17-08-2023 09:54 AM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
- Report Inappropriate Content
Od pewnego czasu operatorzy wyłączają usługi w technologii 3G. Jest to spowodowane ograniczonymi zasobami częstotliwości oraz postępem technologicznym, który wymaga wdrażania najnowszych technologii w telekomunikacji. Operatorzy obecnie rozwijają i wdrażają usługi oparte o technologię 5G.
Co oznacza wyłączenie 3G?
Po wyłączeniu 3G konsumentowi, który nie posiada aparatu korzystającego z technologii 4G, pozostanie tylko sieć 2G – umożliwia ona przede wszystkim rozmowy, a także komunikację przy pomocy SMS-ów. Z informacji na forum oznacza to również, że w przypadku słabego zasięgu 4G/LTE telefon przełączy się na 2G z pominięciem 3G.
Kiedy zniknie 3G?
Zgodnie z informacjami otrzymanymi przez nas od Orange, wyłączanie sieci 3G rozpocznie się w drugiej połowie września 2023 r., a cały proces ma się zakończyć w 2025 r.
T-Mobile zakończył świadczenie usług 3G w II kwartale 2023 r. z wyjątkiem niewielkich obszarów, które zostaną także wyłączone do końca 2023 r.
Spółka P4, czyli operator sieci Play, przekazał, że aktualnie nie ma planu wygaszania usług w technologii 3G.
W celu uzyskania szczegółowych informacji dotyczących harmonogramu wyłączania technologii 3G, należy zgłaszać się z zapytaniami do operatorów świadczących usługi telekomunikacyjne.
Źródło: UKE
17-08-2023 10:01 AM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
17-08-2023 10:03 AM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
5G/LTE/3G/2G
LTE/3G/2G
Dzisiaj już mam tylko
5G/LTE/3G/2G
LTE/3G/2G
Z tego powodu też, najlepszym rozwiązaniem na dzień dzisiejszy będzie inwestowanie w smartfony z technologią 5G, jako że kiedyś LTE też może spotkać ten los. U mnie LTE póki co jest szybsze od 5G, więc bez większego mogę sobie je wyłączyć, ale jak wejdzie 6G, to LTE będzie pierwsze na celowniku i warto o tym wiedzieć żeby później nie było, że ktoś kupi smartfona bez 5G, kiedy dostępne będzie już 6G, albo Plusowe "5G Ultra".
17-08-2023 10:05 AM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
17-08-2023 10:10 AM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
@FG_Test23, obecne smartfony z 4G powinny spokojnie wystarczyć na długi czas. Największy problem to sytuacja, w której nie będziemy w zasięgu 4G/LTE lub będziemy na granicy zasięgu. W takim wypadku telefon przełączy się automatycznie na technologię 2G co oznacza praktycznie brak dostępu do Internetu.
17-08-2023 10:18 AM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
17-08-2023 10:22 AM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
17-08-2023 12:37 PM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
18-08-2023 12:26 PM - last edited 18-08-2023 12:28 PM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
28-10-2023 08:03 PM
- Mark as New
- Bookmark
- Subscribe
- Mute
- Subscribe to RSS Feed
- Highlight
Cześć
W moim s7 ni stad ni z owąd przestały działać rozmowy jesli wyłaczona jest opcja VoLTE. Jesli ja wylacze telefon przełącza się w tryb 3g, pokazuje zasięg ale nie wykonuje połączenia (odbierać też się nie da przy wyłączonym VoLTE). Wgrany został na nowo czysty soft ale to nic nie pomogło. Czy to może być jakis problem sprzetowy (nie wiem czy za 3G nie odpowiada np. inna antena niż za LTE?). Sieć to T-mobile i upewnilem się na infolini ze nie wyłączyli jak dotąd 3 g dla rozmów.