Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Poradnik] Jak ustawić własny dźwięk powiadomienia dla dowolnej aplikacji? Android 14+

(Temat utworzony: 19-09-2024 04:33 PM)
18001 Wyświetlenia
PatrykF
Expert
Opcje

baner poradnik.png

Wraz  z wprowadzeniem aktualizacji systemu Android 14, nieco zmieniło się w kwestii ustawiania własnego dzwonka dla poszczególnych aplikacji. Nieco, ponieważ funkcja ta działa niemal dokładnie tak samo jak w poprzednich wersjach oprogramowania - z jednym niewielkim wyjątkiem.

Pierwszym krokiem do ustawienia naszego wymarzonego dzwonka, będzie pobranie go na urządzenie w formacie .mp3. Kiedy mamy już pobrany dźwięk, musimy przenieść go do odpowiedniego folderu w pamięci urządzenia, o nazwie Notifications. Folder ten nie zawsze jest widoczny, dlatego będziemy musieli go najpierw odsłonić.

a7.jpga3.jpga1.jpg

Po odsłonięciu folderu Notifications, możemy przekopiować do niego nasz ulubiony dźwięk powiadomienia i zająć się kolejnym krokiem - znalezieniem miejsca, w którym będziemy mogli ustawić nasz dzwonek. Nie jest to jednak tak proste. Na początek, musimy włączyć widoczność kategorii powiadomień - w innym wypadku nie będziemy mieli dostępu do miejsca, w którym będziemy mogli zmieniać ich dźwięki.

W przypadku systemów operacyjnych Android 13 i niższych cały ten krok można pominąć, gdyż sekcja kategorii powiadomień jest domyślnie widoczna, bez potrzeby odsłaniania jej dodatkowymi ustawieniami.

12.jpg11.jpg10.jpg9.jpg

Kiedy włączyliśmy już odpowiednią funkcję, wycofujemy się do ustawień i odnajdujemy menadżer aplikacji, a w nim odpowiednią aplikację, dla której chcemy ustawić nasz wymarzony dźwięk powiadomienia. W moim wypadku będzie to aplikacja YouTube, dla której chciałbym ustawić wyróżniające się przypomnienie, gdy przychodzą do mnie powiadomienia o nowych filmach w moich subskrybowanych kanałach.

8.jpg7.jpg6.jpg5.jpg

Już prawie nam się udało! Teraz wystarczy odnaleźć odpowiednią kategorię powiadomień. Tak jak wspominałem, w moim wypadku będzie to dźwięk powiadomienia o nowych filmach w subskrybowanych. Dla Waszych aplikacji, kolejna sekcja może wyglądać nieco inaczej. Różnice mogą też występować w dostępności poszczególnych kategorii. Będzie to spowodowane różnymi wersjami oprogramowania - zarówno systemu operacyjnego jak i samych aplikacji. Nie przedłużając jednak, przejdźmy już do wyboru dzwonka.

4.jpg3.jpg2.jpgperfekcyjne powiadomienie.jpg

Wybierz kategorię powiadomienia i wejdź w sekcję Dźwięk. W niektórych wypadkach konieczne będzie wybranie też programu do selekcji dzwonków - w naszym wypadku będzie to aplikacja systemowa SecSoundPicker. Kiedy już ją zatwierdzimy, możemy przebierać w dostępnych dzwonkach i zaznaczyć satysfakcjonujący nas dźwięk niebieską kropeczką. Gratulacje! Udało nam się właśnie ustawić perfekcyjny dźwięk powiadomienia! Nie zapomnijcie jednak wcześniej ustawić jego głośności. W innym wypadku nie będziecie mogli cieszyć się jego doskonałością. Tak! Głośność poszczególnych powiadomień również możemy zmieniać!

To już wszystko! Zapraszam do zadawania pytań w przypadku problemów - postaram się Wam pomóc w przypadku, w którym napotkacie na przeszkody przy dostosowywaniu urządzenia do swoich potrzeb.

MarcinCho
Troubleshooter
Opcje
Możesz wgrać każdy inny dźwięk pobierając lub tworząc, przeniec do odpowiedniego folderu i gotowe
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Proszę na początek uruchomić ponownie telefon.
0 Like
Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Próbowałeś ustawić inny dzwonek ? Jak zachowują się dźwięki systemowe ? Restartowałeś telefon ?

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
Nightmaree777
First Poster
Opcje
Witam, chciałbym ustawić osobny dzwiek aplikacji takich jak snapchat itp, szukam w ustawieniach ale nigdzie nie widzę jak to zmienić, a nawet jak jest to nie ma dźwięku z aplikacji tylko systemowy dźwięk powiadomienia. Pomoże ktoś ? 
0 Like
Wiatrak24
Samsung Members Star ★
Opcje
Witam proszę wejść w Ustawienia --> Powiadomienia --> Ustawienia Zaawansowane --> Zarządzaj kategoriami powiadomień dla aplikacji --> Włącz

Następnie:
Ustawienia --> Aplikacje --> W aplikacji --> Powiadomienia --> Kategorie powiadomień

Tutaj w sekcji dźwięk można ustawić osobny dźwięk dla każdej kategorii w danej aplikacji.
Emart2005
Apprentice
Opcje
Witam , mam pewien problem z powiadomieniami na s24+
Mianowicie system odgórnie narzuca jeden dźwięk powiadomiena do każdej aplikacji , zmieniłem sobie dzwiek powiadomien sms (jeden z dostępnych w systemie) a telefon stwierdził że zmieni je w każdej aplikacji.
Teraz np. Powiadomienia z Aplikacji IKO jest takie samo jak na SMS ( aplikacja ma swój wbudowany dzwiek ) na wcześniejszych urządzeniach z serii SGS nie miałem tego problemu..
Jak rozwiązać problem zeby system odgrywał dzwiek wewnętrzny tej aplikacji ? Jest to irytujące bo fajnie wiedziec kiedy dostaje np. Przelew czy info z banku , a tak mam wrażenie że ciągle fostaje smsa 
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@Emart2005 Najpierw wyzeruj sobie preferencje aplikacji:

Ustawienia > Aplikacje > 3 kropki u góry po prawej stronie > Zeruj preferencje aplikacji.

To przywróci wszystkie zezwolenia do wartości domyślnych i to samo z dzwonkami. I kiedy już to zrobisz, ustaw sobie dzwonek w aplikacji do wiadomości w sposób w jaki masz w poradniku. Jeżeli ustawisz sobie dzwonek powiadomienia w Ustawienia > Dzwonek i wibracja > dźwięk powiadomienia to zmienisz dzwonek dla wszystkich apek.

Emart2005
Apprentice
Opcje
Witam , niestety nie o to mi chodzi,nawet wsparcie techniczne samsunga nie udzieliło mi pomocy (zdalnie) chodzi mi o to żeby nie pobierać żadnych dzwonków itp. Bo to bez problemu ogarniam , chodzi mi o powiadomienie z aplikacji IKO ktora ma własny specyficzny dzwiek, w wahatsapp bez problemowo zmienilem dzwonek, a IKO ma swój domyślny ktory system czy nakładka zastępuje tym ktory mam na sms etc.
0 Like
Emart2005
Apprentice
Opcje
Nie doczytałem dokładnie, faktycznie jak zmienię dzwonek to nakładka zmienia dzwiek do każdej aplikacji, po wyzerowaniu wróciło do normy tylko musiałem na nowo przyznać uprawnienia. Teraz apka IKO swoje powiadomienia ma "wyzej" od systemowego. Dzięki za pomoc 🙏