15-08-2018 10:07 AM — edytowano 15-08-2018 10:10 AM
Witam,
Zakupiłem "nowy" telefon galxy s7 który jak sie okazało pochodzi z włoskiej dystrybucji (czyli europejska dystrybucja). Po kontakcie z infolinią samsung z panem Mariuszem, kosultant sprawdził IMEI telefonu i powiedział mi cytuje "telefon jako takiej gwarancji w Polsce nie posiada." oraz "Telefon podleg jak najbardziej jednorazowej warunkowej naprawie" - co z dalszej rozmowy kosnultant przedstawił jako: po tej naprawie telefon pozostaje bez możliwości naprawy w serwisie samsung.
W wielu miejsca w tym na oficjalnej stronie samsung widnieje informacja że telefony zakupione z europejskiej dystruybucji na podstawie dowodu zakupu - faktura vat mają zwykłą gwarancję 24 miesiące jak każdy inny telefon zakupiony w Polsce.
Czy mógłbym otrzymać informację jaka jest faktyczna polityka firmy Samsunga w tej kwestji? Czy Pan kosultant mnie wprowadził w błąd czy to co jest na stronie firmy samsung jest błędne czy też telefony z Włoch nie zaliczane są do dystrybucji europejskiej?
Pozdrawiam,
Piotr
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
15-08-2018 12:02 PM — edytowano 15-08-2018 12:02 PM
Cześć @Pi4
Prawdą jest, że telefon posiada pełne uprawnienia gwarancyjne jedynie na terenie kraju oryginalnej dystrybucji.
W wypadku sprzętu zakupionego poza granicami Polski możesz ubiegać się o naprawę warunkową w autoryzowanym serwisie Samsung. Zazwyczaj taka prośba rozpatrywana jest pozytywnie.
Warto jednak pamiętać, że w tym przypadku nie ma możliwości wymiany telefonu na nowy.
Zapis na stronie Samsung jest następujący: "Produkty zakupione w innych krajach Unii Europejskiej mogą zostać bezpłatnie naprawione po uprzedniej weryfikacji posiadanych dokumentów zakupu."
Mowa tu o możliwości bezpłatnej naprawy, nie o przeniesieniu pełnych uprawnień gwarancyjnych.
15-08-2018 12:02 PM — edytowano 15-08-2018 12:02 PM
Cześć @Pi4
Prawdą jest, że telefon posiada pełne uprawnienia gwarancyjne jedynie na terenie kraju oryginalnej dystrybucji.
W wypadku sprzętu zakupionego poza granicami Polski możesz ubiegać się o naprawę warunkową w autoryzowanym serwisie Samsung. Zazwyczaj taka prośba rozpatrywana jest pozytywnie.
Warto jednak pamiętać, że w tym przypadku nie ma możliwości wymiany telefonu na nowy.
Zapis na stronie Samsung jest następujący: "Produkty zakupione w innych krajach Unii Europejskiej mogą zostać bezpłatnie naprawione po uprzedniej weryfikacji posiadanych dokumentów zakupu."
Mowa tu o możliwości bezpłatnej naprawy, nie o przeniesieniu pełnych uprawnień gwarancyjnych.
15-08-2018 12:27 PM
Dziekuje za odpowiedź i wyjasnienie sprawy. Z tego co rozumiem to mój telefon nie ma gwarancji do póki Samsung nie zaakceptuje mojego dowodu zakupu - a i wtedy może to być jednorazowa akceptacja (zgodnie z tym co mówił konsultant).
Dzięki tej odpowiedzi wiem już że muszę zwrócić telefon do sprzedawcy i kupić od bardziej renomowanego sprzedawcy z Polski.
Pozdrawiam!
04-03-2019 04:28 PM — edytowano 04-03-2019 04:34 PM
@yogaspierogas Na temat Gwarancja reklamacja i gwarancja europejska.
@mirudo24 Samsung moze naprawić urządzenie ale w przypadku braku części nie będzie możliwa wymiana urządzenia na nowy.
04-03-2019 06:25 PM
@Beata881 Wymiana cześci jest możliwa ale wymiana sprzetu na nowy już nie.
05-06-2023 11:44 AM
Czy da się np. po numerze IMEI lub w inny sposób określić kraj dystrybucji?
05-06-2023 12:07 PM
@gablot1 Można to sprawdzić po CSC. Ewentualnie kontakt z infolinią i podać IMEI.
08-12-2023 11:23 AM
08-12-2023 11:28 AM