Czas pracy zależy od wielu czynników, podaję moim zdaniem najbardziej istotne w tym modelu:
Wyświetlacz, amoled jest prądożerny, jasność i tryb pracy ekranu. Tryb ciemny znacząco ogranicza pobór energii gdyż ciemne lub mniej jasne pixele mniej pobierają energii w technologii amoled. Odświeżanie ekranu jest moim zdaniem mniej istotne niż tryb ciemny.
5G generalnie jest prądożerne dla uzyskania wysokiej wydajności - sprawdź czy wyłączenie pomaga. Jednemu użytkownikowi ponoć pomogło.
Nie mam porównania z 5G bo mam model LTE ale z tym samym CPU.
Oszczędzanie energii / uśpienie wszystkich niepotrzebnych aplikacji działających w tle. Nie wszystkich potrzebujemy, warto więc listę przejrzeć i głęboko uśpić te które nie potrzebują nic robić gdy nie mamy ich na ekranie.
GPS, czy jest włączony?
Yanosik, skanuje bluetooth, znany problem, warto głęboko uśpić.
Czas pracy jest zależny od rodzaju aplikacji. Gry z bardzo wymagającą grafiką naturalnie wymagają więcej energii niż przeglądarka gdzie przykładowo tylko czytamy tekst.
Aparat z tego co zauważyłem jest również prądożerny w tym modelu.
Ciężko porównywać wyniki ale przy lekkim przeglądaniu internetu w trybie ciemnym, niewielkiej jasności powinno dać się uzyskać z 8h-10h pracy na ekranie. Bez trybu oszczędzania energii.
Ostatnia sugestia to przejrzenie ustawień baterii z Pielęgnacji urządzenia. I np. wyłączenie rozszerzonego przetwarzania we wszystkich aplikacjach innych niż gry.