26-12-2019 12:34 AM
Mam pytanie dot. opcji adaptacyjnego oszczędzania energii.
Ustawiony przeze mnie jako domyślny tryb zasilania to Optymalizacja. Po zaznaczeniu dodatkowej opcji Adaptacyjnego oszczędzania energii, telefon od czasu do czasu przełącza się automatycznie w tryb Średnie oszczędzanie energii. Nie wiem wg jakiego klucza to następuje i jak często w ciągu doby się to dzieje, bo nie jestem w stanie "złapać" momentu (czy też okoliczności) zmiany tego trybu a zastanawia mnie to bardzo. Jeśli dobrze rozumiem sens działania tej opcji adaptacyjnego oszczędzania energii to powinna ona przełączać tryb optymalny na oszczędny w sytuacji, kiedy telefon nie jest w użyciu lub kiedy nie jest konieczna jego optymalna (nomen omen) wydajność.
Dlaczego zatem telefon pozostaje w trybie średniego oszczędzania energii w sytuacji, w której np. włączona jest nawigacja Google Maps wraz z Yanosikiem a w trakcie prowadzona jest jeszcze rozmowa głosowa w trybie głośnomówiącym?
Czy warto tę opcję adaptacyjnego oszczędzania energii "zafajkować" na stałe mając nadzieję, że dzięki temu telefon będzie działał dłużej. Swoją drogę ciekawe jak bardzo to wpływa na oszczędność energii i o ile (jeśli w ogóle) przedłuża działanie telefonu w cyklu rozładowania.
26-12-2019 07:05 AM
@Przemuś Jak działa adaptacyjne oszczędzanie energii
Na podstawie uczenia maszynowego na urządzeniu określa, jak często używasz wszystkich aplikacji w telefonie. Korzysta z tych informacji, aby umieścić każdą z aplikacji w jednym z pięciu „segmentów”. Są aktywne dla aplikacji, z których obecnie korzystasz, lub aplikacji, które aktywnie uruchamiają proces, takich jak pobieranie pliku, Zestaw roboczy dla aplikacji, których często używasz, ale obecnie nie używasz, Często dla aplikacji używanych regularnie, ale nie codziennie, Rzadko dla aplikacji, z których prawie nie korzystasz, a nigdy dla tych, których nigdy nie otwierasz.
26-12-2019 11:05 AM
26-12-2019 11:21 AM
26-12-2019 11:26 AM
Każdy z tych segmentów jest powiązany z zestawem zasad oszczędzania baterii narzuconych przez sam system Android
@Przemuś Jak chcesz, poczytać więcej mogę Ci wysłać linka na PW ?
26-12-2019 11:40 AM
26-12-2019 11:54 AM
@Przemuś Już wysłane miłego czytania
26-12-2019 02:30 PM
@Przemuś, w instrukcji użytkownika znajduje się wyłącznie następująca krótka informacja:
Istnieje możliwość ustawienia urządzenia tak, aby automatycznie włączało tryb oszczędności energii w oparciu o wzorce wykorzystywania urządzenia oraz poziomu naładowania baterii. Dotknij Tryb zasilania i dotknij przełącznika Adaptacyjne oszczędzan. energii, aby włączyć tę funkcję. Urządzenie włączy tryb oszczędzania energii w oparciu o sytuację, aby wydłużyć czas korzystania z baterii.
10-10-2020 01:45 PM — edytowano 10-10-2020 01:45 PM
Okej, teoria teorią. Mnie najbardziej interesuje jakie niedogodności może powodować włączenie tego trybu? Czy może przestać mi synchronizować pocztę gmail? nie odbierać w czasie rzeczywistym wiadomości ms teams bądź messengera, przestać pobierać pocztę z outlooka, nie aktualizować aplikacji pogodowej? Ewentualnie jakieś inne?
Macie jakieś obserwacje? Z góry dziękuję
10-10-2020 08:48 PM
Nie korzystam z tej opcji, ale jej włączenie spowoduje automatyczną zmianę trybu zasilania na podstawie wzorców użycia. Jeżeli tryb zostanie zmieniony na średnie oszczędzanie energii to w aplikacjach może zostać zablokowane korzystanie z danych lub lokalizacji w tle. Ponadto procesor zwolni do 70% oraz zostanie wyłączony ekran AOD. Może również zostać włączony tryb maksymalnego oszczędzania energii. Dokładne opisy poszczególnych trybów znajdziesz w ustawieniach zasilania (Ustawienia > Pielęgnacja urządzenia > Bateria > Tryb zasilania).