01-02-2019 02:13 PM — edytowano 12-07-2019 02:08 PM
Cześć!
Podczas zakupu telefonu Samsung możecie spotkać się z tajemniczą naklejką na pudełku: „European SIM Card Only”, czyli „Tylko europejskie karty SIM”.
Naklejka na pudełku
O czym tak naprawdę mówi nam ten komunikat? Czy faktycznie nie można korzystać z telefonu w Chinach, USA, Australii i innych częściach świata? Nic z tych rzeczy! Ten artykuł rozwieje wasze wątpliwości
Zapis na pudełku jest zawiązany z ryzykiem aktywacji blokady regionalnej.
Czym jest blokada regionalna? Jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie uruchamiane w chwili, kiedy telefon zostanie uruchomiony (włączony po raz pierwszy) z kartą SIM pochodzącą od operatora spoza Unii Europejskiej.
Jak ustrzec się przed włączeniem blokady regionalnej?
Najrozsądniej jest przeprowadzić 5 minut rozmów z kartą SIM regionu, w którym telefon został uruchomiony. Nie musi być to jednorazowa rozmowa telefoniczna, ponieważ czas jest sumowany dla wszystkich przeprowadzonych połączeń. Blokada regionalna dotyczy również urządzeń sprzedawanych w innych częściach świata, zatem decydując się na zakup telefonu na superpromocji w Walmart USA nie zapomnijmy uruchomić urządzenia z kartą SIM z tamtejszego rynku
Jak rozpoznać, że telefon jest zablokowany blokadą regionalną? Po włączeniu urządzenia wyświetli się komunikat w języku regionu, w którym aktualnie się znajdujemy. Oto przykłady:
Jakie kroki podjąć, jeśli blokada regionalna nas dopadnie? W tej sytuacji należy skontaktować się z Biurem Obsługi Klienta Samsung, a dokładnie z Oddziałem zgodnym z krajem dystrybucji telefonu. Kontakt do poszczególnych placówek Samsung znajdziecie po wyborze regionu na poniższej stronie:
https://www.samsung.com/pl/function/ipredirection/ipredirectionLocalList/
Oto informacje, które należy przekazać w celu wygenerowania kodu odblokowującego przez Samsung:
1. Zdjęcie dowodu zakupu, faktury VAT lub paragonu fiskalnego.
2. Zdjęcie tylnej pokrywy, na której jest widoczny numer IMEI i numer Seryjny. Jeśli naklejka z IMEI/SN została usunięta, na dole obudowy te informacje są wygrawerowane.
3. Zdjęcie ekranu urządzenia z widocznym komunikatem o blokadzie regionalnej.
4. Imię i nazwisko oraz numery IMEI.
Warto mieć na uwadze, że formularz kontaktowy e-mail na stronie Samsung nie przyjmuje plików o dużym rozmiarze. Przed wysłaniem zdjęć sugeruję je zmniejszyć.
Wygenerowanie kodu odblokowującego zajmuje zazwyczaj od kilku dni do dwóch tygodni.
Co, gdy otrzymamy już odpowiedź od Samsung?
Zawsze zostają wygenerowane dwa kody odblokowujące: MCK i RGCK. W pierwszej kolejności wpisujemy kod MCK, a gdy ten z nie zadziała, należy wprowadzić RGCK.
Wierzę, że powyższe wskazówki okażą się ciekawe i pomocne
01-02-2019 03:09 PM
@RadekK, lubię takie ciekawostki. Nigdy nie wiadomo kiedy się przyda taka informacja. Przyznam, że jeszcze nigdy nie spotkałem się z telefonem, który posiadałby taką naklejkę na pudełku. Tak czy inaczej informacja jak najbardziej może się przydać w przyszłości
01-02-2019 04:44 PM
@mirudo24 napisał(a):Przyznam, że jeszcze nigdy nie spotkałem się z telefonem, który posiadałby taką naklejkę na pudełku.
U mnie na pudełku z A5 2016, S7 Edge oraz S9+ znajduje się taka naklejka. Nigdy nie zagłębiałem się w jej treść ani znaczenie. Dzisiaj za sprawą tego temat po raz pierwszy zajrzałem, co jest na niej napisane po zerwaniu pierwszej warstwy:
01-02-2019 06:02 PM
@kamil40013, z ciekawości sprawdziłem pudełka S8+ oraz Note9 i nie mam takich naklejek. Oba telefony były kupowane u operatorów (T-Mobile oraz Orange) więc pewnie miejsce zakupu ma znaczenie.
01-02-2019 09:48 PM
A miałem kiedyś o tym napisać.
01-02-2019 11:10 PM
Skoro już wiemy czym jest i co oznacza naklejka z napisem European SIM card only to może ktoś ma pomysł w jakich egzemplarzach jest dodawana tego typu informacja.
01-02-2019 11:12 PM
@mirudo24A czy na swoich pudełkach z telefonów posiadasz plombę ? Z tego co widzę, to ta naklejka jest częścią plomby.
01-02-2019 11:39 PM
@kamil40013, sprawdziłem oba telefony. S8+ z T-Mobile posiada małą plombę widoczną na poniższym zdjęciu. W Note9 z Orange nie mam plomby, ale już nie pamiętam czy ją ściągnąłem całkowicie czy nigdy jej nie było