26-12-2019 02:19 PM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
- Report Inappropriate Content
Witam.
Przepraszam jeśli temat już gdzieś jest, ale jestem niewidomy, a to forum jest dla takich jak ja naprawdę trudne do ogarnięcia
Czytam po sieci i są sprzeczne dane, czy Galaxy S8 dostanie Android 10?
Powiem szczerze, że na to liczę bo Android 9 sporo namieszał w opcjach dla niewidomych i to w tą niewłaściwą stronę, zamiast usprawnić to znacznie utrudnił nawigację po telefonie osobom niewidomym, liczę na to, że dziesiątka wprowadzi jakieś usprawnienia, poprawi wprowadzone gafy wraz z dziewiątką.
W wątku o czytniku ekranu w S8 sporo takich właśnie "usprawnień" wymieniłem, miały zostać zgłoszone i mam nadzieję, że tak się stało i że coś z tym fantem zrobiono w dziesiątce, tylko eraz czy ósemka dostanie tą dziesiątkę.
Solved! Go to Solution.
28-07-2021 01:06 PM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
@Numernabis Sprawa związana z czytnikiem ekranu została zgłoszona do wsparcia.
Odnośnie do telefonu S8 - nie jest dostępny w sprzedaży jako nowy, ciężko więc też będzie dostać do niego akcesoria 🙁 Rozwiązanie, jakie mogę polecić, to poszukanie etui na portalach aukcyjnych, może jeszcze gdzieś uda się znaleźć.
30-07-2021 03:25 PM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
Bardzo dziękuję za zgłoszenie mojego problemu z czytnikiem ekranu, może to przyniesie jakiś pozytywny skutek, znacznie ułatwiłoby mi to korzystanie z tego telefonu, nie zanosi się na prędką wymianę tym barziej, że ten działa bez zarzutu.
11-09-2021 09:32 PM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
Witam
Ponownie w temacie komunikatu w Galaxy S8 odnośnie skanowania Wi-Fi.
Okazało się, że nie jest to wina zewnętrznego oprogramowania, a właśnie samego Samsunga.
W ustawieniach połączeń jest taka pozycja jak więcej ustawień połączeń i tu jest opcja "Skanuj urządzenia w pobliżu i to miałem włączone, oczywiście nigdy tego nie włączałem, bo tu nie zaglądałem, poza tym u niewidomych trudno jest włączyć coś przypadkiem bo najpierw trzeba dany przycisk zaznaczyć, a dopiero potem puknąć w ekran dwukrotnie więc przypadkowość jest małoprawdopodobna.
W każdym bądź razie po wyłączeniu tej opcji komunikat się nie pojawia.
Prawdopodobnie zostało to włączone po jednej z aktualizacji, Samsung potrafi decydować za innych.
11-09-2021 10:18 PM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
@Numernabis Opcja sklonowania urządzeń w pobliżu, działa na zasadzie, że wyszukuje w swoim otoczeni urządzeń np. słuchawki, zegarek, aby w prosty sposób się z nimi połączyć. Wydaje mi się, że to mam mały wpływ na twój problem, ale gdy jest teraz dobrze, to nie ma co się martwić.
12-09-2021 12:20 PM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
Tak, wiem do czego jest ta opcja, niemniej jednak po jej wyłączeniu problem ustał, poleciłem zrobić to samo mojemu znajomemu, również niewidomemu i zobaczymy jaki będzie efekt
Być może jest to w jakiś sposób powiązane z Wi-Fi, lub jest to błędna interpretacja czytnika ekranu. Tak czy siak, takie skanowanie miałoby sensowne uzasadnienie w związku z tym problemem, telefon w pewnych miejscach skanował otoczenie w poszukiwaniu urządzeń i otrzymywałem stosowny choć błędny komunikat.
Cóż, zobaczymy jak to będzie dalej wyglądało u mnie i kolegi, najważniejsze jak piszesz, że nieważne czy opcja istotna czy nie, a efekt finalny
27-09-2021 07:17 PM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
Witam ponownie.
Piszę bo naprawdę zastanawiam się dlaczego Samsung jest tak nieprzychylnie nastawiony do niewidomych.
Zrezygnował z tak dobrego czytnika ekranu jakim jest Voice Assistant, OK, pozostał TAlkBack, ale...
No właśnie, było tak samo przy Voice Assistant i nic się w tym kierunku nie zmieniło, chodzi o pierwsze uruchoemienie przez osobę niewidomą.
Mamy telefon, włączony, nie wiem jak wygląda sytuacja podczas pierwszego uruchamiania, ale śmiem twierdzić, że podobnie.
