Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

S20 fe ustawienie aparatu/ 9:16, 3:4

(Temat utworzony: 25-09-2021 08:22 AM)
16281 Wyświetlenia
bartek34
Explorer
Opcje
Witam. Pomoże ktoś? Jak ustawić aparat żeby wychodziły najlepsze zdjęcia? Czy format ustawić 9:16 czy 3:4 a może jakiś inny? Oryginalnie miałem ustawione 3:4. Chodzi o główny aparat 
0 Like
16 Odpowiedzi
szuwar1978
Voyager
Opcje
Ja mam ustawione 9:16 dlatego że jak wyświetlam zdjęcia na TV to są na całym ekranie.
0 Like
Zbigolek
Samsung Members Star ★
Opcje
Zdjęcia najlepiej robić w poziomie, czyli odpowiednio będzie to 16:9 i 4:3. 16:9 daje większe pole widzenia, ale przez to trudniej skupić się na jednym szczególe. Zdjęcia zrobione w 16:9 dobrze prezentują się na telewizorach panoramicznych. 4:3 zapewnia lepsze skupienie. Tutaj wszystko zależy od celu, jaki założył sobie fotografujący. Jeżeli chcesz pokazać szerszy kadr, więcej szczegółów na zdjęciu, to wybierz 16:9, Jeżeli zależy ci, aby artystycznie pokazać jakiś szczegół w otoczeniu, to wybierz 4:3.

bartek34
Explorer
Opcje
A ogólnie coś przestawiać w aparacie żeby zdjęcia wychodzily lepiej w automacie czy tak jak jest oryginalnie jest dobrze ?
0 Like
Zbigolek
Samsung Members Star ★
Opcje
W przypadku przeciętnego użytkownika ustawienia domyślne są wystarczające i zapewniają wysoką jakość zdjęć. Artyści mogą używać trybu pro, gdzie mają wpływ na ISO, przesłonę, balans bieli itd.

bartek34
Explorer
Opcje
Ale to już trzeba mieć pojecie i wiedzę jak to ustawiać
0 Like
Zbigolek
Samsung Members Star ★
Opcje
Dokładnie, tryb pro jest dla bardziej zaawansowanych.

patyczak
Black Belt 
Opcje
Najlepiej zrób sobie 2 zdjęcia, tej samej sceny, jedno w formacie 3:4, a drugie 16:9 i zobacz, jak się prezentują na TV. Z doświadczenia wiem, że każde zdjęcie wyświetlane na ekranie smartfona będzie piękne, obojętnie w jakim formacie i jakim obiektywem je zrobisz. Ale na dużym ekranie, różnice są bardzo duże na korzyść formatu 3:4 i głównego aparatu. Sprawdź, ustawienia zawsze możesz zmienić.
0 Like
bartek34
Explorer
Opcje
Słyszałem właśnie ze 3:4 nie wyświetla na całym dużym ekranie
0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
No nie, ale pytasz o jakość. 3:4- lepsza jakość
16:9- gorsza jakość
0 Like