Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Skradziony lub zagubiony telefon? Oto co możesz zrobić

(Temat utworzony: 23-01-2023 08:41 PM)
475 Wyświetlenia
AgnieszkaG
Expert
Opcje

Ukradli Ci telefon albo go zgubiłeś? Sprawa jest przykra, jednak nie beznadziejna. Istnieje szansa na to, aby zlokalizować telefon, zablokować go, a nawet wykonać zdalnie kopię zapasową.

W tym poradniku przedstawię Ci kilka możliwości namierzenia urządzenia!

1. Lokalizacja przez Samung Account: FindMyMobile

Aby zlonalizować urządzenie, należy odpowiednio skonfigurować telefon:

a) Dodaj konto Samsung:

Ustawienia > Konta i kopia zapasowa > Konta > Samsung account.

b) Włącz odpowiednie opcje:

Ustawienia > Biometria i zabezpieczenia > Znajdź mój telefon > tutaj koniecznie zaznacz opcję Zdalna kontrola oraz Odblokowanie zdalne.

Zalecane jest też uruchomienie "Usługa lokalizacji Google" i "Wyślij ostatnią lokalizację".

findmy.png

Tak skonfigurowany telefon będzie możliwy do zlokalizowania, pod warunkiem dostępu do sieci Wi-Fi lub danych komórkowych.  Co lepsze, opisane powyżej opcje powinny właczyć się automatycznie po dodaniu konta Samsung do telefonu.

Więcej o samej usłudze Find My Mobile przeczytacie tu: Find My Mobile - opis funkcji.

Utraciłeś telefon, a nie pamiętasz, czy na telefonie było dodane konto Samsung?

Sprawdź to wpisując na poniższej stronie swój adres e-mail:

https://account.samsung.com/accounts/v1/MBR/resetPassword#

2. Lokalizacja poprzez platformę Google Znajdź moje urządzenie:

Aby skorzystać z tej opcji lokalizacji urządzenia, musisz powiązać telefon z kontem Google, czyli zalogować się nim na telefonie, podobnie jak kontem Samsung.

mapa.png

Oprócz mapki z lokalizacją urządzenia, po zalogowaniu się do konta znadziesz również opcje takie jak:

- przejrzyj zdarzenia dotyczące bezpieczeństwa i sprawdź, czy nie doszło ostatnio do podejrzanej aktywności,

- zablokuj telefon,

- spróbuj zadzwonić na swój telefon,

- wyloguj się z telefonu,

- skontaktuj się z operatorem sieci komórkowej,

- rozważ wykasowanie danych z urządzenia.

Więcej informacji na temat usługi Znajdź Moje Urządzenie od Google znajdziesz tutaj:
https://support.google.com/accounts/answer/3265955?hl=pl

3. Linia czasu Google:

Konto Google w telefonie udostępnia jeszcze jedną przydatną funkcjonalność. Za pomocą poniższego linku sprawdzisz, gdzie wędrował Twój telefon zanim został utracony. Warunkiem jest oczywiście włączona lokalizacja i transfer danych.

www.google.pl/maps/timeline

4. Blokada telefonu przez IMEI:

Jeżeli nie udaje Ci się zlokalizować urządzenia, zostało ono skradzione a nie zgubione, zgłoś kradzież na Policji. Na podstawie stosownego dokumentu wydanego przez Policję, możesz poprosić o zablokowanie telefonu po numerze IMEI u swojego usługodawcy, który udostępnił kartę SIM do urządzenia. Telefon z taką blokadą staje się bezużyteczny, nie da się z niego korzystać, ponieważ nie zaloguje się do żadnej sieci komórkowej. Pamiętaj, że blokada IMEI działa tylko na terenie kraju pochodzenia telefonu.

Wnioski i porady:

- zawsze używaj blokady ekranu,

- pozostawiaj włączony transfer danych,

- ustaw „telefony alarmowe” –  zdefiniuj numer, do którego można zadzownić bez konieczności odblokowania ekranu. Opcja przyda się, jeżeli ktoś znajdzie Twój telefon i zechce go oddać w dobre ręce :smiling-face: Oto instrukcja: podświetl ekran telefonu, bez odblokowywania go > aplikacja Telefon > Połączenia alarmowe > Dotkn. + by dod. kontakty alarm. > odblokuj ekran > wybierz numer, który chcesz dodać jako alarmowy.

Uważajcie na siebie i swoje Galaktyki :smiling-face:

60 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Z tego co się orientuję, to opcja ponownego uruchomienia telefonu zadziała tylko w przypadku braku blokady SIM. Czyli braku PINu.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Przemuś
Pathfinder
Opcje

@Szewcu72, zgadza się (przecież już o tym napisałem) ale nie to jest przedmiotem moich dociekań.

Dobroci
Przem
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Przemuś źle przeczytałem. Skoro SIM nie ma blokady, to telefon po uruchomieniu powinien bez problemu zalogować się do sieci operatora, a co za tym idzie lokalizacja powinna być aktywna.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Members_utwOj1n
First Poster
Opcje

Witam. Jak mogę zdalnie zablokować zgubiony telefon? Słyszałam, że to możliwe. 

0 Like
Tomek_K
First Poster
Opcje
Dzień dobry, jak zarejestrować kupiony telefon samsung galaxy w aplikacji poza telefonem tak, żeby można bylo go zablokować
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Tomek_K, czyli rozumiem, że obecnie nie masz dostępu do telefonu?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
Members_QQNarBq
First Poster
Opcje

Takie pytanie do firmy Samsung.

Jestem Waszym stałym klientem, zazwyczaj kupuję budżetowe telefony i raz popełniłem błąd kupując półtorej roku temu S20FE. Oszczędzałem 3 miesiące na ten smartfon, by "starczył mi na dłuższy czas". Pół roku po kupnie telefon został skradziony, sprawa trafiła na policję i została umorzona. Pojawia się pytanie: "Jaki ma sens kupowanie droższego smartfona?". Jest to tylko większa zachęta dla kieszonkowców... Jestem bardzo ostrożnym i uważnym człowiekiem, od razu po kradzieży sprawdziłem wszelkie dostępne opcje, by znaleźć telefon. Niestety bez skutku... Nie wiem, czy złodziejaszek cały czas ma wyłączony mój sprzęt, czy go rozkręcił i sprzedaje na części, czy po prostu leży w częściach na jakimś wysypisku. Mija rok, nadal brak jakiejkolwiek aktywności na telefonie, inflacja, a wraz z nią ceny szaleją. Pudełko po S20FE leży na półce i tylko przywołuje złe wspomnienia. 

Czy jest możliwość, aby odesłać do firmy pudełko, za jakiś kod rabatowy na Wasze produkty?

0 Like
cccccc1
Voyager
Opcje
🤣
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Members_QQNarBq  Dzień dobry 

Telefon można jak najbardziej odpowiednie zabezpieczyć przed kradzieżą stosując odpowiednie zabezpieczenie w postaci pinu oraz korzystanie z usługi jaką jest Find my mobile. Możemy tam tak zabezpieczyć telefon aby w razie kradzieży stał się totalnie bezużyteczny i bezwartościowy  w rękach opcji osoby. Chodźby  nawet najdroższy model nie opłaca się kraść ponieważ nic z tego taka osoba mieć nie będzie Jeżeli oczywiście będzie telefon zabezpieczony tak trzeba.