Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uciekająca pojemność baterii

(Temat utworzony: 16-08-2019 09:22 PM)
45697 Wyświetlenia
Astronaut
Apprentice
Opcje

Cześć

Posiadam Samsunga Galaxy S10 i bardzo niepokoi mnie moja bateria. Telefon kupiłem na poczatku maja. Kilka tygodni po zakupie pobrałem aplikacje Accubattery. Na kilka dni w celach czysto testowych. Po kilku ładowaniach sprawdzam ile wynosi moja rzeczywista pojemność bateri i okazalo się że zostało jej tylko 3200 mAh z 3400. Wydało mi się to dziwne. odinstalowałem aplikacje uważając że nie jest zbyt wiarygodna. Kilka dni temu zainstalowałem ją znowu żeby zobaczyć jak wyglada sytuacja bo odczułem, że telefon trzyma  gorzej. Okazało się, że rzeczywistej pojemności bateri pozostało tylko 2975 mAh. Instalowałem aplikacje kilkukrotnie i cały czas to samo. Czy to możliwe, że aż tyle pojemności mi "uciekło"? Zrobiłem test gdzie telefonu używałem przez prawie cały czas na Wi-Fi i wykręciłem 5 godzin i 21 minuty Sot, a łącznie wytrzymał 17 godzin i 40 minut. Na moim normalnym użytkowaniu kiedy rozładowuje go do 15 % wytrzymuje od 3 do 4 godzin Sot. 
Dodatkowo sprawdziłem napięcie na bateri w cpu-z i wynosi cały czas 4200 mV +- 100 mV. Czy to normalne?

Przejdź do rozwiązania
65 Odpowiedzi
mayk3l
Journeyman
Opcje
Czy na serwisie po wymianie baterii zmieniacie coś w sofcie?
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Procedura w serwisie jest zawsze taka. Jeśli zgalasza Pan w ramach wgwarancji na słabe trzymanie baterii, to technik najpierw weryfikuje co.jest przyczyną słabego trzymania baterii, dlatego wszystko jest resetowane. Jeśli oddaje Pan telefon odpłatnie, wtedy bateria zostaję wymieniona i nie jest ingerencja w żadne dane telefonu.
mayk3l
Journeyman
Opcje
Ok czyli rozumiem, że wymieniacie baterię i po wszystkim, a to oznacza że ja już nic więcej nie muszę robić. Dziękuję
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Dokładnie tak jest. Chyba że technik stwierdzi że przyczyną słabego trzymania nie jest bateria, dlatego proponuję wspomnieć że telefon był po zamoczeniu, chociaz i tak zostanie to pewnie wykryte.
Members_06hK2wF1
Apprentice
Opcje

Słaba żywotność baterii w Samsung members w diagnostyce to nic innego jak nabite cykle baterii. Telefon je zlicza i z czasem obniża pojemność programowo. Wymiana baterii z zużytej na nową daje efekt ale nie 100% jak po resecie cykli. Bodajże cykle są zliczane od modelu s6 i są zapisane w pamięci telefonu, ale osobiście tylko od modelu s8 wzwyż miałem z tym problem po wymianie. Resety, softy i kody *#0228# nic nie pomogą. Cykle może zresetować tylko autoryzowany serwis, logując się w jakimś programie samsunga i robi to (a przynajmniej powinien) po każdej wymianie baterii nawet jeśli komunikat się nie pojawia. Nie ma możliwości na ten moment samemu wymienić na oryginał i zresetować cykle żeby bateria trzymała tak jak powinna, a bez resetu cykli jest softowo tłumiona.

