Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Poradnik] Jak ustawić własny dźwięk powiadomienia dla dowolnej aplikacji? Android 14+

(Temat utworzony: 19-09-2024 04:33 PM)
17897 Wyświetlenia
PatrykF
Expert
Opcje

baner poradnik.png

Wraz  z wprowadzeniem aktualizacji systemu Android 14, nieco zmieniło się w kwestii ustawiania własnego dzwonka dla poszczególnych aplikacji. Nieco, ponieważ funkcja ta działa niemal dokładnie tak samo jak w poprzednich wersjach oprogramowania - z jednym niewielkim wyjątkiem.

Pierwszym krokiem do ustawienia naszego wymarzonego dzwonka, będzie pobranie go na urządzenie w formacie .mp3. Kiedy mamy już pobrany dźwięk, musimy przenieść go do odpowiedniego folderu w pamięci urządzenia, o nazwie Notifications. Folder ten nie zawsze jest widoczny, dlatego będziemy musieli go najpierw odsłonić.

a7.jpga3.jpga1.jpg

Po odsłonięciu folderu Notifications, możemy przekopiować do niego nasz ulubiony dźwięk powiadomienia i zająć się kolejnym krokiem - znalezieniem miejsca, w którym będziemy mogli ustawić nasz dzwonek. Nie jest to jednak tak proste. Na początek, musimy włączyć widoczność kategorii powiadomień - w innym wypadku nie będziemy mieli dostępu do miejsca, w którym będziemy mogli zmieniać ich dźwięki.

W przypadku systemów operacyjnych Android 13 i niższych cały ten krok można pominąć, gdyż sekcja kategorii powiadomień jest domyślnie widoczna, bez potrzeby odsłaniania jej dodatkowymi ustawieniami.

12.jpg11.jpg10.jpg9.jpg

Kiedy włączyliśmy już odpowiednią funkcję, wycofujemy się do ustawień i odnajdujemy menadżer aplikacji, a w nim odpowiednią aplikację, dla której chcemy ustawić nasz wymarzony dźwięk powiadomienia. W moim wypadku będzie to aplikacja YouTube, dla której chciałbym ustawić wyróżniające się przypomnienie, gdy przychodzą do mnie powiadomienia o nowych filmach w moich subskrybowanych kanałach.

8.jpg7.jpg6.jpg5.jpg

Już prawie nam się udało! Teraz wystarczy odnaleźć odpowiednią kategorię powiadomień. Tak jak wspominałem, w moim wypadku będzie to dźwięk powiadomienia o nowych filmach w subskrybowanych. Dla Waszych aplikacji, kolejna sekcja może wyglądać nieco inaczej. Różnice mogą też występować w dostępności poszczególnych kategorii. Będzie to spowodowane różnymi wersjami oprogramowania - zarówno systemu operacyjnego jak i samych aplikacji. Nie przedłużając jednak, przejdźmy już do wyboru dzwonka.

4.jpg3.jpg2.jpgperfekcyjne powiadomienie.jpg

Wybierz kategorię powiadomienia i wejdź w sekcję Dźwięk. W niektórych wypadkach konieczne będzie wybranie też programu do selekcji dzwonków - w naszym wypadku będzie to aplikacja systemowa SecSoundPicker. Kiedy już ją zatwierdzimy, możemy przebierać w dostępnych dzwonkach i zaznaczyć satysfakcjonujący nas dźwięk niebieską kropeczką. Gratulacje! Udało nam się właśnie ustawić perfekcyjny dźwięk powiadomienia! Nie zapomnijcie jednak wcześniej ustawić jego głośności. W innym wypadku nie będziecie mogli cieszyć się jego doskonałością. Tak! Głośność poszczególnych powiadomień również możemy zmieniać!

To już wszystko! Zapraszam do zadawania pytań w przypadku problemów - postaram się Wam pomóc w przypadku, w którym napotkacie na przeszkody przy dostosowywaniu urządzenia do swoich potrzeb.

51 Odpowiedzi
Przemooo
Apprentice
Opcje
Masakra, a powinno to być łatwe do zrobienia chociażby w Good Lock
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@Przemooo Witam. Nie jest to w żaden sposób trudne jak się wydaje. Podstawą jest tylko by własny dźwięk przenieść/ skopiować do folderu Notifitatcions a wtedy będzie widoczny jak każdy standardowy.
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@PatrykF  dzięki za poradnik 👍

MarcinezK
Pathfinder
Opcje
Czy u kogoś jeszcze występuje problem z powiadomieniami po ostatniej aktualizacji one ui? Problem dotyczy S22+ i polega na tym, że we wszystkich aplikacjach poza Gmailem mam ten sam dźwięk powiadomień i nie da się tego zmienić jak przed aktualizacją w menu aplikacji. Jakieś pomysły?
0 Like
MarcinezK
Pathfinder
Opcje
Dzięki za pomoc, faktycznie miałem wyłączony suwak kategorii powiadomień. Już jest ok.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Cieszę się, że problem został rozwiązany. Pozdrawiam.

zycyro
Voyager
Opcje
Dzień dobry. Nie mogę znaleźć funkcji zmiany dźwięku smsa w s21ultra. Czy może ktoś mi doradzi gdzie to znaleźć? 
0 Like
JasiuTV
Samsung Members Star ★★
Opcje