26-12-2019 12:34 AM
Mam pytanie dot. opcji adaptacyjnego oszczędzania energii.
Ustawiony przeze mnie jako domyślny tryb zasilania to Optymalizacja. Po zaznaczeniu dodatkowej opcji Adaptacyjnego oszczędzania energii, telefon od czasu do czasu przełącza się automatycznie w tryb Średnie oszczędzanie energii. Nie wiem wg jakiego klucza to następuje i jak często w ciągu doby się to dzieje, bo nie jestem w stanie "złapać" momentu (czy też okoliczności) zmiany tego trybu a zastanawia mnie to bardzo. Jeśli dobrze rozumiem sens działania tej opcji adaptacyjnego oszczędzania energii to powinna ona przełączać tryb optymalny na oszczędny w sytuacji, kiedy telefon nie jest w użyciu lub kiedy nie jest konieczna jego optymalna (nomen omen) wydajność.
Dlaczego zatem telefon pozostaje w trybie średniego oszczędzania energii w sytuacji, w której np. włączona jest nawigacja Google Maps wraz z Yanosikiem a w trakcie prowadzona jest jeszcze rozmowa głosowa w trybie głośnomówiącym?
Czy warto tę opcję adaptacyjnego oszczędzania energii "zafajkować" na stałe mając nadzieję, że dzięki temu telefon będzie działał dłużej. Swoją drogę ciekawe jak bardzo to wpływa na oszczędność energii i o ile (jeśli w ogóle) przedłuża działanie telefonu w cyklu rozładowania.
05-01-2024 07:05 PM — edytowano 05-01-2024 07:06 PM
23-01-2024 10:55 PM
23-01-2024 11:32 PM
23-01-2024 11:37 PM
Bateria Adaptacyjna, to funkcja, która ma na celu dostosować baterię/urządzenie do naszego użytkowania, tak aby móc wydłużyć nasz czas pracy na baterii.
Wielokrotnie ta funkcja optymalizuje zuużycie aplikacji w tle w celu wydłużenia czasu pracy na baterii co może być niekomfortowe dla tych którzy chcą zachować aplikacje w RAM.
Funkcja baterii adaptacyjnej docelowo ma wydłużyć czas pracy na baterii naszego urządzenia, ale wielokrotnie go skróca. Tutaj polecam sobie zobaczyć czy ona realnie przynosi dłuższy czas pracy na baterii, a jeśli nie, to ją wyłączyć.
Nie wiem jakie jest twoje urządzenie, ale znacznie lepszą opcją jest Tryb Lekki, który ogranicza maksymalną moc procesora i realnie potrafi polepszyć czas pracy urządzenia.
24-01-2024 12:02 AM
08-03-2024 04:07 PM
08-03-2024 08:05 PM
08-03-2024 08:41 PM
@PablitoOooo Dzień Dobry
Jest bardzo przydatny tryb zarządzania energią Telefon monitoruje twoje nawyki i dostosowuje się do twojego użytkowania. Jeśli rzadko korzystasz z danej aplikacji, może ją przenieść do trybu oszczędzania. Uczy się wzorców użytkowania. Jeżeli będzie potrzeba włączy oszczędzanie energii i może też wyłączyć.
Czy warto mieć tę opcję aktywną? To zależy od twoich preferencji. Jeśli zależy ci na dłuższym czasie pracy baterii, warto ją włączyć. Jednak pamiętaj, że tryb oszczędzania może ograniczać pewne funkcje telefonu.
08-03-2024 09:09 PM — edytowano 08-03-2024 09:17 PM