Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Note 9 - Android 10 - brak funkcji

(Temat utworzony: 28-01-2020 09:17 AM)
1597 Wyświetlenia

Też mam ten problem

KarzeL
Apprentice
Opcje

Jako, że to mój pierwszy post, chciałbym serdecznie wszystkich powitać :smiling-face:

Mam takie pytanie, od aktualizacji do Android 10 brakuje mi dwóch funkcji i teraz nie wiem, czy po prostu nie umiem ich znaleźć, czy zostały wycofane, może ktoś z Was umiałby mi pomóc.

Pierwsza dotyczy powiadomień, a konkretnie to usuwania icha wszystkich jednym kliknięciem - w Android 9 (jak i wcześniejszych) był taki przycisk "wyczyść" przy powiadomieniach, który kasował wszystkie na raz.

Taka opcja jest w Cichych powiadomieniach ("X" w rogu), ale nie widzę jej dla "nie cichych" powiadomień, muszę je kasować jedno po drugim przesuwając je na bok, co jest strasznie uciążliwe.

Druga opcja to przełączanie między aplikacjami za pomocą dolnego paska nawigacyjnego. Robiło się to tak, że naciskało się środkowy przycisk (Home) i przesuwało go np. w prawo, a następnie dalej przytrzymując można było suwać w lewo / prawo, przesuwając w ten sposób otwarte aplikacje. To taki dosłownie odpowiednik Windowsowego ALT+TAB / ALT+SHIFT+TAB.

Opcja ta była dla mnie bardzo pomocna jeśli np. wielokrotnie musiałem przełączać się między dwiema aplikacjami. Wtedy klikałem przycisk Home -> przesuwałem w prawo i puszczałem. Wtedy od razu wpadała mi poprzednio otwarta aplikacja - dokładnie jak ALT+TAB w Windows.

Jeśli ktoś wie gdzie podziały się te opcje, bardzo proszę o pomoc :smiling-face:

z góry dziękuję.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@KarzeL, źle wykonujesz gest przełączania pomiędzy aplikacjami. Jeżeli przeciągniesz palcem od dołu do góry to pojawi się lista wszystkich otwartych aplikacji, którą możesz przewijać w lewo lub w prawo. Musisz przesunąć palcem od dołu ekranu kilka milimetrów ku górze a następnie nie odrywając palca przesunąć go w lewo lub w prawo. Odnośnie braku przycisku Wyczyść to wystąpił jakiś błąd. Przycisk ten powinien być widoczny pod wszystkimi powiadomienia. Na początek wróć do domyślnego motywu i wykonaj wipe cache partition. Daj znać czy to pomogło.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

10 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@KarzeL, witaj na forum! Pod wszystkimi powiadomieniami powinieneś mieć przycisk Wyczyść, który usuwa wszystkie powiadomienia (zwykłe oraz ciche). Odnośnie przełączania pomiędzy aplikacjami to gest ten został nieco zmodyfikowany w Android 10. Teraz musisz delikatnie przesunąć palcem do góry a dopiero w następnym kroku w prawo lub w lewo.

KarzeL
Apprentice
Opcje

Jeśli chodzi o managera zadań, to widzę taki gest, że przesuwam lekko z dołu do góry i wtedy pojawia mi się manager zadań, ale żeby przesuwać listę aplikacji to muszę puścić ekren i dopiero wtedy mogę je przewijać oraz wybrać tą którą potrzebuję.

.... ale to jednak nie to samo, nie da się w ten sposób szybko przełączać między aplikacjami jak poprzednio - będzie mi brakowało tej funkcji ;(

Co do przycisku Wyczyść to nie mam przycisku Wyczyść dla normalnych powiadomień. Jeszcze przed chwilą wpadł do mnie kolega z S10 Android 10 i on ma ten przycisk. Oboje mamy UI 2.0.

Tak wygląda to u mnie:

Screenshot_20200128-103114_One UI Home_.jpg

0 Like
Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@KarzeL, źle wykonujesz gest przełączania pomiędzy aplikacjami. Jeżeli przeciągniesz palcem od dołu do góry to pojawi się lista wszystkich otwartych aplikacji, którą możesz przewijać w lewo lub w prawo. Musisz przesunąć palcem od dołu ekranu kilka milimetrów ku górze a następnie nie odrywając palca przesunąć go w lewo lub w prawo. Odnośnie braku przycisku Wyczyść to wystąpił jakiś błąd. Przycisk ten powinien być widoczny pod wszystkimi powiadomienia. Na początek wróć do domyślnego motywu i wykonaj wipe cache partition. Daj znać czy to pomogło.

