19-04-2020 05:11 PM
Witam forumowiczów,
mam taki - mam nadzieję typowy - problem związany z funkcjonowaniem radia bolero Skoda Octavia III, bluetooth i funkcji telefonu. Telefon (S9) jest sparowany elegancko, kontakty, ostatnie wybierane numery itp., natomiast w żaden sposób nie mogę zadzwonić, w sensie wybrać numeru. Ani z kierownicy ani z ekranu. Pojawia się komunikat: "Nawiązanie połączenia nie powiodło się. Wystąpił błąd". Tylko nie jest napisane jaki 🙂 Co dziwne do mnie można się dodzwonić i normalnie odbieram na głośnomówiącym. Co jeszcze dziwniejsze, jak wezmę telefon do ręki i wybieram z telefonu, to normalnie dźwięk leci przez głośnomówiący. No ale nie o to chodzi przecież. Próbowałem parować inny telefon A20e - jest ok, bez problemu wybieram numery itp. Żeby było jeszcze ciekawiej, to przy podłączeniu przez Android Auto, ta sama historia, z tym że tam nic się nie pokazuje, po prostu ekran dotykowy nie reaguje (z ekranem jest wszystko ok, BTW). Oczywiście próbowałem parować od początku, nic nie pomaga. Mam wrażenie, że problemy pojawiły się po aktualizacji do Android 10.
Może ktoś, coś...
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
23-04-2020 11:20 PM
Google potwierdziło błąd w aplikacji Android Auto. Choć nie podali co było powodem błędów. Obiecali również aktualizację aplikacji naprawiającą błędy.
Trzeba więc wypatrywać aktualizacji w sklepie lub sprawdzać funkcjonalność po aktualizacji sytemu przez producenta, ponieważ nie przekazana informacji w jaki sposób ma być ta aktualizacja udostępniona.
23-04-2020 08:59 AM
Gdzie masz zapisane kontakty, w pamięci telefonu? na konie Google? na karcie SIM? Pokombinuj z tymki kontaktami i daj znać!
23-04-2020 10:33 AM
Gdzieś wyczytałem, że trzeba przy Dual sim wskazać konkretną kartę dla połączeń. Co prawda S9 nie ma opcji "ustaw domyślną kartę SIM", więc na sztywno wskazałem dla połączeń jedną kartę czyli prywatną. I zadziałało. Jedyny problem to taki, że dzwoniąc połączenia są wybierane tylko z jednej karty - tej wskazanej dla połączeń. Czyli dzwoniąc służbowo to i tak będzie z prywatnej karty....
Aha, kontakty mam zdublowane na Google.
23-04-2020 11:20 PM
Google potwierdziło błąd w aplikacji Android Auto. Choć nie podali co było powodem błędów. Obiecali również aktualizację aplikacji naprawiającą błędy.
Trzeba więc wypatrywać aktualizacji w sklepie lub sprawdzać funkcjonalność po aktualizacji sytemu przez producenta, ponieważ nie przekazana informacji w jaki sposób ma być ta aktualizacja udostępniona.