Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Samsung Galaxy s7 z Włoskiej dystrybucji - gwarancja w Polsce

(Temat utworzony: 15-08-2018 10:07 AM)
10665 Wyświetlenia
Pi4
First Poster
Opcje

Witam,

Zakupiłem "nowy" telefon galxy s7 który jak sie okazało pochodzi z włoskiej dystrybucji (czyli europejska dystrybucja). Po kontakcie z infolinią samsung z panem Mariuszem, kosultant sprawdził IMEI telefonu i powiedział mi cytuje "telefon jako takiej gwarancji w Polsce nie posiada." oraz  "Telefon podleg jak najbardziej jednorazowej warunkowej naprawie" - co z dalszej rozmowy kosnultant przedstawił jako: po tej naprawie telefon pozostaje bez możliwości naprawy w serwisie samsung.

W wielu miejsca w tym na oficjalnej stronie samsung widnieje informacja że telefony zakupione z europejskiej dystruybucji na podstawie dowodu zakupu - faktura vat mają zwykłą gwarancję 24 miesiące jak każdy inny telefon zakupiony w Polsce. 

Czy mógłbym otrzymać informację jaka jest faktyczna polityka firmy Samsunga w tej kwestji? Czy Pan kosultant mnie wprowadził w błąd czy to co jest na stronie firmy samsung jest błędne czy też telefony z Włoch nie zaliczane są do dystrybucji europejskiej?  

Pozdrawiam,

Piotr

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
KrzysiekK
Hotshot
Opcje

Cześć @Pi4

Prawdą jest, że telefon posiada pełne uprawnienia gwarancyjne jedynie na terenie kraju oryginalnej dystrybucji.

W wypadku sprzętu zakupionego poza granicami Polski możesz ubiegać się o naprawę warunkową w autoryzowanym serwisie Samsung. Zazwyczaj taka prośba rozpatrywana jest pozytywnie.

Warto jednak pamiętać, że w tym przypadku nie ma możliwości wymiany telefonu na nowy.

Zapis na stronie Samsung jest następujący: "Produkty zakupione w innych krajach Unii Europejskiej mogą zostać bezpłatnie naprawione po uprzedniej weryfikacji posiadanych dokumentów zakupu."

Mowa tu o możliwości bezpłatnej naprawy, nie o przeniesieniu pełnych uprawnień gwarancyjnych.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
8 Odpowiedzi
Rozwiązanie
KrzysiekK
Hotshot
Opcje

Cześć @Pi4

Prawdą jest, że telefon posiada pełne uprawnienia gwarancyjne jedynie na terenie kraju oryginalnej dystrybucji.

W wypadku sprzętu zakupionego poza granicami Polski możesz ubiegać się o naprawę warunkową w autoryzowanym serwisie Samsung. Zazwyczaj taka prośba rozpatrywana jest pozytywnie.

Warto jednak pamiętać, że w tym przypadku nie ma możliwości wymiany telefonu na nowy.

Zapis na stronie Samsung jest następujący: "Produkty zakupione w innych krajach Unii Europejskiej mogą zostać bezpłatnie naprawione po uprzedniej weryfikacji posiadanych dokumentów zakupu."

Mowa tu o możliwości bezpłatnej naprawy, nie o przeniesieniu pełnych uprawnień gwarancyjnych.

0 Like
Pi4
First Poster
Opcje

Dziekuje za odpowiedź i wyjasnienie sprawy. Z tego co rozumiem to mój telefon nie ma gwarancji do póki Samsung nie zaakceptuje mojego dowodu zakupu - a i wtedy może to być jednorazowa akceptacja (zgodnie z tym co mówił konsultant). 

Dzięki tej odpowiedzi wiem już że muszę zwrócić telefon do sprzedawcy i kupić od bardziej renomowanego sprzedawcy z Polski. 

Pozdrawiam!

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@yogaspierogas  Na temat Gwarancja reklamacja i gwarancja europejska.

@mirudo24  Samsung moze naprawić urządzenie ale w przypadku braku części nie będzie możliwa wymiana urządzenia na nowy.

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Beata881  Wymiana cześci jest możliwa ale wymiana sprzetu na nowy już nie.

0 Like
gablot1
Pioneer
Opcje

Czy da się np. po numerze IMEI lub w inny sposób określić kraj dystrybucji?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@gablot1  Można to sprawdzić po CSC. Ewentualnie kontakt z infolinią i podać IMEI.

https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/csc-tylko-w-wersji-europejskiej-koniec-w...

TheAnimusH
Pathfinder
Opcje
Cześć!
Znalazłem promocje na włoskim sklepie Samsunga w Amazonie na S23u, jak wygląda kwestia gwarancji czy napraw? 
Czy ktoś praktykował takie zakupy? Jakie macie doświadczenia?
0 Like