Kamil37
Explorer
Opcje
Celowy zabieg Samsunga, żeby serwis miał robotę. Ja się tak naciąłem po wymianie akumulatora i jak napisałem tu co o tym myślę, to jeden zaczął ze mnie idiotę robić, że to zabieg czysto informacyjny dla technika.
0 Like
Members_06hK2wF1
Apprentice
Opcje
Tu niby jest ktoś kto pracuje w autoryzowanym, a zdaje się nie znać tematu, albo udawać jakby nie wiedział o co chodzi jakby to była tajemnica handlowa. No chyba że nie kasują liczników to lipa a nie autoryzowany serwis. Prawda jest taka, że serwisuję telefony nieatoryzowanie, wymieniam baterie na oryginały w Samsungach i jeśli klient wraca z tym problemem że komunikat mu wyskakuje, albo słabo trzyma, to awaryjnie znam osobę z autoryzowanego i mi to odpłatnie kasuje. Nie otwiera telefonu, nie kasuje danych, nie wpisuje *#0228#, a podłącza do programu loguje się w programie Samsunga, klika reset i bateria magicznie nagle trzyma jak trzeba i znika komunikat. Tyle w temacie i jeśli ktoś z autoryzowanego mówi że jest inaczej, to albo nie wykonuje tego zgodnie z wytycznymi Samsunga w co ciężko mi uwierzyć, albo zwyczajnie gra głupa, bo firma Samsung tak każe
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Kamil37@Members_06hK2wF1, prawdopodobnie mówicie o @_Technik_, więc wolę wytłumaczyć, że nie jest on pracownikiem autoryzowanego serwisu Samsung, ani w ogóle pracownikiem Samsung. Ma własny serwis i moim prywatnym zdaniem ogromną wiedzę w temacie. @Kamil37, z Ciebie też nikt nie robił "idioty", pamiętam tamtą dyskusję i w bardzo spokojny i bezosobowy sposób zostało Ci wytłumaczone, jak proces wygląda.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. O czym Pan w ogóle pisze? Kasowanie licznika nie wpływa na żywotność baterii, tylko na wglad dla technika z serwisu. Samsung n wyświetla jak w przypadku Iphone że bateria jest nie oryginalna jej nie skasujemy programem. Na żywotność baterii ma wpływ wiele czynników jak zwarcia na płycie czy też aplikacje, dlatego.kasuje sie dane żeby wykluczyć najpierw wszystkie błędy.
Members_06hK2wF1
Apprentice
Opcje
Oczywiście że wpływa. Na taki komunikat nie pomoże ani soft ani kody. Samsung nie wyswietla że bateria jest nieoryginalna, o tym nie mówiłem. Wyświetla za to ten komunikat jak na screenie i wymiana na nówkę oryginał z service packa nic nie da, nadal będzie wyświetlał że bateria stara i skontaktuj się z samsungiem. I to nie tylko ten komunikat swieci, a również obniża po cichu jej pojemność. Nie chodzi tu o drenowanie baterii przez aplikacje, bo wiadomo że po resecie będzie dłużej trzymać, bo nie ma co zużywać prądu. Przykład: wymiana baterii w s8 plus, polepszyła trochę ale nie za wiele, bez żadnych resetów. Oddałem człowiekowi z autoryzowanego, zresetował cykle i magicznie telefon z 1 dnia zaczął trzymać 1.5 dnia. Mam nawet screeny z tego programu z autoryzowanego Samsunga, gdzie z lewej strony jest pokazana ilość cykli przed inicjalizacją, a z prawej strony po inicjalizacji gdzie już jest ich 0. Może "inicjalizacja" w tym przypadku robi coś więcej niż tylko kasowanie cykli, ale w tym wypadku końcowo efekt jest taki sam. 0 cykli, bateria trzyma. Na necie nie idzie tego znaleźć, ale nie będę wstawiał, bo nie chce komuś narobić problemów jeśli to jest tajemnica. Nie chce się tu wykłócać, mam info z pierwszej ręki, a jeśli mi nie wierzycie drodzy serwisanci to sobie kliknijcie w lupke na chyba największej grupce z serwisantami na fb o ile jesteście zapisani i wyszukajcie, temat jest powszechny. U autoryzowanego serwisu wchodząc z ulicy nawet nie ma co pytać, oni nawet probują zrobić idiotę z człowieka i wmówić że przykładowo muszą wymienić cały wyświetlacz kiedy potrzebowałem żeby mi zrobili tylko kalibrację czytnika linii kiedy wyskoczył błąd po wymianie na oryginalny oczywiście i zapierali się że nie robią takich rzeczy. A kończąc, to akurat wcale mnie nie dziwi to. Możliwe że dla ich własnego bezpieczeństwa zrobili coś takiego zeby nie było powtórki jak z note 7received_447296177336120_1000014118_1687346553.jpg
0 Like