Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uciekająca pojemność baterii

(Temat utworzony: 16-08-2019 09:22 PM)
45664 Wyświetlenia
Astronaut
Apprentice
Opcje

Cześć

Posiadam Samsunga Galaxy S10 i bardzo niepokoi mnie moja bateria. Telefon kupiłem na poczatku maja. Kilka tygodni po zakupie pobrałem aplikacje Accubattery. Na kilka dni w celach czysto testowych. Po kilku ładowaniach sprawdzam ile wynosi moja rzeczywista pojemność bateri i okazalo się że zostało jej tylko 3200 mAh z 3400. Wydało mi się to dziwne. odinstalowałem aplikacje uważając że nie jest zbyt wiarygodna. Kilka dni temu zainstalowałem ją znowu żeby zobaczyć jak wyglada sytuacja bo odczułem, że telefon trzyma  gorzej. Okazało się, że rzeczywistej pojemności bateri pozostało tylko 2975 mAh. Instalowałem aplikacje kilkukrotnie i cały czas to samo. Czy to możliwe, że aż tyle pojemności mi "uciekło"? Zrobiłem test gdzie telefonu używałem przez prawie cały czas na Wi-Fi i wykręciłem 5 godzin i 21 minuty Sot, a łącznie wytrzymał 17 godzin i 40 minut. Na moim normalnym użytkowaniu kiedy rozładowuje go do 15 % wytrzymuje od 3 do 4 godzin Sot. 
Dodatkowo sprawdziłem napięcie na bateri w cpu-z i wynosi cały czas 4200 mV +- 100 mV. Czy to normalne?

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Astronaut  A jak wygłąda z poziomu telefonu bez instalowania aplikacji lub użycie kodu *#0228#

Screenshot_20190816-230634_Settings.jpg

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

65 Odpowiedzi
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Astronaut  A jak wygłąda z poziomu telefonu bez instalowania aplikacji lub użycie kodu *#0228#

Screenshot_20190816-230634_Settings.jpg

Astronaut
Apprentice
Opcje

Z poziomu telefonu i tego kodu wygląda to tak.

I tutaj to napięcie już jest niższe ale czy to dużo lepiej? Screenshot_20190816-231932_Settings.jpg

Screenshot_20190816-231821_DeviceKeystring.jpg

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Astronaut  Nic się nie dzieje bateria sprawna zero problemu możesz po pełnym naładowaniu użyć kodu który Ci podałem i kliknąć na Quick start zostanie zresetowana bateria będzie czarny ekran a wybudzasz go klawiszem Power 

Astronaut
Apprentice
Opcje
No to super, dziękuję. Zrobię tak po następnym ładowaniu. A jeśli chodzi o tą pojemność też mam się nie przejmować? Bo może aplikacja jest mało wiarygodna, ale jednak kiedyś pokazało te 3200 a teraz tylko 2975 mAh
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Astronaut  Nie wszystkie apki są wiarygodne ale myśle to co  Ci podałem rozwiąże twój problem trochę ci spadnie poziom naładwania ale się tym nie przejmuj.

0 Like
Astronaut
Apprentice
Opcje

Rozumiem. Dziękuję więc bardzo za pomoc :smiling-face:

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Jeżeli chodzi o aplikację do pomiaru pojemności baterii, to nie są one zbyt wiarygodne. Na przykład taką informację pokazywała aplikacja Phone Info po pierwszym ładowaniu nowego telefonu.

bat2.jpg.3cd19d847bc71c86219e5a6d3d6e7837.jpg

Stan baterii można też sprawdzić za pomocą aplikacji Samsung Members.

Samsungs Members --> Pomoc --> Interaktywne testy --> Bateria

smb.jpg

Astronaut
Apprentice
Opcje
Skoro po pierwszym ładowaniu pokazuje coś takiego to rzeczywiście coś jest nie tak.
Sprawdziłem w Samsung members i wsystko jest w porządku
Przemuś
Pathfinder
Opcje

Hej,

nasunęło mi się kilka pytań związanych z poleconą tu metodą kalibracji baterii:

W jakich przypadkach zaleca się/ warto skorzystać z tej metody kalibracji baterii i czy w każdej sytuacji przyniesie ona poprawę a przynajmniej nie pogorszy sytuacji (jeśli jej przeprowadzenie było niezasadne)?

Czy przywrócenie ustawień domyślnych telefonu powoduje też zresetowanie danych tego układu kalibracji?

Rozumiem, że to procedura serwisowa więc jej użycie jest zasadne w ściśle określonych sytuacjach i w odpowiedni sposób. Wszak na ekranie pojawia się ostrzeżenie:

*Warning*

Fuelgauge will be reset, causing battery capacity to be inaccurate. Do NOT use it unless it is written in your test procedure.

Czy serwisy po wymianie baterii na nową muszą zresetować pamięć tego układu (wykonać kalibrację)? Czy rzeczywiście przeprowadza się ją jednorazowo i tylko po pełnym naładowaniu baterii?

Z góry dzięki za rozwianie wszystkich moich wątpliwości. Chcę ten temat po prostu dobrze zrozumieć i mieć pewność, że nie pogorszę tym parametrów pracy telefonu.

Dobroci
Przem
0 Like