Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak działa adaptacyjne oszczędzanie energii i czy warto mieć to włączone na stałe?

(Temat utworzony: 26-12-2019 12:34 AM)
16322 Wyświetlenia
Przemuś
Pathfinder
Opcje

Mam pytanie dot. opcji adaptacyjnego oszczędzania energii. 

Ustawiony przeze mnie jako domyślny tryb zasilania to Optymalizacja. Po zaznaczeniu dodatkowej opcji Adaptacyjnego oszczędzania energii, telefon od czasu do czasu przełącza się automatycznie w tryb Średnie oszczędzanie energii. Nie wiem wg jakiego klucza to następuje i jak często w ciągu doby się to dzieje, bo nie jestem w stanie "złapać" momentu (czy też okoliczności) zmiany tego trybu a zastanawia mnie to bardzo. Jeśli dobrze rozumiem sens działania tej opcji adaptacyjnego oszczędzania energii to powinna ona przełączać tryb optymalny na oszczędny w sytuacji, kiedy telefon nie jest w użyciu lub kiedy nie jest konieczna jego optymalna (nomen omen) wydajność.

Dlaczego zatem telefon pozostaje w trybie średniego oszczędzania energii w sytuacji, w której np. włączona jest nawigacja Google Maps wraz z Yanosikiem a w trakcie prowadzona jest jeszcze rozmowa głosowa w trybie głośnomówiącym?

Czy warto tę opcję adaptacyjnego oszczędzania energii "zafajkować" na stałe mając nadzieję, że dzięki temu telefon będzie działał dłużej. Swoją drogę ciekawe jak bardzo to wpływa na oszczędność energii i o ile (jeśli w ogóle) przedłuża działanie telefonu w cyklu rozładowania.

Dobroci
Przem
38 Odpowiedzi
Opcje
@alunia1810 Jak opcja oszczędzanie energii jest włączona to nie działa. Musisz ją wyłączyć.
0 Like
Mona450
Explorer
Opcje
Cześć mam pytanie chciałam się dowiedzieć Co to takiego, ta bateria Adaptacyjna, I czy należy te funkcje wyłączyć???
0 Like
tmykrk
Voyager
Opcje
Mam to włączone w smartwatch 5 pro. W porównaniu do podobnego sprzętu, też Samsunga, ja ładuję znacząco rzadziej mimo takiego samego stylu używania: raz na 3 - 4 dni w porównaniu do 2 dni bez adaptacyjnej.
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje

Bateria Adaptacyjna, to funkcja, która ma na celu dostosować baterię/urządzenie do naszego użytkowania, tak aby móc wydłużyć nasz czas pracy na baterii.

Wielokrotnie ta funkcja optymalizuje zuużycie aplikacji w tle w celu wydłużenia czasu pracy na baterii co może być niekomfortowe dla tych którzy chcą zachować aplikacje w RAM.

Funkcja baterii adaptacyjnej docelowo ma wydłużyć czas pracy na baterii naszego urządzenia, ale wielokrotnie go skróca. Tutaj polecam sobie zobaczyć czy ona realnie przynosi dłuższy czas pracy na baterii, a jeśli nie, to ją wyłączyć.

Nie wiem jakie jest twoje urządzenie, ale znacznie lepszą opcją jest Tryb Lekki, który ogranicza maksymalną moc procesora i realnie potrafi polepszyć czas pracy urządzenia.

Mona450
Explorer
Opcje
Samsung Galaxy A51
0 Like
PablitoOooo
Pioneer
Opcje
Mogę prosić o naświetlenie zasadzi działania tej opcji ? Mam ja włączona i faktycznie przez kilka dni nic się nie zmieniało, a dziś zauważyłem że zaskoczył suwak trybu Oszczędzania energii (domyślnie wyłączenie 5G, wyłączenie AOL,ograniczenie procesora do 70% i podświetlania o 10%). Zorientowała się rano jak zauważyłem że AOL nie działa po puknięciu w ekran (korzystam zawsze z opcji puknięcia w ekran , a nie stałego wyswietlania). Widać też że tel przełączył odświeżanie na 60Hz i animacje czasami bardziej klatkują szczególnie po wybudzeniu tel. 

image

image

Jak ta funkcja działa jak już się automatycznie właczy to Oszczędzanie? Ono już zostaję aktywne na stałe jak automat je włączy czy są jakieś reguły tego trybu adaptacji kiedy telefon sam wyłącza tą opcję Oszczędzania? 
PablitoOooo
Pioneer
Opcje
Ogólnie jestem trochę niemiło zaskoczony bo telefon pokazuje mi że pełne naładowanie starcza na 1dzien i ok. 7godzin pracy. Tak wiem, że to Exynos i że w ogóle fuj, ale ni zrażalem się, ponieważ w Note 10 Lite też miałem Exynosa z S9tki i telefon trzymał okey. A korzystałem ponad 3 lata z niego. Bateria miała dokładnie tą samą pojemność co S23FE czyli 4500mAh. Nie potrzebuję super wydajności na codzień jak wszystkie flagowce dlatego procesor z poprzedniego flagowca mi nie przeszkadza. Na moje użytkowanie jest szybko i nie mam uwag. Dla mnie ważny jest ekran , 6'1 cała z S23 jest nie do przyjęcia, a dopłata prawie 2 tys do S23+ była na moje używanie niezasadna mimo że mocno się zastanawiałem. Czy ktoś kto ma S23FE może podać ile jego telefon raportuje czasu pracy przy 100% naładowania? Korzystam z niego obecnie od kilkunastu minut i już poleciało 2% w dół. Spodziewałem się że jednak trochę dłużej ta bateria będzie trzymała mimo Exynosa. Screenshot_20240308_195709_Device care_1000013254_1709924229.png
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@PablitoOooo  Dzień Dobry

Jest bardzo przydatny tryb zarządzania energią  Telefon monitoruje twoje nawyki i dostosowuje się do twojego użytkowania. Jeśli rzadko korzystasz z danej aplikacji, może ją przenieść do trybu oszczędzania. Uczy się wzorców użytkowania.  Jeżeli będzie potrzeba włączy oszczędzanie energii i może też wyłączyć.

Czy warto mieć tę opcję aktywną? To zależy od twoich preferencji. Jeśli zależy ci na dłuższym czasie pracy baterii, warto ją włączyć. Jednak pamiętaj, że tryb oszczędzania może ograniczać pewne funkcje telefonu.

PablitoOooo
Pioneer
Opcje
Mnie włączenie tego trybu Oszczędzania daje zaledwie może 2-3h na liczniku w sekcji Bateria. Ale czuć już spowolninie i skoki animacji przez ograniczenie procesora. Kurcze fajnie było by jakby inni posiadacze S23FE wrzucili info ile ich egzemplarze bez tych trybów Oszczędzania pokazują orintacyjnego czasu pracy.

5G mam wyłączone na stałe, tzn w ustawieniach sieci mam dozwolone tylko LTE/3G/2G , AOD zawsze tylko w trybie widoczności po puknieciu w ekran , odświeżanie ekranu na adaptacyjne.
Aplikacje w tle zamykam na bieżąco zawsze i ogólnie jest lipa straszna.
0 Like