgłosić się do autoryzowanego punktu serwisowego.

zohan85
Student
Opcje

No to ja mam inny problem mianowicie mój telefon od prawie roku nie widział ani wody ani wilgoci poza tą względną co występuje w powietrzu. I od pół roku mam ciągle nieustannie komunikat o wilgoci w porcie. Raz był w serwisie problem ustał do pierwszego ładowania więc jedyne ładowanie jaki mi zostało to indukcyjne. Pytanie jak pozbyć się problemu bo nie mogę nawet zdjęć zgrać z telefonu. A już nie mówiąc o kopii bezpieczeństwa przed kolejną wizytą w serwisie. A mam zbyt wrażliwe dane aby móc sobie pozwolić na reset bez kopii.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@zohan85 próbowałeś wymienić kabel USB?

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
zohan85
Student
Opcje

Tak mam od S10+ sytuacja wyglada tak samo. Bez znaczenia czy zrobie wipe podrecznej areset fabryczny jak wspomnialem nie wchodzi w gre kz racji na dane jakie mam w telefonie. A niestety zakup chmury jest za drogi i tez nie wszystko chce sie synchronizowac.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@zohan85, możliwe, że port USB jest uszkodzony i dlatego ciągle otrzymujesz komunikat o wilgoci. Moim zdaniem konieczna jest wizyta w punkcie serwisowym. Przed wizytą możesz wykonać hard reset bez przywracania kopii, ale jeżeli to nie pomoże to nie obędzie się bez pomocy serwisu. Tak czy inaczej musisz zastanowić się nad przeniesieniem danych do chmury. Może to być usługa Samsung Cloud, Microsoft OneDrive lub Dysk Google.