Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Agregacja pasm lte Galaxy seria M

(Temat utworzony: 14-10-2020 05:18 PM)
7282 Wyświetlenia
szotsyn12
Pioneer
Opcje
Witam  czy telefony z seri  M posiadają funkcje agregacji pasm lte.
0 Like
62 Odpowiedzi
szotsyn12
Pioneer
Opcje
Witam pytanie do użytkowników  M51  czy  posiadacie te funkcje  bo swego czasu była ona zablokowana ale samsung miał to zmienić aktualizacjami a ja do tej pory nie zauważyłem  tego .
0 Like
PatrykB
Helping Hand
Opcje

@szotsyn12 Nie korzystam z modelu M51, natomiast trudno ocenić czy funkcja ta zostanie odblokowana poprzez samą aktualizację. Ale warto aby inni użytkownicy tego modelu jeszcze sie wypowiedzieli.

0 Like
DealerCiastek
Explorer
Opcje

Cześć

Mam M51 ale nie wiem jak to sprawdzić.

0 Like
szotsyn12
Pioneer
Opcje
Jeżeli znajdujesz się w zasięgu 4g to jak włączysz lte to kolo znaczka lte powinien się pojawić taki+ jeżeli będzie tylko samo lte to znaczy że agregacja pasm nie działa
0 Like
DealerCiastek
Explorer
Opcje

Jeżeli Roaming (jestem w Berlinie) nie ma na to wpływu to chyba M51 nadal nie posiada tej agregacji pasm.

LTE.jpg

0 Like
TheJAJO
Explorer
Opcje
Powinna być taka opcja, skoro ponoć na in rynku ten model to ma. Póki co u mnie nie dostrzegłem.
0 Like
Werewolf00
Student
Opcje
Witajcie, to mój pierwszy wpis.
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Samsunga a53 5G. Zauważyłem jednak pewien problem z zasięgiem w sieci 4G (operator Plus). Otóż w mieszkaniu jak i w niektórych miejscach poza domem mój zasięg jest LTE jest dość słaby (dwie kreski, w porywach trzy na cztery). W poprzednim telefonie (Realme 8 5G z procesorem MediaTek dimensity 700) problem nie występował. Miałem prawie cały czas cztery kreski zasięgu. Nawet w tym momencie widać różnicę w zasięgu mając oba telefony w ręce. 
Dodam, że obydwa logują się do tego samego BTSa, ale w prędkość dowloadu w Samsungu jest wyższa, niż w Realme mimo gorszego zasięgu. Według appki NetMonster Exynos z Samunga lepiej agreguje pasma (2600 + 1800 + 900). Podejrzewam, że problem jest w niedostatecznym sygnale pasma 2600. Dla porównania Realme 8 5G rzadko kiedy agreguje się z pasmem 2600. Najczęściej jest to kombinacja 1800.+ 900 lub samo 1800. 

Przepraszam za chaotyczny opis problemu. Przechodząc jednak do meritum moje pytanie brzmi:
Czy istnieje jakaś appka DZIAŁAJĄCA w sklepie Play lub Samsunga pozwalająca w prosty sposób wybrać rodzaje pasm z których chcę korzystać / wykluczyć? Chciałbym wykluczyć korzystanie z pasma 2600 po LTE.
Z góry serdecznie dziękuję za przeczytanie i ewentualną pomoc.
P.s. na żadnym roootowaniu, czy ingerencji w oprogramowanie niestety nie bardzo mam pojęcie.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Proszę pamiętać że telefony Samsunga zawsze pokazywały mniejszyn zasięg w porównaniu do innych urządzeń, jest to spowodowane antenami które znajdują się w telefonie. Niektóre tańsze telefony potrafiły zawyżać zasięg z goryszm skutkiem działania. Na dzień dzisiejszy Plus nadaje LTE na czestotliwosciach 900- 1800 - 2600FDD 2600TDD oraz 2100. W systemie nie ma możliwości wybrać ręcznie pasma do którego telefon ma się logować.
Werewolf00
Student
Opcje
Dziękuję za zainteresowanie i wyczerpującą odpowiedź. Niestety właśnie liczyłem na to, że być może istnieje jakaś aplikacja w sklepach Play, Samsung albo z innych źródeł pozwalająca wybrać obsługiwane pasma LTE, bez konieczności rootowania, ingerencji w soft itp... No niestety, pozostanie mi chyba pogodzić się ze wskaźnikiem średniego zasięgu w Stolicy Polski, a co gorsze wzmożonym przez to drenowaniem baterii.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Nie spotkałem się osobiscie z tego typu aplikacją. Co do dreowania samej baterii, to nie jest tak jak Pan uważa mimo że ma Pan zasieg o jedną kreskę mniej to telefon będzie się logował zawsze dopiero wtedy kiedy zasięg zniknie całkowicie. Jak sam Pan zauważył szybkość internetu nie zawsze jest lepsza przy pełnym zasięgu. Dużo zależy też od samego sprzętu.
0 Like