Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem. Wirus. Nieznane zrodla.

(Temat utworzony: 25-10-2020 04:16 PM)
2940 Wyświetlenia

Też mam ten problem

Jutri88
Apprentice
Opcje

Witam wszystkich w temacie. 

Ostatnio z telefonem dzieje się cos bardzie dziwnego. 

Dużo by pisać. Ogólnie  jestem pewniem ze jest zhakowany. Powiedzialbym ze wchodzi ze mna w interakcje. Jak by ktos miał dostęp zdalny. Np. Ktoś mi zmienia hasła a Google.  Ale zero ślady po tym. Kasperski widział dwa identyczne urządzenia podpiete do licencji jakis czas. Mam kupe zainstalowanych apek o których cisza w necie. Systemowe aplikacje których przybywa. Zresztą. Nawet te które się wydają ok, mają w uprawnieniach wszysko a nawet więcej. Np. Odtwarzanie dźwięku bez mojej wiedzy. Tak się dzieje.

zrobiłem reset bo wszystkie aplikacje miały pozwolenie na instalowanie z nieznanych źródeł. Jednak wolę Google. Po dwóch godzinach telefon sie wyłączył, parę razy włączał. Widac bylo tylko napis samsung plus czasem białe  kółeczko od aparatu na czarnym ekranie i komunikaty  błędach servic famework plus inne. Pozatym do wcxoraj mialm aktalizacje zabezpieczen z dnia 1.04.2019. "Telefon" gwarantował ze jes najnowsze

i ze jestem bezpieczny reszta mnie nie interesuje.

Co  bym nie zrobił jest na chwilę to zaczyna być męczące 

nie wiem o co chodzi za bardzo.  Ale ok. W certyfikatach użytkownika pojawił się certyfikat. O nazwie "findMaPhone" szkoda ze nie mam skrena. Mam nadzieję że znów się pojawi..... ok. Teraz zwróciłem uwagę na nieznane źródła. Dołączam skrena. Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego jak wchodzę w nieznane źródła jest tam parę aplikacji. Pod którymi Jest napisane zeby nie instalowac apek x tego źródła.  Ze jest to sxkodliwe?

Dzięki za pomoc.  Jest tego więcej dla zainteresowaych, nieznani administratorzy. Smart Lock który nie daje się wyłączyć itp

Screenshot_20201025-153645_Settings.jpg

Screenshot_20201025-144814_Settings.jpg

66 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Baksio, czy mógłbyś wyjaśnić na czym polega Twój problem?

0 Like
Baksio
Student
Opcje
Tak zrobię to jak najszybciej jak znajdę tylko chwilkę wolnego czasu
0 Like
laurixoon
Student
Opcje
Hej, przyszło mi już drugi raz dzisiaj powiadomienie (zdj poniżej) o "krytycznym alercie wirusowym" i ten podpis "aby usunąć wirusa kliknij Tutaj" wygląda raczej podejrzanie i to właśnie wygląda jakby to mi miało po kliknięciu właśnie zawirusowac telefon. Ale przyszło to jako powiadomienie z Samsung Internet i nie wiem co o tym myśleć?? Czy komuś się takie coś może zdarzyło albo wiecie czy to prawdziwe powiadomienie od Samsunga czy fake czy właśnie już jakiś wirus mam?? 
Pomóżcie :(( 

image

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@laurixoon, nie jest to oficjalne powiadomienie od Samsung. Najwidoczniej wchodziłeś na jakąś zainfekowaną stronę i teraz wyskakują Ci takie powiadomienia. Zobacz, że na górze obok napisu Samsung Internet masz kawałek dziwnego linku, a obrazek pokazuje jakiś błąd systemu Windows, a nie Android (co świadczy o tym, że oszuści się nie wysilili i nie stworzyli odpowiednich obrazków dla każdego systemu operacyjnego).

Spróbuj zacząć od wyczyszczenia danych przeglądarki: Ustawienia > Aplikacje > Wybierz aplikację > Domyślna pamięć > Wyczyść pamięć.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

laurixoon
Student
Opcje
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Zabieram się w takim razie do czyszczenia danych przeglądarki!
0 Like
mmcc22
Pathfinder
Opcje
Wlasnie przeczytalam,ze w oprogramowaniu Samsungow jest jakas luka,dotyczaca pamieci RAM i ktora mozna obejsc. Przez to smartfony Samsunga staly sie celem atakow cyberprzestepcow. Dotyczy to telefonow z Androidem 11,12 i 13. Firma Samsung powiedziala o tej luce swoim klientom 17 stycznia tego roku. Zeby temu zapobiec nalezy szybko zaktualizowac telefon. Przestraszylam sie, bo na telefonie mojej mamy mialo to juz miejsce. Tylko mama posiada Motorole. Byla z tym problemem u eksperta. Okazalo sie,ze to jakis wirus i wszyscy inni posiadacze telefonow od tego producenta mieli to samo. Problem zostal naprawiony,ale wszystkie dane i pliki z telefonu zniknely. Nie chcialabym tej sytuacji na swoim telefonie. Czy jest moze Pan Serwisant Samsung Members star?
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Proszę być spokojnym. Tak była taka informacja o luce w zabezpieczeniu która już dawno przez Samsunga została usunięta. Co do usunięcia plików w telefonie Pani mamy niestety najczęstszym problemem przejęcia takich danych jest otwarcie falszywego linka wysłanego przez hakerów, wtedy zostaje wprowadzony wirus do telefonu i taki ***** ma dostęp to Pani danych.
mmcc22
Pathfinder
Opcje
Ooo, jak dobrze. Pewnie mama wtedy wlasnie kliknela w link. Bo pamietam, jak podeszla do mnie z telefonem,powiedziala,ze jej sie cos zrobilo i mi pokazala, a ja zerknelam i powiedzialam do niej,ze to jakis wirus. Nie mogla wlaczyc telefonu ani nic innego zrobic, bo wogole nie reagowal. Na ekranie caly czas byl wyswietlony tekst napisany mala czcionka. Wiem jak to wyglada, bo siostra kiedys zawirusowala mamie laptopa i wtedy to tak samo wygladalo.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Proszę zawsze uważać na tego typu linki właśnie w ten sposób w 99% zostają przejęte dane z telefonów. Co do zabezpieczeń, to proszę mi wierzyć, ale Samsung ma jedne z najbezpieczniejszych jakie są w smartfonach.
0 Like
mmcc22
Pathfinder
Opcje
Tak wiem, jest to jedna z rzeczy, za ktora kocham te telefony. I ostatnio uswiadomilam sobie,ze nie zamienilabym ich na smartfon od innego producenta.
0 Like
Top tags