Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Aktualizacja Android 11

(Temat utworzony: 19-01-2021 06:28 PM)
1041 Wyświetlenia
AdamDuli
Apprentice
Opcje
Witam serdecznie.
Czy ktoś z użytkowników jest tak samo poirytowany aktualizacją na android 11.
Nie mam możliwości wyboru karty z której wysyłam wiadomość sms. Nie po to kupuję telefon z dwoma kartami sim aby telefon sam za mnie wybrał kartę. Mam w środku prywatną i firmową jak większość użytkowników dwóch kart.
Przez tę zesraną do duoy aktualizację będę musiał sie podzielić z ludźmi moim prywatny numerem.
Bezsens jak cholera. Czy nikt nie może z tym nic zrobić?

9 Odpowiedzi
Vaadeer
Pathfinder
Opcje
Generalnie to witaj w klubie niezadowolonych uzytkowników.

Wejdz w ustawienia, polaczenia, menadzer kart sim, i w opcji polączenia wybierz "zawsze pytaj"(pewnie z definicji masz sim1).

to juz 50% funkcjonalnosci poprzedniej.

Dla sms tego niestety nie ma. Gdyby bylo to bylo by idealnie
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Koniecznie zerknij do poniższego poradnika, w którym znajdziesz informacje na temat obsługi funkcji Dual SIM w systemie Android 11.

https://eu.community.samsung.com/t5/tutorials/poradnik-obs%C5%82uga-dual-sim-w-android-11/ta-p/26210...

AdamDuli
Apprentice
Opcje
Do połączeń w moim Note 10 z automatu ustawiło dowolny wybór karty sim do połączenia.
Mi głównie chodzi o to że nie mogę sobie wybrać karty z której mogę wysłać wiadomość sms.
Mam nadzieję że skarg będzie sporo i zaraz to poprawia.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Kiedy tworzysz nową wiadomość to możesz zdecydować, która karta ma być używana. W razie potrzeby kartę zawsze możesz zmienić w ramach danej konwersacji.

0 Like
LukasSulo
Explorer
Opcje
w danej konwersacji SMS wciskasz 3 kropeczki w prawym górnym rogu. Rozwija Ci się boczny panel i z dołu masz wybór karty sim. Generalnie mniej wygodne rozwiązanie od tego, które było ale pozwala uniknąć pomyłek, które często się zdarzały jak wyślij widniało obok siebie dla 2 kart
Wigash
Explorer
Opcje
ja też w końcu odnalazłem tą opcję w menu 3 kropki. ale problem jest o tyle upierdliwy że prowadziłem komunikację z wieloma ludźmi powiedzmy z SIM2. widzę znaczek sim2 przy poprzednich wiadomościach wysyłam więc kolejną atu zonk poszło z sim1.
Nowe rozwiązanie może lepiej wygląda, ale nie jest intuicyjne. Na szczęście jak już kogoś ustawie na odpowiednią kartę to raczej nie będę korzystał zamiennie sim1/sim2 więc w dłuższej perspektywie może się to okazać wygodne, ale sposób wdrożenia beznadziejny. jaki problem pokazać samouczek przy pierwszym użyciu.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Wigash  napisał(a):
ja też w końcu odnalazłem tą opcję w menu 3 kropki. ale problem jest o tyle upierdliwy że prowadziłem komunikację z wieloma ludźmi powiedzmy z SIM2. widzę znaczek sim2 przy poprzednich wiadomościach wysyłam więc kolejną atu zonk poszło z sim1.

To wygląda na błąd. Skoro jest widoczna ikonka SIM2 to wiadomość też powinna zostać wysłana z tej karty. Czy możesz wstawić przykładowe zrzuty ekranowe przedstawiające ten problem? Równolegle zgłoś ten problem za pomocą aplikacji Samsung Members.

0 Like
Wigash
Explorer
Opcje
hej, no właśnie o to chodzi że działa poprawnie ale po nowemu i zanim się o tym dowiedziałem to już "mleko się wylało" że tak powiem. załączam screen. Konwersacja była przed aktualizacją. 16 stycznia po aktualizacji chciałem wysłać wiadomość, patrzę nie ma opcji sim1/SIM2. widzę stare wiadomości (2) że mają znaczek sim2. wysyłam wiadomość i niepojawia się znaczek (3).
Wtedy zacząłem dopiero analizować i szukać. Znalazłem opcję w menu 3 kropki i zmieniłem na SIM2 wtedy sytuacja się odmieniła ikonki (2) zniknęły a przy wiadomości (3) ikonka sim1 pojawiła się. pojawił się też znaczek (1) przy nazwisku.
Teraz ok wszystko jasne ale dla mnie intuicyjnie było że jak wiadomości są ze znaczkiem 2 to nowa wiadomość wyśle się z sim2

Screenshot_20210120-093148_Messages.jpg

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Dziękuję za szczegółowy opis. Zgadzam się co do tego, że trzeba się przyzwyczaić do nowego rozwiązania Dual SIM w systemie Android 11. Korzystam już jakiś czas i uważam, że po zapoznaniu się z nowym rozwiązaniem, obsługa jest intuicyjna.

0 Like