Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Tryb oszczędzania energii/ładowanie

(Temat utworzony: 25-09-2021 08:20 AM)
2583 Wyświetlenia
bartek34
Explorer
Opcje
Witam. Chciałbym  się dowiedzieć czy używanie telefonu z włączonym trybem oszczędzania psuje, bardziej zużywa baterie? Jakie są negatywne skutki? Oraz czy ładowanie temefonu np od 40 do 60 procent jest szkodliwe dla baterii czy nie wypływa to na nią negatywnie? Niestety bateria to porażka w s20fe 4h na ekranie 
0 Like
9 Odpowiedzi
Zbigolek
Samsung Members Star ★
Opcje
Tryb oszczędzania baterii automatycznie zapobiega nadmiernemu zużyciu energii przez nieużywane aplikacje działające w tle. Tryb ten nie niszczy baterii.
W wymienionym przez Ciebie przedziale jak najbardziej można ładować baterię. Nie powinno się doprowadzać do jej całkowitego rozładowania.
https://www.samsung.com/pl/support/mobile-devices/jak-zoptymalizowac-zywotnosc-baterii-na-smartfonie...

analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Tryb oszczędzania energii jest konfigurowalny więc on tak naprawdę sprowadza się do włączenia lub wyłączenia pewnych rzeczy typu AOD albo ograniczenie pracy procesora o ileś procent i to pomaga w przedłużeniu pracy baterii. Co do poziomu naładowania baterii o jakim mówisz, czyli zakres 40 do 60 procent to jest optimum dla baterii. Ja osobiście jestem zdania, że o baterię należy dbać poprzez stosowanie trybu oszczędzania, nie rozładowywać do końca i nie ładować po kilka minut aby tylko telefon mieć w ręku ale nic nie jest wieczne i taka bateria też. Tryb oszczędzania skonfigurować wg własnych upodobań, baterię starać się ładować gdy poziom spadnie do 15procent i ładować do pełna, po czym odłączać ładowarkę. Nie zawsze tak się da ale przynajmniej starać się żeby tak było najczęściej.
0 Like
bartek34
Explorer
Opcje
Ja ładuje 20-85. Z tego co wiem nie powinno się ładować do 100 . Telefon trzyma 4h na ekranie więc mało dlatego chce włączyć sobie tryb oszczędzania a czasami jest tak że wracam do domu mam 30% i za 30 min muszę wyjść to podpinam żeby trochę naładować i dlatego pytam czy takie coś nie wypływa negatywnie na baterie
0 Like
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Efektu pamięci nie mają dzisiejsze baterie więc teoretycznie nic zlego nie powinno się stać.
0 Like
Aro17
Voyager
Opcje
W trybie oszczędnym wyłączone są pewne funkcje. Nie wpływa to wcale na baterie. Ja ładuje swój do 100, czasem zostawiam na noc. Elektronika dba o to by wszystko działało jak należy
0 Like
Zbigolek
Samsung Members Star ★
Opcje
Nie powinno się ładować telefonu przez całą noc. Powoduje to tzw. „stres baterii”. Oczywiście, gdy akumulator osiągnie poziom 100% naładowania, system odcina zasilanie, ale po chwili, gdy bateria odrobinę się rozładuje – znów zaczyna ładować. Nie powoduje to jej przeładowania, gdyż smartfony są na tyle inteligentne, że potrafią zarządzać energią. Efektem ubocznym jest jednak wydzielanie ciepła, które w większych dawkach i częstotliwości może być szkodliwe dla akumulatora.

0 Like
Aro17
Voyager
Opcje
Nie zauważyłem by po nocy bateria była chociaż ciepla (na ladowarce). Nie wspomniałem, ale mam od ponad roku M21. A tzw. "problem" czy ładować do 100 i jak ładowac to istniał w czasie wcześniejszych wersji baterii. Wydaje się, że bardziej szkodliwe jest rozładowanie do zera, ale czym różni się rozładowanie do zera od ręcznego wyłączenia sprzętu? Inteligente rozwiązania dziś dbają o to by sprzęt działał jak należy. Błędów można wypatrywać w oprogramowaniu i tyle
0 Like
Aro17
Voyager
Opcje
Akumulator naszego telefonu, zwany powszechnie baterią, bardzo tego nie lubi rozładowania do zeta. Dlatego nie czekaj, aż pojawią się ostrzeżenia o niskim poziomie naładowania. Jeśli wskaźnik pokazuje mniej niż 40 proc., warto podłączyć ładowarkę. Całkowicie wyładowana bateria może ulec trwałemu uszkodzeniu ale nie musi. Każdy z nas o to już chyba zadba. Telefon wyłączy się automatycznie, zanim to nastąpi, dlatego nie próbuj go wtedy włączać, by „wycisnąć” resztki energii z akumulatora.
0 Like
Aro17
Voyager
Opcje

Współczesne akumulatory litowo-jonowe nie mają tzw. efektu pamięci. W związku z tym podładowywanie co jakiś czas nie szkodzi im, a może wręcz pomóc. Najlepiej jest osiągnąć poziom naładowania rzędu 80–90 proc. Oczywiście jeśli przewidujemy, że to nie wystarczy, lepiej naładować baterię do pełna, niż potem patrzeć na czarny ekran.  

Popularny mit krążący m.in. w internecie głosi, że jeśli już naładujemy telefon do 100, należy odłączyć urządzenie od ładowarki. Tymczasem taka sytuacja nie jest wcale niekorzystna dla baterii. Współczesne telefony są wyposażone w układy elektroniczne, które nie dopuszczają do nadmiernego jej obciążenia. Dlatego możesz zostawić telefon podłączony do ładowarki przez wiele godzin i nie obawiać się, że wywoła to „stres” akumulatora.  

0 Like