Do rzeczy, uruchomiony telefon, wciskamy jednocześńie klawisze zwiększ i zmniejsz głośność, przytrzymujemy około 3 sekundy i o eureko, TalkBack się uruchamia, ale o ZGROZO, bez dźwięku, a na ekranie, oczywiście nieczytelnym dla niewidomego jest informacja, że język telefonu jest inny od języka aktualnego syntezatora i dlatego nie mamy głosu... i co teraz?
Żegy telefon zaczął nam gadać to albo musimy włączyć język angielski, oczywiście trzeba się tam dostać, albo zmienić niestety domyślny syntezator mowy Samsunga na "Zamiana tekstu na mowę", ale i tutaj trzeba doinstalować język polski odszukując go z dość długiej listy, banalnie proste czyż nie?
Jak się wie to w sumie nie jest to skomplikowane, ale nawet posiadając powyższą wiedzę niewidomy nie jest w stanie samodzielnie z niej skorzystać - DLACZEGO?
Dlaczego firma Samsung nie ustaiwa domyślnie w telefonach na polski rynek syntezatora "Zamiana tekstu na mowę" w języku polskim?
Nie każdy niewidomy ma kogoś w pobliżu kto orientowałby się w obsłudze telefonów na tyle, aby przejść przez powyższe kroki, niejeden niewidomy nie wie nawet jak to zrobić, dlaczego po uruchomieniu TalkBack telefon nie zaczyna gadać?
Może czas najwyższy to zmienić, taki drobiazg, kosmetyczna zmiana domyślnych ustawień w telefonie i niewidomy będzie mógł samodzielnie przejść przez pierwsze uruchomienie telefonu.
Sprawdzane na telefonie Samsung Galaxy S20 pod androidem 11.
Tą całą procedurę przechodziłem na moim Galaxy S8 z Voice Assistantem, a to było ponad 3 lata temu i nadal jest identycznie, tyle, że z TAlkBackiem
27-09-2021 10:26 PM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
Mam pytanie odnośnie przenoszenia danych między telefonami.
Jak najprościej jest przenieść wybrane aplikacje oraz kontakty z Samsunga Galaxy S8 na Galaxy S21?
Czy jest do tego jakaś aplikacja czy jedynie przez chmurę?
Istotna jest kwestia możliwości wyboru aplikacji żeby nie trzeba było przenosić wszystkich.
No i czy przenosząc aplikację przenosi się ona wraz z ustawieniami - np. klient poczty.
28-09-2021 10:27 AM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
@Numernabis, Kontakty najlepiej jest sobie zsynchronizować do konta Google lub Samsung. Po zalogowaniu na nowym urządzeniu wszystkie kontakty powrócą tak jak były na starym urządzeniu. Wszystko inne pomiędzy telefonami najprościej będzie przenieść za pomocą aplikacji Smart Switch. Nie wszystkie aplikacje zostaną przeniesione z danymi. W większości z nich będzie potrzeba ponownego zalogowania.

28-09-2021 03:10 PM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
@Numernabis, a co do TalkBack, to kolega wyczyścił preferencje tej usługi i po pierwszym jej uruchomieniu od razu była w języku polskim. Niestety nie sprawdzimy, jak to wygląda po pierwszym uruchomieniu urządzenia i czy to, co opisujesz jest standardem, czy po prostu u Ciebie coś źle zadziałało, ale proponuję, jeśli masz taką możliwość, wysłać sugestię odnośnie działania TalkBack bezpośrednio do firmy Samsung.
Tu masz wskazówki, jak to zrobić: https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/porada-jak-zg%C5%82osi%C4%87-sugesti%C4%...
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.
29-09-2021 04:55 PM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
Nie jest inaczej, to nie tak, w Samsungu S20 domyślny syntezator to Samsung, a ten nie posiada języka polskiego, co dla mnie dziwne, bo kiedyś posiadał, tak rprzynajmniej wyląda sprawa na S20, bo znajomy wcisnął przycisk "Zainstaluj dnae głosowe" i na liście nie było języka polskiego, dopiero po przełączeniu się na syntezator "Zamiana tekstu na mowę" czyli googlowskiego po wciśnięciu przycisku "zainstaluj dane głosowe" był polski.
Jeśli chodzi o ustawienia to może to wyglądać różnie na różnych modelach telefonu.
Jak pisałem, taka sytuacja z głosem polskim miała miejsce u mnie na S8 4 lata temu i w poniedziałek na S20