21-06-2019 06:04 PM — edytowano 22-06-2019 08:14 AM
Ukradli Ci telefon albo go zgubiłeś? Sprawa jest przykra, jednak nie beznadziejna. Istnieje szansa na to, aby zlokalizować telefon, zablokować go, a nawet wykonać zdalnie kopię zapasową.
W tym poradniku przedstawię Ci kilka możliwości namierzenia urządzenia!
1. Lokalizacja przez Samung Account: FindMyMobile
Aby zlonalizować urządzenie, należy odpowiednio skonfigurować telefon:
a) Dodaj konto Samsung:
Ustawienia > Konta i kopia zapasowa > Konta > Samsung account.
b) Włącz odpowiednie opcje:
Ustawienia > Biometria i zabezpieczenia > Znajdź mój telefon > tutaj koniecznie zaznacz opcję Zdalna kontrola oraz Odblokowanie zdalne.
Zalecane jest też uruchomienie "Usługa lokalizacji Google" i "Wyślij ostatnią lokalizację".
Tak skonfigurowany telefon będzie możliwy do zlokalizowania, pod warunkiem dostępu do sieci Wi-Fi lub danych komórkowych. Co lepsze, opisane powyżej opcje powinny właczyć się automatycznie po dodaniu konta Samsung do telefonu.
Więcej o samej usłudze Find My Mobile przeczytacie tu: Find My Mobile - opis funkcji.
Utraciłeś telefon, a nie pamiętasz, czy na telefonie było dodane konto Samsung?
Sprawdź to wpisując na poniższej stronie swój adres e-mail:
https://account.samsung.com/accounts/v1/MBR/resetPassword#
2. Lokalizacja poprzez platformę Google Znajdź moje urządzenie:
Aby skorzystać z tej opcji lokalizacji urządzenia, musisz powiązać telefon z kontem Google, czyli zalogować się nim na telefonie, podobnie jak kontem Samsung.
Oprócz mapki z lokalizacją urządzenia, po zalogowaniu się do konta znadziesz również opcje takie jak:
- przejrzyj zdarzenia dotyczące bezpieczeństwa i sprawdź, czy nie doszło ostatnio do podejrzanej aktywności,
- zablokuj telefon,
- spróbuj zadzwonić na swój telefon,
- wyloguj się z telefonu,
- skontaktuj się z operatorem sieci komórkowej,
- rozważ wykasowanie danych z urządzenia.
Więcej informacji na temat usługi Znajdź Moje Urządzenie od Google znajdziesz tutaj:
https://support.google.com/accounts/answer/3265955?hl=pl
3. Linia czasu Google:
Konto Google w telefonie udostępnia jeszcze jedną przydatną funkcjonalność. Za pomocą poniższego linku sprawdzisz, gdzie wędrował Twój telefon zanim został utracony. Warunkiem jest oczywiście włączona lokalizacja i transfer danych.
4. Blokada telefonu przez IMEI:
Jeżeli nie udaje Ci się zlokalizować urządzenia, zostało ono skradzione a nie zgubione, zgłoś kradzież na Policji. Na podstawie stosownego dokumentu wydanego przez Policję, możesz poprosić o zablokowanie telefonu po numerze IMEI u swojego usługodawcy, który udostępnił kartę SIM do urządzenia. Telefon z taką blokadą staje się bezużyteczny, nie da się z niego korzystać, ponieważ nie zaloguje się do żadnej sieci komórkowej. Pamiętaj, że blokada IMEI działa tylko na terenie kraju pochodzenia telefonu.
Wnioski i porady:
- zawsze używaj blokady ekranu,
- pozostawiaj włączony transfer danych,
- ustaw „telefony alarmowe” – zdefiniuj numer, do którego można zadzownić bez konieczności odblokowania ekranu. Opcja przyda się, jeżeli ktoś znajdzie Twój telefon i zechce go oddać w dobre ręce Oto instrukcja: podświetl ekran telefonu, bez odblokowywania go > aplikacja Telefon > Połączenia alarmowe > Dotkn. + by dod. kontakty alarm. > odblokuj ekran > wybierz numer, który chcesz dodać jako alarmowy.
Uważajcie na siebie i swoje Galaktyki
20-07-2020 03:33 PM
Z tego co się orientuję, to opcja ponownego uruchomienia telefonu zadziała tylko w przypadku braku blokady SIM. Czyli braku PINu.
20-07-2020 04:04 PM
@Szewcu72, zgadza się (przecież już o tym napisałem) ale nie to jest przedmiotem moich dociekań.
20-07-2020 04:25 PM
@Przemuś źle przeczytałem. Skoro SIM nie ma blokady, to telefon po uruchomieniu powinien bez problemu zalogować się do sieci operatora, a co za tym idzie lokalizacja powinna być aktywna.
05-05-2021 10:07 PM
Witam. Jak mogę zdalnie zablokować zgubiony telefon? Słyszałam, że to możliwe.
05-05-2021 10:44 PM
Przydatne wskazówki znajdziesz w poniższym wątku.
Skradziony lub zagubiony telefon? Oto co możesz zrobić
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/skradziony-lub-zagubiony-telefon-oto-co...
17-12-2022 04:42 PM
17-12-2022 09:55 PM
@Tomek_K, czyli rozumiem, że obecnie nie masz dostępu do telefonu?
23-01-2023 07:22 PM
Takie pytanie do firmy Samsung.
Jestem Waszym stałym klientem, zazwyczaj kupuję budżetowe telefony i raz popełniłem błąd kupując półtorej roku temu S20FE. Oszczędzałem 3 miesiące na ten smartfon, by "starczył mi na dłuższy czas". Pół roku po kupnie telefon został skradziony, sprawa trafiła na policję i została umorzona. Pojawia się pytanie: "Jaki ma sens kupowanie droższego smartfona?". Jest to tylko większa zachęta dla kieszonkowców... Jestem bardzo ostrożnym i uważnym człowiekiem, od razu po kradzieży sprawdziłem wszelkie dostępne opcje, by znaleźć telefon. Niestety bez skutku... Nie wiem, czy złodziejaszek cały czas ma wyłączony mój sprzęt, czy go rozkręcił i sprzedaje na części, czy po prostu leży w częściach na jakimś wysypisku. Mija rok, nadal brak jakiejkolwiek aktywności na telefonie, inflacja, a wraz z nią ceny szaleją. Pudełko po S20FE leży na półce i tylko przywołuje złe wspomnienia.
Czy jest możliwość, aby odesłać do firmy pudełko, za jakiś kod rabatowy na Wasze produkty?
23-01-2023 08:33 PM
23-01-2023 08:41 PM — edytowano 23-01-2023 08:42 PM
@Members_QQNarBq Dzień dobry
Telefon można jak najbardziej odpowiednie zabezpieczyć przed kradzieżą stosując odpowiednie zabezpieczenie w postaci pinu oraz korzystanie z usługi jaką jest Find my mobile. Możemy tam tak zabezpieczyć telefon aby w razie kradzieży stał się totalnie bezużyteczny i bezwartościowy w rękach opcji osoby. Chodźby nawet najdroższy model nie opłaca się kraść ponieważ nic z tego taka osoba mieć nie będzie Jeżeli oczywiście będzie telefon zabezpieczony tak trzeba.