23-06-2018 02:55 PM – ostatnio edytowany 14-06-2020 10:07 PM przez EwaK
Cześć,
Chciałbym opisać w tym temacie kilka zagadnień, dotyczących powiadomień (i ich ustawień) w systemie Android Oreo.
Ta wersja systemu dodaje kilka nowych funkcji dla powiadomień aplikacji, takich jak wskaźniki ikon aplikacji, gradacja powiadomień, oraz ich podział na kategorie.
Zacznę od wskaźników ikon. Funkcja ta jest chętnie wykorzystywana przez osoby posiadające telefony zaktualizowane do wersji 8.0. Jednakże trzeba pamiętać, że ma swoja one ograniczenia. Zgodnie z opisem tej funkcji, w przypadku gdy notyfikacja zostanie usunięta z belki powiadomień, wskaźnik na ikonie zniknie. Wynika to z faktu, że urządzenie nie jest w stanie rozpoznać, czy po stronie serwera (np dla komunikatorów) mamy jakieś nieodczytane wiadomości. Z kolei w przypadku wiadomości SMS, wskaźnik ikon pokaże nam faktyczną ilość nieodczytanych sms, dopóki notyfikacja nie zostanie odrzucona na belce powiadomień. Wskaźniki ikon aplikacji można ustawić dwojako. Z liczbą – tak jak zostało to wspomniane powyżej, a także bez. W tym przypadku informacja o powiadomieniu pojawia się w postaci samej kropki na ikonie aplikacji.
Ścieżka do włączenia tej funkcji to Ustawienia > Powiadomienia > Wskaźniki ikon aplikacji.
Android Oreo dzieli powiadomienia już nie tylko na aplikacje, ale również na konkretne typy powiadomień w obrębie jednej aplikacji. Każdy taki typ powiadomień może otrzymać swój własny priorytet, w związku z tym mamy do czynienia z większą kontrolą nad treściami, o których chcemy być informowani.
Bardziej szczegółowe ustawienia powiadomień znajdziemy w sekcji Ustawienia > Powiadomienia > Zaawansowane
Dla przykładu: aplikacja Chrome ma ogólną kategorię powiadomień (na zrzucie ekranu sekcja ‘Przeglądarka’), jednakże możemy zmienić ustawienia notyfikacji na przykład tylko dla tych, które dotyczą pobierania plików. Dla aplikacji mailowych analogicznie możemy ustawić różne priorytety dla maili skategoryzowanych na przykład jako powiadomienia, czy też z flagą ‘społecznościowe’. Obecnie wiele dostawców poczty stosuje tego typu sortowanie, więc gradacja powiadomień konkretnego typu może być przydatną funkcją.
Należy w tym miejscu wspomnieć również, że fakt generowania powiadomień na zablokowanym ekranie możemy ustawić dla każdej aplikacji z osobna.
Poszczególne priorytety działają w sposób opisany pod każdym z nich. Powiadomienie o niskim priorytecie nie wygeneruje dźwięku, ani nie pokaże się na ekranie. Może jednak być zasygnalizowane wibracją. Średni priorytet wygeneruje już konkretne powiadomienie na ekranie, lecz wciąż bez dźwięku. Wysoki priorytet dodaje również dźwięk powiadomienia, a powiadomienie pilne, spowoduje również pojawienie się tak zwanego ‘pop-up’ w górnej części ekranu.
Dosyć częstą sytuacją jest, że konkretne powiadomienia nie pojawiają się, bądź nie są generowane tak, jak być powinny. W takim przypadku często jest to związane z nieumyślną zmianą ustawień dla powiadomień.
Standardowo w takiej sytuacji należałoby zmienić ustawienia powiadomień dla konkretnej aplikacji, ale istnieje również funkcja, która globalnie resetuje ustawienia powiadomień dla wszystkich aplikacji zainstalowanych w telefonie.
Żeby z niej skorzystać, należy wejść w Ustawienia > Aplikacje > klawisz menu (3 kropki) > Zeruj preferencje aplikacji.
Na koniec chcę wspomnieć, że wszelkie aplikacje typu Clean Master, a także aplikacje antywirusowe, mogą powodować problemy z wyświetlaniem powiadomień. Przed kontaktem ze wsparciem Samsung warto sprawdzić, czy problem występuje również w trybie bezpiecznym. Jeżeli nie, oznacza to że jedna z zainstalowanych aplikacji blokuje powiadomienia. Instrukcję wejścia w tryb bezpieczny znajdziesz w tym temacie.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
26-11-2018 08:02 PM
Dziś zakatualizowalam swój telefon Samsung Galaxy J7 (2016)(wesja systemu Android 8.1.0, a wersja Samsung experience 9.5) i niestety jestem bardzo niezadowolona z aktualizacji.. Chodzi mi konkretnie o to, że jak usuwam powiadomienia z paska informacji to znika mi również liczba ilości powiadomień w aplikacji (odpowiada że to wskaźnik ikon aplikacji). Czy da się coś z tym zrobić?
Bardzo proszę o pomóc.
26-11-2018 08:10 PM
@anl Musisz się przyzwyczaić do tej opcji. Oreo tak ma. I na chwilę obecną nic nie zapowiada zmian.
26-11-2018 08:47 PM
Tego się obawiałam.. Dziękuję za odpowiedź
24-01-2019 07:06 PM
Witam i ja sie dołącze dziś dostąpiła mnie aktualizacja do Oreo na Galaxy S7. Problem z diodą w messangerze nie świeci jak przyjdzie wiadomość. to co przejżałem to opcje powiadomień to są włączone zarówno w ustawieniach appki jak i samsunga. Tylko w messangerze nie działa dioda bo juz w facebooku normalnie mruga.
26-01-2019 01:13 PM
Cześć @BGT
Sprawdź poniższą ścieżkę:
Ustawienia -> Powiadomienia -> Messenger -> Czaty i połaczenia -> Migające światło.
Jeśli ta opcja jest zaznaczona, a nie masz powiadomień wyczyść dane aplikacji:
Ustawienia -> Aplikacje -> Messenger -> Domyślna pamięć -> Klikamy "Wyczyść pamieć" i "Wyczyść dane".
02-04-2019 04:46 PM — edytowano 02-04-2019 04:51 PM
WSZYSTKO JUZ PROBOWALEM I DALEJ NIC NIE DZIALA POWIADOMIENIE W MESENGER
Gdy mam odblokowany telefon działa a gdy zablokuje tylko słaba wibra
Zmieniałem w ustawieniach powiadomień na pilne ale samo spowrotem zmienia na ważne nie wiem dlaczego
04-04-2019 12:46 PM
Czy sprawdzałeś ustawienia aplikacji Messanger?
Włączamy aplikację -> Awatar w lewym górnym rogu -> Powiadomienia i dźwięki -> Zaznacz wszystko.
Dodatkowo wejdź w Ustawienia -> Aplikacje -> Messenger -> Powiadomienia -> Prześlij zrzut ekranu z tej zakładki.
Czy próbowałeś całkowicie przeinstalować aplikację? Jaki masz system Android w swoim telefonie?
21-08-2022 10:45 AM
Witam telefon Samsung S 21 plus, gdy przychodził sms na ikonie wiadomości pojawiały się cyferki z liczba wiadomości które przyszły , nagle to zniknęło jak to przywrócić??
21-08-2022 10:52 AM — edytowano 21-08-2022 11:01 AM
@ciumekkk Na forum są już takie tematy o to jeden z nich
Ustawienia->Powiadomienia->ustawienia zaawansowane,
21-08-2022 11:04 AM