Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak 5G w A52

(Temat utworzony: 30-03-2022 12:44 AM)
3443 Wyświetlenia
f0ku5
Explorer
Opcje
Czy ktoś mógłby mi naświetlić sytuację jak wygląda obsługa 5G w A52?
Byłem we Flexie w planie z 5G, telefon ani razu nie wyświetlił 5G na ekranie. Operator twierdził, że to coś po mojej stronie. Przeniosłem numer do T-Mobile, tutaj jest nieco inaczej. 99% dnia siedzę na LTE, czasem na jakieś 5 sekund pojawi mi się 5G I wraca do LTE.
To chyba nie tak powinno wyglądać? Mowa o Warszawie, więc zasięg powinien być wszędzie.
Telefon z wolnego rynku, nie od operatora.
80 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@fOku5 Witam. Co do tych 5G to różnie z tym jest. Bardziej w reklamach niż w rzeczywistości. Na dzień dzisiejszy w T- Mobile działa na pasmie 2100 i jest współdzielone z LTE. Trzeba zauważyć że jest to pasmo rezerwowe i miejscami prędkość potrafi być wolniejsza niż w LTE+ Osobiście mam w Play i działa to tak samo.
f0ku5
Explorer
Opcje
Wybacz szczerość, ale w ogóle nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Ja sobie doskonale zdaje sprawę z tego, jak działa na chwile obecna 5G w Polsce. Po prostu problem w tym, że mój A52 nie chce się do tego 5G podłączyć. Nawet jak uda mi się wejść do menu serwisowego w momencie gdy przez parę sekund na ekranie jest 5G to ono nie potwierdza podłączenia do 5G, jedynie do LTE. Czy to nie powinno być tak, że jeśli telefon jest w zasięgu 5G to na ekranie cały czas powinno być 5G? U mnie jest cały czas LTE i 5G wpada wyłącznie na parę sekund i to w losowych momentach.
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Dlatego ci napisałem że jest współdzielone z LTE i u mnie w Play jest tak samo pojawia się 5G i przechodzi na LTE bo działa w tym samym paśmie 2100 które na dzien dzisiejszy jest tez wykorzystywane przez sieć 3G (T Mobile potwierdził wyłączenie na 2023r) Prawdziwe pełne 5G będzie jak zwolni się pasmo które jest wykorzystywane przez DVB-T
f0ku5
Explorer
Opcje
Czyli masz tak samo, że będąc w zasięgu 5G na ekranie masz głównie LTE, a samo 5G pojawia się i znika e losowych momentach i tak naprawdę nie możesz z niego korzystać?
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Zgadza się. Pojawia się na chwilę i przechodzi na LTE i nie jest to żadna wina telefonu. Powiem Ci ze jak robiłem prędkość to była wolniejsza niż LTE
f0ku5
Explorer
Opcje
To normalne, ale ja nawet nie mogę zmierzyć prędkości tego 5G z powodu tego, że zanim odpalę speedtesta to telefon wraca do LTE...
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
U mnie jest tak samo. W S20 jak ktoś miał z dowolnej sprzedaży to nie wyłapywał w ogóle 5G musiał być telefon brandowany. Teraz jest to wszystko na tym paśmie rezerwowym i to właśnie tak działa.
f0ku5
Explorer
Opcje
To to jest bez sensu w takim razie. Nie wiem, może to przypadłość Samsunga jedynie? Mam wrażenie, że na innych telefonach to działa jakoś lepiej, tj. jak telefon jest w zasięgu 5G to ma na ekranie 5G i z niego korzysta.
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Zgadza sie. Tylko ze to jest tak masz niby 5G na telefonie a jeśli jest wolniejsze niż LTE to co to jest za sens? Jak zwolni się to pasmo to myślę że wtedy powinno być zdecydowanie lepiej.