Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak działa adaptacyjne oszczędzanie energii i czy warto mieć to włączone na stałe?

(Temat utworzony: 26-12-2019 12:34 AM)
16304 Wyświetlenia
Przemuś
Pathfinder
Opcje

Mam pytanie dot. opcji adaptacyjnego oszczędzania energii. 

Ustawiony przeze mnie jako domyślny tryb zasilania to Optymalizacja. Po zaznaczeniu dodatkowej opcji Adaptacyjnego oszczędzania energii, telefon od czasu do czasu przełącza się automatycznie w tryb Średnie oszczędzanie energii. Nie wiem wg jakiego klucza to następuje i jak często w ciągu doby się to dzieje, bo nie jestem w stanie "złapać" momentu (czy też okoliczności) zmiany tego trybu a zastanawia mnie to bardzo. Jeśli dobrze rozumiem sens działania tej opcji adaptacyjnego oszczędzania energii to powinna ona przełączać tryb optymalny na oszczędny w sytuacji, kiedy telefon nie jest w użyciu lub kiedy nie jest konieczna jego optymalna (nomen omen) wydajność.

Dlaczego zatem telefon pozostaje w trybie średniego oszczędzania energii w sytuacji, w której np. włączona jest nawigacja Google Maps wraz z Yanosikiem a w trakcie prowadzona jest jeszcze rozmowa głosowa w trybie głośnomówiącym?

Czy warto tę opcję adaptacyjnego oszczędzania energii "zafajkować" na stałe mając nadzieję, że dzięki temu telefon będzie działał dłużej. Swoją drogę ciekawe jak bardzo to wpływa na oszczędność energii i o ile (jeśli w ogóle) przedłuża działanie telefonu w cyklu rozładowania.

Dobroci
Przem
Basement7
Pathfinder
Opcje
Od napisania posta tutaj jadę na wyłączonej baterii adaptacyjnej i generalnie większej różnicy nie widzę. Ciężko to wyczuć takie wahania bo każdego dnia używa się telefonu trochę inaczej.
Rzadko ładuje do 100% ale na wyłączonej zrobiłem sot 8h10min a na włączonej 7h45min. To takie rekordy przy około 80% na wifi i 20% LTE. Mierzone od 100% do 15% naładowania.
kuuuucyk
Journeyman
Opcje
Cześć 
Mam taki problem. Włączam praktycznie codziennie adaptacyjne oszczedzanie energii w ustawieniach, bo jest ono wyłączane notorycznie. Czy to może byc wina moich procedur lub trybów? Czy to problem w oprogramowaniu?

image

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@kuuuucyk, Korzystasz z procedury lub trybu, która włącza lub wyłącza tryb oszczędzania energii ? Każdorazowe wł./wył. oszczędzania energii dezaktywuje funkcję adaptacyjnego oszczędzania energii.

kuuuucyk
Journeyman
Opcje
Sprawdziłem procedury i nic nie znalazłem, kiedy zauważyłem że mam procedure ładowanie, która włącza mi AOD podczas ładowania. Było tam tez zaznaczone wyłącz oszczędzanie energii. Czyli to pewnie była przyczyna.
miroON
Big Cheese
Opcje
nwm jaki sens ma włączenie AOD tez kiedys przyznam się używałem tej funkcji ale po zapoznaniu się z wieloma komentarzami i opiniami na ten temat wyłączyłem gdyż nie spełniała ona swej roli a drenowało w niewielkim stopniu baterie. Być może ma jakieś swoje cechy niezauważalne ale jest ona w coraz mniejszym stopniu używana..no ale każdy rb co lubi ..to yno moje zdanie i tych od których te opinie tu podaję
0 Like
kuuuucyk
Journeyman
Opcje
No ja lubię po prostu widzieć stan baterii czy powiadomień jak ładuje się telefon
alunia1810
Pioneer
Opcje
Co to znaczy? Co zrobić żeby to włączyć? 

image

Mr_bober
Student
Opcje
W ustawieniach oszczędzania baterii musisz wyłączyć ostatnią opcje czyli "ogranicz aplikacje i ekran startowy"
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@alunia1810, Musisz odznaczyć poniższą pozycję

Screenshot_20240105_153156_Device care.jpg

Mr_bober
Student
Opcje
Jak ta opcja jest wyłączona to adaptacyjne oszczędzanie energii powinno dać się włączyć