Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Poradnik] Jak uruchomić tryb Recovery

(Temat utworzony: 15-12-2020 04:45 PM)
248575 Wyświetlenia
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Cześć,

W tym poradniku dowiecie się jak wejść w tryb recovery menu. Od Androida 11 One UI 3 standardowa metoda uruchomienia tego trybu nie działa i wymaga dodatkowych czynności opisanych poniżej. Tryb recovery jest wymagany, np. w celu wykonania zabiegu wipe cache partition lub hard resetu.

1. Wyłączamy urządzenie,

2. Podłączamy telefon za pomocą kabla USB do komputera,

3. Czekamy, aż pojawi się ekran ukazujący rozpoczęcie ładowania i stan procentowy baterii,

4. Naciskamy przycisk Volume +, a następnie Power i trzymamy oba przyciski do momentu włączenia się urządzenia.
-W przypadku starszych urządzeń, np. Galaxy S10 wymagane jest przytrzymanie przycisków Volume +, Bixby oraz power

Uwaga: W niektórych modelach urządzeń najpierw należy wcisnąć przyciski odpowiedzialne za wejście w tryb recovery menu, a dopiero następnie podłączyć kabel USB. Obie czynności należy wykonać z jak najmniejszym odstępem czasowym.

1.png2.png

5. Po chwili powinno ukazać się recovery menu

20201021_191215.jpg

Ważne jest, aby telefon był podłączony do komputera, a nie do ładowarki. Inaczej telefon uruchomi się tradycyjnie do systemu.

Jeśli nie dysponujecie kablem USB oraz dostępem do komputera to, zamiast niego możecie podłączyć do gniazda:
-Słuchawki typu USB-C,
-Adapter USB-C - mini jack,
-Przejściówkę typu USB-C --> USB-A z podłączonym pendriv'em lub innym urządzeniem
-Można też połączyć ze sobą dwa telefony kablem USB-C - USB-C jak zaproponował jeden z użytkowników.

Uwaga: Od okołu 2023 r. niektóre urządzenia wchodzą w recovery menu tylko przez podłączenie do komputera. W związku z tym powyższe metody ze słuchawkami itd. mogą nie działać.

W razie problemów lub wątpliwości zachęcam do zadawania pytań.

Przydatne linki:
[Poradnik] Soft / Hard Reset, Tryb Bezpieczny i Wipe Cache Partition

188 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@damajk  Tak bateria układa się właśnie po jakiś kilku - kilkunastu cyklach

Przemuś
Pathfinder
Opcje

Cześć,

przedstawiam sprawdzoną metodę wejścia do Android Recovery w systemie operacyjnym Android 11, dla telefonów serii Galaxy S10 (w celu przeprowadzenia Wipe Cache Partition lub przywrócenia ustawień fabrycznych, tzw Hard Reset) :

1. Wyłącz telefon i zaczekaj minimum 10 sekund

2. Podłącz telefon kablem USB do komputera

3. Wciśnij jednocześnie kombinację trzech klawiszy Volume +, Bixby i Power. Możesz też dla pewności najpierw wcisnąć dwa pierwsze klawisze a następnie Power *

*UWAGA. Wciśnięcie klawiszy musi nastąpić natychmiast po podłączeniu komputera z telefonem kablem USB. Jeśli animacja ładowania telefonu pojawi się zanim zastosujesz kombinację klawiszy, to telefon włączy się w trybie normalnym i całą procedurę (punkty 1-3) trzeba będzie powtórzyć.

Jeszcze jedno. Jeśli w ustawieniach telefonu aktywowałeś Opcje programisty to należy je dezaktywować.

Dobroci
Przem
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

W poniższym wątku również mamy opisaną procedurę wejścia do trybu Recovery. Co prawda jest tam podany nieco inny schemat, ale podejrzewam, że skutek jest dokładnie taki sam.

https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-android-11-one-ui-3-jak-wej%C5...

Przemuś
Pathfinder
Opcje

Zanim założyłem niniejszy temat zrobiłem research i niestety metoda opisana w zacytowanym przez Ciebie wątku nie działa. Mało tego, na infolinii Samsunga podali taki sam schemat i też odesłali dokładnie do tego wątku. 

Dobroci
Przem
Wiktor1974
Navigator
Opcje
a po co to podłączenie do kompa?
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Pod schematem znajduje się uwaga w kolorze zielonym, która dotyczy modeli S10. Czy to również sprawdzałeś?

Wiktor1974
Navigator
Opcje
jeśli aktywujemy ten tryb to mamy możliwość zabawy bezpośrednio z poziomu telefonu
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Wiktor1974, jest to konieczny krok. Inaczej nie uda się uruchomić trybu Recovery.

Wiktor1974
Navigator
Opcje

no może lupa by się przydała

aha że w razie niepowodzenia mamy back up?
ja czyszczenie partycji robię z poziomu telefonu
ok pewnie macie rację nie doczytałem że piszemy o już zainstalowanym androidzie 11
na v10 można z pozionu telefonu
tak czytam i czytam i naprawdę mam już dość tych nowinek a raczej problemów powodowanych aktualizacjami systemu
po co instalować coś nowego jak tylko problemy się pojawiają. Czy to samsung już tak idzie na masę że nie ogarnia poszczególnych modeli?
Przemuś
Pathfinder
Opcje

@mirudo24 Jasne, 15 prób! Mój sposób działa. Tamten nie, a przynajmniej u mnie, na niebrandowanym S10+

Dobroci
Przem