Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Poradnik] Jak uruchomić tryb Recovery

(Temat utworzony: 15-12-2020 04:45 PM)
249952 Wyświetlenia
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Cześć,

W tym poradniku dowiecie się jak wejść w tryb recovery menu. Od Androida 11 One UI 3 standardowa metoda uruchomienia tego trybu nie działa i wymaga dodatkowych czynności opisanych poniżej. Tryb recovery jest wymagany, np. w celu wykonania zabiegu wipe cache partition lub hard resetu.

1. Wyłączamy urządzenie,

2. Podłączamy telefon za pomocą kabla USB do komputera,

3. Czekamy, aż pojawi się ekran ukazujący rozpoczęcie ładowania i stan procentowy baterii,

4. Naciskamy przycisk Volume +, a następnie Power i trzymamy oba przyciski do momentu włączenia się urządzenia.
-W przypadku starszych urządzeń, np. Galaxy S10 wymagane jest przytrzymanie przycisków Volume +, Bixby oraz power

Uwaga: W niektórych modelach urządzeń najpierw należy wcisnąć przyciski odpowiedzialne za wejście w tryb recovery menu, a dopiero następnie podłączyć kabel USB. Obie czynności należy wykonać z jak najmniejszym odstępem czasowym.

1.png2.png

5. Po chwili powinno ukazać się recovery menu

20201021_191215.jpg

Ważne jest, aby telefon był podłączony do komputera, a nie do ładowarki. Inaczej telefon uruchomi się tradycyjnie do systemu.

Jeśli nie dysponujecie kablem USB oraz dostępem do komputera to, zamiast niego możecie podłączyć do gniazda:
-Słuchawki typu USB-C,
-Adapter USB-C - mini jack,
-Przejściówkę typu USB-C --> USB-A z podłączonym pendriv'em lub innym urządzeniem
-Można też połączyć ze sobą dwa telefony kablem USB-C - USB-C jak zaproponował jeden z użytkowników.

Uwaga: Od okołu 2023 r. niektóre urządzenia wchodzą w recovery menu tylko przez podłączenie do komputera. W związku z tym powyższe metody ze słuchawkami itd. mogą nie działać.

W razie problemów lub wątpliwości zachęcam do zadawania pytań.

Przydatne linki:
[Poradnik] Soft / Hard Reset, Tryb Bezpieczny i Wipe Cache Partition

188 Odpowiedzi
damajk
Pioneer
Opcje
wiesz, tu naprawdę nie ma co opisywać. Ściągnij, jeśli nie masz, Smart Switch. Zrób backup telefonu. Ja zrobiłem wszystkiego. Oczywiście, najpierw zrobiłem Wipe po aktualizacji, ale nie zmieniło to zbyt wiele. Więc po backupie zrobiłem factory reset i przywracanie. Potem przegląd tego czy czegoś nie wywalić. Od razu zmiany nie było, ale z każdym ładowaniem była poprawa. Naturalnie daj mu zejść do 15% bo wtedy się szybciej "uczy". Powodzenia
Szymon386
Explorer
Opcje

a musze korzystac ze smart switcha? mam tylko zdjecia, kabel do kompa i juz:) Potem wejde w ustawienia zarzadzanie ogolne i resetowanie do ust fabrycznych tak? 

damajk
Pioneer
Opcje
tak. Switch jest prostszy i tyle. Ale to jak przywrócisz dane zależy od Ciebie.
Szymon386
Explorer
Opcje

okej i jak zorbie reset to instaluje sobie wszystko tak jak miałem robie wszystko jak przed resetem i ładuje telefon do 100%, nastepnie go odpinam i daje mu sie samemu rozładowac do 15% czy do 0% i tak kilka razy? 

damajk
Pioneer
Opcje
Tak. W ten sposób będzie najlepiej i najpewniej. Będziesz miał czysty telefon. Ja zrobiłem Switchem i nic nie musiałem instalować. Po prostu mi przywrócił telefon do stanu sprzed resetu.
Szymon386
Explorer
Opcje

okej czyli to juz wiem, ale nie wiem jeszcze jak z ta bateria, mam go naladowac do 100% i sie oddalic i czekac az zejdzie do 15%, czy  mam go podlaczyc do ładowania jak ma 15% badz zostawic do 0%?

damajk
Pioneer
Opcje
naładuj do 100 i normalnie używaj. Potem podłącz jak spadnie do 15%. i tak kilka razy aż bateria się "nauczy" twojego używania.
Szymon386
Explorer
Opcje

Wielkie dzieki za pomoc:)))

Szymon386
Explorer
Opcje

a jeszcze jedna spraw, jak u Ciebie jest z oszczedzaniem energi itp itd, masz adaptacyjne oszczedzanie energi wlaczone czy nic? 

damajk
Pioneer
Opcje
tylko optymalizacja i adaptacja. Żadnego trybu oszczędzenia. Jest na zrzucie ekranu