Witajcie, to mój pierwszy wpis.
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Samsunga a53 5G. Zauważyłem jednak pewien problem z zasięgiem w sieci 4G (operator Plus). Otóż w mieszkaniu jak i w niektórych miejscach poza domem mój zasięg jest LTE jest dość słaby (dwie kreski, w porywach trzy na cztery). W poprzednim telefonie (Realme 8 5G z procesorem MediaTek dimensity 700) problem nie występował. Miałem prawie cały czas cztery kreski zasięgu. Nawet w tym momencie widać różnicę w zasięgu mając oba telefony w ręce.
Dodam, że obydwa logują się do tego samego BTSa, ale w prędkość dowloadu w Samsungu jest wyższa, niż w Realme mimo gorszego zasięgu. Według appki NetMonster Exynos z Samunga lepiej agreguje pasma (2600 + 1800 + 900). Podejrzewam, że problem jest w niedostatecznym sygnale pasma 2600. Dla porównania Realme 8 5G rzadko kiedy agreguje się z pasmem 2600. Najczęściej jest to kombinacja 1800.+ 900 lub samo 1800.
Przepraszam za chaotyczny opis problemu. Przechodząc jednak do meritum moje pytanie brzmi:
Czy istnieje jakaś appka DZIAŁAJĄCA w sklepie Play lub Samsunga pozwalająca w prosty sposób wybrać rodzaje pasm z których chcę korzystać / wykluczyć? Chciałbym wykluczyć korzystanie z pasma 2600 po LTE.
Z góry serdecznie dziękuję za przeczytanie i ewentualną pomoc.
P.s. na żadnym roootowaniu, czy ingerencji w oprogramowanie niestety nie bardzo mam pojęcie.