Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Galaxy S8 i Android 10

(Temat utworzony: 26-12-2019 02:19 PM)
16234 Wyświetlenia
Numernabis
Pathfinder
Opcje

Witam.

Przepraszam jeśli temat już gdzieś jest, ale jestem niewidomy, a to forum jest dla takich jak ja naprawdę trudne do ogarnięcia :smiling-face:

Czytam po sieci i są sprzeczne dane, czy Galaxy S8 dostanie Android 10?

Powiem szczerze, że na to liczę bo Android 9 sporo namieszał w opcjach dla niewidomych i to w tą niewłaściwą stronę, zamiast usprawnić to znacznie utrudnił nawigację po telefonie osobom niewidomym, liczę na to, że dziesiątka wprowadzi jakieś usprawnienia, poprawi wprowadzone gafy wraz z dziewiątką.

W wątku o czytniku ekranu w S8 sporo takich właśnie "usprawnień" wymieniłem, miały zostać zgłoszone i mam nadzieję, że tak się stało i że coś z tym fantem zrobiono w dziesiątce, tylko eraz czy ósemka dostanie tą dziesiątkę.

Przejdź do rozwiązania
190 Odpowiedzi
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Numernabis, w takim razie masz już ścieżkę, jak to zgłosić.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Numernabis
Pathfinder
Opcje

Witam.Kilka dni temu zamiesściłęm posta odnośnie Galaxy Z Flip z prośbą o utworzenie nowego wątku z moim problemem, prosiłem o to gdyż jestem niewidomy.Post zniknął, nie wiem czy ktoś się tym zajął, czy powstał nowy wątek czy ktoś przeniósł posta do już istniejącego, nie wiem, nie znajdę tego w gąśzczu podfor, proszę uwierzyć, że jest to naprawdę tudne bezwzrokowo i przy użyciu jedynie klawiatury.Proszę o odnośnik do forum gdzie został przeniesiony lub utworzony wątek

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje
Numernabis
Pathfinder
Opcje

@kamil40013 bardzo dzękuję.i

Numernabis
Pathfinder
Opcje

Witam, znowu mam problem, dawno nic się nie działo.
Na początek przypomnę, że korzystam z czytnika ekranu Voice Assistant, ale ten nie ma w poniższym opisie problemu do rzeczy.
Coś dziwnego stało się z moim samsungiem S8.
Wybieram połączenie i kiedy klikam połącz słyszę w słuchawce połączenie i ekran się wyłącza, nie jestem w stanie wybrać numeru wewnętrzenego, nic nie daje zbliżanie i oddalanie od ucha czy zamykanie i otwieranie klapki.
Myślałem, że może to czujnik zbliżeniowy, ale jak zakończę połączenie wciskając klawisz zasilania bo w Voice Assistant mam takie ustawienie i taką możliwość,
to zamykając klapkę ekran się wyłącza.
Zresztą w trakcie rozmowy z tym wyłączonym ekranem, kiedy zamykam czy otwieram klapkę etui to Voice Assistant mówi za każdym razem "Ekran wyłączony"
Poza tym sam fakt wygaszania od razu po połączeniu ekranu jest dziwnym zjawiskiem, nigdy tak nie miałem, nic w ustawieniach nie zmieniałem
Szukałem coś w ustawieniach, ale nic nie znalazłem, do tej pory ekran gasł kiedy zbliżyłem do ucha.

Owszem, jest sposób na wybranie wewnętrznego, jak ekran wygaśnie klikam przycisk zasilania i ekran się włącza, mogę wybrać wewnętrzny, ale potem nijak nie mogę tego ekranu wygasić, po przyłożeniu do ucha gada mi bo coś mi klika, wciąż wybiera cyfry moje ucho, ponowne wciśnięcie przycisku zasilania rozłącza połączenie.
To też do obejścia i póki co tak zrobiłem w ustawieniach Voice Assistant wyłączyłem możliwość odbierania i kończenia połączenia klawiszem zasilania, ale to znowu utrudnia korzystanie z telefonu.

Dodam, że to jest conajmniej dziwne zachowanie bo jak ktoś do mnie zadzwoni to ekran zachowuje się prawidłowo, przy zbliżeniu do ucha ekran się wygasza, po odsunięciu włącza się.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Numernabis, skoro klawiszem zasilania można wybudzić ekran to tym samym przyciskiem możesz go ponownie wygasić. Może to nie jest rozwiązanie problemu, ale powinno doraźnie się sprawdzić.

OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Numernabis, a próbowałeś uruchomić ponownie telefon? Próbowałeś przeinstalować Voice Assistant?

Witaj na Forum Samsung!
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Numernabis
Pathfinder
Opcje

@mirudo24
Tak, to jest doraźne rozwiązanie bo jak pisałem utrudnia mi to działanie bo...
Jeśli w ustawieniach Voice Assistant mam ustawione, że mogę klawiszem zasilania kończyć połączenia to wówczas kiedy nawiążę połączenie to jak pisałęm gaśnie ekran i owszem, przyciśnięcie tego klawisza spowoduje obudzenie ekranu, ale ponowne wciśnięcie po wybraniu wewnętrznego numeru powoduje już nie wygaszenie ekranu, azakończenie połączenia i w ustawieniach muszę tą opcję wyłączyć, niestety to sprawia kolejne trudności bo kiedy już wybudzę ekran, potem go ponownie wygaszę i chcę zakończyć rozmowę to nie działa gest dwupuknięcia dwoma palcami, muszę klikać przycisk zasilania w celu wybudzenia ekranu i dopiero wykonać gest kończenia połączenia, który nie zawsze zaskoczy, na ruchliwej ulicy nie zawsze mam wówczas pewność, że zakończyłem połączenie, że ekran się wybudził bo tego nie usłyszę.

@OleksiiA, nie nie próbowałem, ale jak pisałem nie jest to wina Voice Assistanta, bo tak samo telefon zachowuje się przy wyłączonym Voice Assistant czy przy uruchomionym TalkBacku bo ten też mam zainstaloany.
Co do restartu telefonu i owszem, próbowałem, zadziała raz, a potem znowu to samo.

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Numernabis, a spróbuj wykonać czynności Wipe Cache Partition oraz Repair Apps: https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...

Witaj na Forum Samsung!

Numernabis
Pathfinder
Opcje

Ale to spowoduje, że będę musiał wszystko od początku konfigurować czy tak? Jeśli tak to odpada, dla niewidomego to zbyt wiele,  kiedy wszystko mam poustawiane pod siebie.

0 Like