Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z Google Maps

(Temat utworzony: 08-06-2020 06:57 PM)
3261 Wyświetlenia
Madziak
Explorer
Opcje

Dzień dobry,

Po włączeniu map i chęci skorzystania z wyznaczenia trasy, trasa zostaje ustalona poprawnie. Niestety mam problem z wskaźnikiem bo w  trakcie jazdy mój punkt nie przemieszcza się. Wszystkie ustawienia są prawidłowo ustawione, lokalizacja jest z jak najwiekszą dokładnością włączona, pakiet danych uzupelniony. Po wejściu w ustawienia map pokazuje się informacja o slabej konfiguracji/kalibracji kompasu. Czy to może być przyczyną, a jeśli nie to gdzie może być problem i jak ewentualnie tą usterkę naprawić? Zrobiłam reset telefonu, wyczyszczona pamięć map, odinstalowana aplikacja i zainstalowana na nowo, Wipe catch partition... mój wskaźnik dalej się nie porusza.

0 Like
47 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Madziak, problem występował od nowości czy pojawił się po czasie? Czy po resetowaniu telefonu przywracałaś kopię zapasową? Spróbuj na początek skalibrować kompas za pomocą wskazówek podanych w tym wątku. Sprawdź również działanie GPS w innej aplikacji do nawigacji np. HERE WeGo.

Madziak
Explorer
Opcje

Właśnie nie jestem pewna czy działało wcześniej, jakoś w połowie maja była chyba aktualizacja systemu, więc nie wiem czy ona mogła coś popsuć. Kalibrowany kompas też robiłam, niby wszystko działa. Nie przywracałam żadnej kopii zapasowej.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Madziak, w pierwszej wiadomości napisałaś, że resetowałaś telefon. Rozumiem, że wykonałaś hard reset. Sprawdź również działanie nawigacji w innej aplikacji zgodnie z tym co napisałem w poprzedniej wiadomości.

Madziak
Explorer
Opcje

Przepraszam, źle się wyraziłam. Pisząc "reset" miałam na myśli restart telefonu 😞 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Madziak, w takim razie warto wykonać hard reset. Pamiętaj żeby nie przywracać kopii zapasowej po resetowaniu ponieważ wraz z kopią mogą zostać przywrócone błędy. Daj również znać czy w innych aplikacjach do nawigacji występuje problem.

0 Like
Madziak
Explorer
Opcje

Sprawdziłam na 3 różnych mapach i w każdej jest to samo że kursor się nie porusza mimo że wykrywa lokalizację prawidłowo. Zauważyłam że na Google map nie zmienia mi się kursor w trójkątna strzałke nawigacyjna tylko ciągle mam niebieskie kółko i w tym tkwi problem... W drugiej mapie "here" jest już kursor ale ta nie przemieszcza sieScreenshot_20200609-072632_Maps.jpg

Screenshot_20200609-071845_Maps.jpg

Screenshot_20200609-072305_HERE WeGo.jpg

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Madziak  Proponuje zastosować wskazówki zaproponowane przez użytkownika @mirudo24 

Madziak
Explorer
Opcje
Czyli hard reset w ostateczności? Kalibracja kompasu byla wykonana
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Madziak  Tak hard reset jako ostateczność. 

Wcześniej soft reset, czyszczenie danych aplikacji, w których występuje problem.

0 Like