KarzeL
Apprentice
Opcje

Gesty:

gest u mnie nie działa - przesuwam palcem dosłownie o kilka mm zaczynając od miejsca: po środku dolnej krawędzi ekranu (nawet sobie etui zdjąłem) stronę środka ekranu, a następnie w prawu lub lewo. U mnie wtedy po lewej stronie pojawia się fragmencik "zrzutu ekranu" ostatnio używanej aplikacji. Wciąż trzymając palec suwam w lewo lub praw i nic się nie dzieje. Jeśli zdejmę palec z ekranu to wtedy pokazuje się "zrzut ekranu" ostatnio używanej aplikacji i mogę sobie na niej kliknąć przywołując ją ... ale to tak jakby dodatkowe kliknięcie - no chyba, że teraz to tak właśnie działa.

Przy czym, jeśli tak to teraz działa, to prościej jest z paskiem na dole bo po prostu klikam ikonę aplkacji a następnie ostatnio używaną - dwa kliknięcia zamiast suwania po ekranie i kliknięcie.

dla pewności, bo może mam coś źle ustawione - mam włączone Gesty pełnoekranowe -> Przeciągnij do lewej/prawej strony i od dołu.

Wyczyść powiadomienia: 

niestety nie pomogło, wciąż brak przycisku wyczyść 😞

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@KarzeL, być może w modelu Note9 brakuje tej funkcji przełączania aplikacji lub nie działa ona prawidłowo. Poniżej wstawiam krótki film jak to wygląda na modelu Note10+.

20200128_142927.gif

Odnośnie powiadomień to patrząc na Twój zrzut ekranu wygląda jakby część powiadomień była obcięta w dolnej części i być może dlatego nie widać również przycisku czyszczenia. Czy przy jednym lub dwóch powiadomieniach przycisk ten również nie jest widoczny?

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@KarzeL  napisał(a):

Druga opcja to przełączanie między aplikacjami za pomocą dolnego paska nawigacyjnego. Robiło się to tak, że naciskało się środkowy przycisk (Home) i przesuwało go np. w prawo, a następnie dalej przytrzymując można było suwać w lewo / prawo, przesuwając w ten sposób otwarte aplikacje. To taki dosłownie odpowiednik Windowsowego ALT+TAB / ALT+SHIFT+TAB.

Opcja ta była dla mnie bardzo pomocna jeśli np. wielokrotnie musiałem przełączać się między dwiema aplikacjami. Wtedy klikałem przycisk Home -> przesuwałem w prawo i puszczałem. Wtedy od razu wpadała mi poprzednio otwarta aplikacja - dokładnie jak ALT+TAB w Windows.

W One UI 2.0 zrezygnowano z tej funkcji dla paska nawigacyjnego. Możesz zgłosić, to przez aplikację Samsung Members. Być może opcja ta wróci w przyszłości.

0 Like
KarzeL
Apprentice
Opcje

No i się wyjaśniło, co zresztą napisałeś, ale miałem to sprawdzić dopiero w domu i zapomniałem o tym - teraz mi się przypomniało. Przywróciłem domyślny motyw i pojawił się przycisk Wyczyść, który czyści oba rodzaje powiadomień.

Została kwestia przełączania aplikacji, ale z tym się będę musiał już chyba pogodzić.

Poniżej filmik na którym pokazuję jak działa u mnie ten gest - widać jak tylko kawałek aplikacji się wysuwa od lewej strony i tkwi tam dopóki nie puszę palcem ekranu, wtedy przesuwa się na środek.

Widać też też te moje nieszczęsne powiadomienia jeszcze przed przywróceniem domyślnego motywu. Po zmianie motywu kwestia powiadomień wróciła do normy.

Dziękuję bardzo @nismo za pomoc.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@KarzeL, nie ma sprawy. Odnośnie gestów to przełączanie działa w momencie kiedy aplikacja wyświetlona jest na ekranie. Nie ma możliwości przełączania pomiędzy aplikacjami w momencie kiedy wszystkie są zminimalizowane czyli z poziomu ekranu startowego. Zerknij na mój powyższy filmik.

KarzeL
Apprentice
Opcje

Tak, rzeczywiście w ten sposób to działa. Ja zawsze próbowałem rozpoczynając z ekranu startowego.

Dzięki raz jeszcze :smiling-face:

0 Like